Από το δεσμεύομαι στο αποδεσμεύομαι και στο βάθος η εκμετάλλευση των καρκινοπαθών

 Ο ΠτΔ στην ομιλία του παραδέχεται ότι: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη σοβαρά κενά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα της ογκολογίας, κι ότι αυτό δεν σημαίνει πως υποβαθμίζει με οποιονδήποτε τρόπο το επιτελούμενο έργο είτε από

τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είτε από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Παρά ταύτα, παρουσιάζονται κενά και πρέπει να τα αναγνωρίζουμε προκειμένου
και να τα αντιμετωπίσουμε. Πόσο αναγκαία είναι αυτή η προσφορά το αναδεικνύουν οι αριθμοί: Στη χώρα μας παρουσιάζονται δυστυχώς περίπου 3500 νέα ογκολογικά περιστατικά κάθε χρόνο. Το 50% αυτών των ασθενών χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Το 40% (1,400) περίπου εξ αυτών ζουν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ως εκ τούτου 700 νέα ογκολογικά περιστατικά χρειάζεται να αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο ακτινοθεραπευτικά στις δύο αυτές επαρχίες και στους οποίους μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν παρέχεται αυτή η διευκόλυνση. Γι` αυτό και προσδοκούμε σε στενή συνεργασία μεταξύ του ειδικού σας ιδρύματος και των δημοσίων Ιατρικών Υπηρεσιών και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το Υπουργείο Υγείας και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου διατυμπάνιζαν ότι: «Δεν υπάρχει λίστα αναμονής στην ακτινοθεραπεία». Ξαφνικά εντόπισαν την ύπαρξη 700 ασθενών χωρίς ακτινοθεραπεία!

Αλλά και πάλι δεν λένε όλη την αλήθεια, αφού με βάση αδιαμφισβήτητες στατιστικές του Υπουργείου Υγείας και στοιχεία από δική μας έρευνα, φέτος θα έχουμε 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου, εκ των οποίων το 65% ήτοι 2.925 θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία που για να γίνει χρειάζονται τουλάχιστον 8 Γραμμικοί Επιταχυντές (ΓΕ), αλλά λόγω του μονοπωλίου της Τράπεζας Κύπρου που έχει 3 Γραμμικούς Επιταχυντές, με τους οποίους μπορούν να κάνουν ακτινοθεραπεία μόνο σε 1.400 καρκινοπαθείς το μάξιμουμ, θα μείνουν χωρίς ακτινοθεραπεία 1.525 Καρκινοπαθείς και όχι μόνο 700.

Χωρίς Κρατικά Ογκολογικά πώς θα γίνει συνεργασία των Ιατρικών Υπηρεσιών με τους Ζάμπογλου και τραπεζίτες;

Άλλα έλεγε ο Δρ Ζάμπογλου το 1995 κι άλλα πράττει σήμερα

Όταν κλήθηκαν οι επιστήμονες, Δρ Ζάμπογλου και Δρ Επαινετός, να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη πού θα έπρεπε να κτιστεί το Ογκολογικό της Τράπεζας, αμφότεροι οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι: «H λειτουργία Ογκολογικού Κέντρου εκτός του χώρου του Γενικού Νοσοκομείου είναι αδιανόητος, γιατί οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη και των άλλων ιατρικών υπηρεσιών…» (έγγραφο 0. 699/72/Α).

Επαναλαμβάνεται το ίδιο και σε πολλά έγγραφα προς τον Υπουργό Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο κι άλλους (έγγραφα 1-5). Η Τράπεζα επέμενε να γίνει δίπλα με το Μακάριο Νοσοκομείο με την προοπτική όταν θα γινόταν το Νέο Νοσοκομείο να πάρει ανέξοδα το Μακάριο. Επίσης, δεν ήθελε να είναι δίπλα από το Κρατικό Γενικό Νοσοκομείο, για να μην αναγκάζεται να στέλλει τους καρκινοπαθείς εκεί αλλά στους ιδιώτες…

Γιατί, λοιπόν, τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ανακάλυψε» 700 νέα περιστατικά καρκίνου; Απλά για να ικανοποιήσει τον φίλο του και συμπολίτη του Δρ Ζάμπογλου που θέλει να κάνει Ογκολογικό στη Λεμεσό και να δικαιολογήσει ταυτόχρονα την απαίτηση της Τράπεζας να μην γίνουν κρατικά Ογκολογικά στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, αφού τώρα θα «λυθεί το πρόβλημα» με το υπό δημιουργία Ογκολογικό του δρα Ζάμπογλου.

Ο ΠτΔ, ως ανώτατος άρχων κι εν τη σοφία του, διαμοίρασε τους καρκινοπαθείς σε δυο Ιδιωτικού Δικαίου Επιχειρήσεις Υγείας.

Στο Ογκολογικό της Τράπεζας παρεχώρησε τους Καρκινοπαθείς των πόλεων Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου και στον δρα Ζάμπογλου παρέδωσε τη Λεμεσό και την Πάφο. Έτσι ικανοποιεί τους τραπεζίτες και τους εμπόρους υγείας αλλά και τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων επίορκων γιατρών. Μέσω της επικοινωνιακής πολιτικής και του αποπροσανατολισμού από τα παπαγαλάκια και τους βολεμένους πιστεύει ο Πρόεδρος ότι θα ικανοποιήσει και τους απογοητευμένους καρκινοπαθείς και συγγενείς τους.

Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει είναι το ξεπούλημα των Ογκολογικών Υπηρεσιών στους ιδιώτες ώστε με την αυτονόμηση των Νοσοκομείων να είναι υποβαθμισμένα τα Κρατικά Νοσοκομεία και χωρίς ασθενείς/πελάτες, άρα και χωρίς οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα, με την έναρξη του ΓεΣΥ να μην υπάρχει ανταγωνισμός στις Ογκολογικές Υπηρεσίες από το κράτος κι έτσι οι τραπεζίτες και ο Δρ Ζάμπογλου θα καθορίσουν ως καρτέλ τις τιμές κατά πράξη στον Οργανισμό Ασφάλιση Υγείας.

Η Κυβέρνηση επιβάλλει προκαταβολικά τη χειραγώγηση των Ογκολογικών Υπηρεσιών και γενικότερα των Υπηρεσιών Υγείας με αδιαφανείς διαδικασίες, συνενώνοντας, «Η ισχύς εν τη ενώσει», ιδιωτικές επιχειρήσεις για να καταπνίξουν κάθε ελπίδα για Κρατικά Ογκολογικά.

Το Κράτος καταργεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Ασθενών και διαμοιράζει με κλήρο τους καρκινοπαθείς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν. Έριξαν τον σπόρο για τη σταδιακή διάλυση των Κρατικών Νοσοκομείων.

Ο ΠτΔ ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ ψήφισε το 2009 τη Στρατηγική του Καρκίνου, που προνοεί Κρατικά Ογκολογικά, το 2011 και το 2012 ψήφισε τα σχετικά κονδύλια για να γίνουν δύο Κρατικά Ογκολογικά/Ακτινοθεραπευτικά κέντρα στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ακόμη, προεκλογικά, τον Φεβρουάριος του 2013, δεσμεύτηκε γραπτώς ότι:

«… θα προωθήσει τάχιστα την επίλυση του προβλήματος των καρκινοπαθών στα πλαίσια της Στρατηγικής του Καρκίνου!».

14741153 10154711267961661 1337580919 n

Στην επόμενη έκδοση της «24»: Tι προνοούν η Στρατηγική του Καρκίνου και οι διεθνείς συμβάσεις;