«Από το όραμα των Βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντλούμε δύναμη για το δικό μας αγώνα»

Έχοντας ως παρακαταθήκη το όραμα των Βετεράνων Κύπριων Πολεμιστών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου «για μία ελεύθερη πατρίδα, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και την καταξίωση του δικού μας αγώνα όσον αφορά την εκπλήρωση του χρέους που έχουμε έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές της Κύπρου», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέλεσε τα εγκαίνια και απηύθυνε χαιρετισμό στην έκθεση «1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος- Ελλάδα» την οποία διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τιμώντας το μεγαλείο των αγωνιστών αυτών, σε πνεύμα συνεργασίας και ενότητας, επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα πάντοτε με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε ότι «αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μίας λύσης που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών».

Μίας λύσης, που όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα διασφαλίζει στο σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης, ασφάλειας και ειρήνης».

Απευθυνόμενος στους παρόντες βετεράνους πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τους διαβεβαίωσε ότι «δικαιώνοντας τις προσδοκίες και σεβόμενοι πρώτων όλων την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι και την ευόδωση των στόχων μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στους Κύπριους εθελοντές, είπε ότι συμμετέχοντας σε αυτόν τον τιτάνιο κοινό αγώνα αντίστασης κατά του φασισμού εθελοντικά, συνεισέφεραν τα μέγιστα αγωνιζόμενοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση στα μέτωπα του πολέμου δίπλα στις δυνάμεις των Συμμάχων.

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, πέτυχαν να αναδείξουν την Κύπρο στη χώρα με τη μεγαλύτερη, κατ’ αναλογία πληθυσμού, συμμετοχή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Και είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι οι Κύπριοι στρατεύθηκαν στο πλευρό της Βρετανίας, παρότι ήταν μέρος της αυτοκρατορίας της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εκείνους που απείλησαν την παγκόσμια ειρήνη και να προασπίσουν τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι «είναι ακόμη πιο σημαντικό ότι σε αυτή τη συστράτευση έδωσαν το παρών τους, όπως φαίνεται και στην έκθεση που εγκαινιάζουμε, όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου ανεξαρτήτου εθνικότητας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι».

Για την έκθεση, είπε ότι «αναδεικνύει μέσα από το πλούσιο και σπάνιο υλικό που παρουσιάζει την καταλυτικής σημασίας συμμετοχή και ποικιλόμορφη συνεισφορά των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, ανδρών και γυναικών, στην τελική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Πρόσθεσε ότι «ανάλογου τύπου πρωτοβουλίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στη γνώση της ιστορίας και την άντληση μηνυμάτων από τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία μας ως λαού» ανακοινώνοντας ότι «υπό το πρίσμα αυτό και στο πλαίσιο προωθούμενων εκπαιδευτικών δράσεων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε όπως την έκθεση επισκεφθούν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων».

«Την ίδια στιγμή είμαι βέβαιος, ότι η έκθεση που εγκαινιάζουμε θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλο το κοινό της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

Πηγή: ΚΥΠΕ