Αποχαιρετιστήριο δείπνο για τον Ευριπίδη Ευρυβιάδη στο Λονδίνο παρουσία του Υπ.Εξωτερικών 

Αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή του επί εξαετία Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη, παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο βόρειο Λονδίνο, με αφορμή την αφυπηρέτηση του πολύπειρου διπλωμάτη.

Παρόντες στο οίκημα της Αδελφότητας ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, η ηγεσία και μέλη της Γραμματείας της Ομοσπονδίας, επικεφαλής επιμέρους συνδέσμων της παροικίας και πολλά άλλα μέλη της παροικίας.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είπε ότι με την εκδήλωση τιμάται «ο διπλωμάτης που αγκάλιασε την ομογένεια, ο συνεργάτης που συνεργάστηκε και πόνεσε μαζί μας, ο ακούραστος προασπιστής των δικαιωμάτων της Κύπρου που κατά την παρουσία του πολλαπλασίασε τις επαφές και έκανε πιο αισθητή την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Αφού μνημόνευσε τις θλιβερές επετείους του Ιουλίου, ο κ. Καραολής έκανε μία συνοπτική αναφορά στη διπλωματική σταδιοδρομία του κ. Ευρυβιάδη, επισημαίνοντας την αναγνώριση της οποίας έχει τύχει από πολλές ξένες χώρες και οργανισμούς και ξεχωρίζοντας το ρόλο του στην προώθηση της Κοινοπολιτείας και του ρόλου της Κύπρου σε αυτόν τον οργανισμό μέσω και της ιδιότητάς του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απαρίθμησε αρχικά τα διπλωματικά πόστα στα οποία έχει υπηρετήσει από την έναρξη της διπλωματικής του καριέρας το 1976 ο κ. Ευρυβιάδης, μεταξύ πολλών άλλων σε Βόννη, Μόσχα, Τελ Αβίβ, Τρίπολη, Στρασβούργο, Ουάσινγκτον, Λονδίνο.

«Είναι μόνο ο δεύτερος διπλωμάτης, που υπηρέτησε σε μια χώρα για περισσότερο από πέντε χρόνια και ο λόγος ήταν ότι εσείς το ζητήσατε», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος προς τα μέλη της παροικίας και αναφερόμενος στην επί έξι έτη παραμονή του κ. Ευρυβιάδη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Υπουργός ανέτρεξε επίσης στην πρώτη συνάντησή του με τον απερχόμενο Ύπατο Αρμοστή, ως φοιτητής στις ΗΠΑ το 1993, όταν ο κ. Ευρυβιάδης του είχε πει ότι για να προωθήσει κανείς αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας του πρέπει να γνωρίζει καλά τα θέματα που απασχολούν το συνομιλητή του και το ακροατήριό του και να μην είναι μονοθεματικός.

Αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης το επισήμανε ως πολύτιμο δίδαγμα για τον ίδιο, για να προσθέσει πως και ο ίδιος δίδαξε αργότερα στον κ. Ευρυβιάδη τη σημασία του Twitter ως πολύτιμου ψηφιακού εργαλείου διπλωματίας, αστειευόμενος με τη δεινότητα της χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τον Ύπατο Αρμοστή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προανήγγειλε, τέλος, ότι η πείρα και οι ικανότητες του κ. Ευρυβιάδη θα αξιοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία καταλλήλως στο εξής. Ο Έλληνας πρέσβης κ. Καραμήτσος-Τζιράς εξέφρασε τη συναδελφική και προσωπική εκτίμηση και αγάπη που τρέφει για τον κ. Ευρυβιάδη, σχολιάζοντας ότι σπάνια συναντά κανείς έναν επαγγελματία σε αυτό το χώρο με τόσα πολλά πλεονεκτήματα. Επισήμανε την ικανότητα του Κύπριου διπλωμάτη να επικοινωνεί το μήνυμά του με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το ακροατήριο.

Ο ίδιος ο Ευριπίδης Ευρυβιάδης άρχισε την ομιλία του απαγγέλλοντας την «Ιθάκη» του Κ. Καβάφη και συνέχισε με μία ελεγεία προς την Κύπρο η οποία, όπως σημείωσε, «μου πρόσφερε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσα ποτέ να της προσφέρω εγώ». Χαρακτήρισε τη διπλωματική του σταδιοδρομία υπέρ της Κύπρου «ιεραποστολή» του και είπε ότι η εκπροσώπηση της χώρας «υπήρξε το οξυγόνο μου, το πάθος μου, το DNA μου, η αγάπη μου και η χαρά μου, ταυτόχρονα όμως ο μεγάλος μου καημός και η στεναχώρια μου που τόσα χρόνια η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη».

Εξήρε τις αρετές του κυπριακού λαού, κυρίως τον ηρωισμό και τη στωικότητά του και τόνισε την ανάγκη να είναι συλλογικός ο αγώνας όλων των Κυπρίων για την επανένωση. Τόνισε την προσφορά της ομογένειας προς την Κύπρο, «τον πιο θερμό σύμμαχο και πιο φλογερό συμπαραστάτη στους εθνικούς αγώνες, τον πιο γνήσιο θεματοφύλακα των αξιών μας», ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη της για τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασαν τον ίδιο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που έχω υπηρετήσει την Κύπρο μας έχοντας εσάς στο πλευρό μου», πρόσθεσε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά της Εκκλησίας και δη του εφησυχάζοντος πλέον Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγορίου, τον οποίο χαρακτήρισε «πνευματικό κολοσσό». Εδωσε επίσης τις ευχές του στο νέο Αρχιεπίσκοπο, κ. Νικήτα. Ζήτησε από τα μέλη της παροικίας να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με τον ίδιο τρόπο τον διάδοχό του στην Ύπατη Αρμοστεία, που θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ευχαρίστησε επίσης τον Έλληνα πρέσβη, την ηγεσία της Ομοσπονδίας, το προσωπικό της Υπάτης Αρμοστείας, τους γονείς του, τους αδερφούς του και τη σύζυγό του Νάσια, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους υπόλοιπους ομιλητές ως «η πραγματική δύναμη πίσω από το θρόνο».

Ο κ. Ευρυβιάδης τόνισε την αναβαθμισμένη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μην παραλείποντας ωστόσο να σημειώσει ότι η συντονισμένη αντίδραση σε βρετανικές θέσεις που πλήττουν τα κυπριακά δίκαια έχει υπάρξει έντονη, με σημαντικό το ρόλο και της οργανωμένης παροικίας. Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι μέσω της Ομοσπονδίας περίπου το 60% των Βρετανών βουλευτών έχουν λάβει επικοινωνία από πολίτες κυπριακής καταγωγής που ζητούν την υπεράσπιση της Κύπρου.

«Να δίνουμε πάντα το μήνυμα ότι είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», είπε, κάνοντας λόγο για πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διπλωματία σε οργανισμούς όπως η Κοινοπολιτεία, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και η ΕΕ. «Παραδίδοντας τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά και έχοντας αναστοχαστεί την προσωπική μου πορεία, είμαι περήφανος που ακολούθησα αυτήν ακριβώς την πολιτική: σύνεση, σεβασμό προς τις αξίες και τα ιδανικά του λαού μας, με αγάπη και πάθος για την Κύπρο μας και συνάμα μακριά από τυμπανοκρουσίες, πατριδοκαπηλίες και μισαλλόδοξη ρητορική», σημείωσε ο κ. Ευρυβιάδης.

Κατέληξε: «Μπορεί η διπλωματική μου πορεία, η ιεραποστολή μου, όπως την ονομάζω, να ολοκληρώνει τον κύκλο της, αλλά εγώ είμαι σίγουρα έτοιμος να συνεχίσω με όλες τις δυνάμεις μου για το καλό της χώρας και του λαού μας. Τα παιδιά μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αξίζουν καλύτερα. Μια Κύπρο ανεξάρτητη, μια Κύπρο για το λαό της και για κανέναν άλλο. Δεν ζητάμε και δε θέλουμε τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο από αυτά που έχει κάθε άλλος φιλειρηνικός λαός – δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου. Και για αυτό δεσμεύομαι μέχρι την τελευταία μου στιγμή να αγωνίζομαι».

Πηγή: ΚΥΠΕ