Αποχωρήσεων Συνέχεια

 

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με εξαίρεση την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία λόγω αδιαθεσίας εγκατέλειψε τη Βουλή και έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σήμερα Κυριακή, συνεχίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
 
 
Επίθεση Τσίπρα…
 
Πρώτος το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι η παρούσα συγκυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από συνέχιση των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, είπε ότι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό ήταν «ανάγνωση γενικού πωλητηρίου της Ελλάδας που αναρτήθηκε πρωτίστως στις δανείστριες χώρες».
 
 
 
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι τα προεκλογικά τους προγράμματα δεν αποτυπώνονται στην προγραμματική τους σύγκλιση και ότι όσα τότε ευαγγελίζονταν τώρα έχουν εγκαταλειφθεί.  Υπενθύμισε ότι προεκλογικώς η Κυβέρνηση επιδόθηκε σε τρομοκράτηση των πολιτών με επίκεντρο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως αποδεικνύεται ήταν τελικά αυτή που παραπλάνησε  και έκρυψε τις προθέσεις της.
 
 
 
«Ο λαός συγχωρεί τα λάθη, δεν θα συγχωρέσει όμως την κοροϊδία», είπε και συμπλήρωσε ότι από τις προγραμματικές δηλώσεις του  Πρωθυπουργού βγαίνει το συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση δεν είναι εθνικού, αλλά ειδικού σκοπού που δεν είναι άλλος από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και εκχώρηση δημόσιου χώρου στο κεφάλαιο», τασσόμενος κατηγορηματικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
 
 
 
Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι όσοι ξεπουλήσουν δημόσια περιουσία θα λογοδοτήσουν,  είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να μην αναγνωρίσει αυτές τις συμφωνίες και κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του «θα αναλάβει τις ευθύνες του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την καταστροφή και έθεσε τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για «να ξεβαλτώσει» η χώρα: διασφάλιση του κεκτημένου της 29ης Ιουνίου για την απευθείας ευρωπαϊκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πάγωμα μέτρων λιτότητας, μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων προς την τρόικα μέχρι να έρθει η ανάπτυξη στην οικονομία, άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων επενδύσεων.
 
 
 
«Η επαναδιαπραγμάτευση μάς τελείωσε το βράδυ της 17ης Ιουνίου. Όποιος την πίστεψε την πάτησε. Μετά την απομάκρυνση του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται είναι η δική σας φιλοσοφία», είπε ο κ. Τσίπρας.
 
 
 
Αναφερόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά είπε ότι προ των εκλογών έλεγε ότι δεν μπορεί να συναινέσει στη «λάθος συνταγή» και τελικά προχώρησε στο μεγάλο συμβιβασμό που τον οδηγεί στην «επιλογή του λάθους και στην επιθετική εφαρμογή της λάθος συνταγής» αλλά και ότι έκανε σημαία του την ακραία κινδυνολογία, κάτι που έπραξε και το ΠΑΣΟΚ. 
 
 
 
Το «καταστροφικό δόγμα» της Κυβέρνησης συμπυκνώνεται στην παραδοχή του νέου Υπουργού Οικονομικών στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τίποτε»,  είπε ο  κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η πολιτική που επιλέγεται είναι και ο πραγματικά μοναδικός σίγουρος τρόπος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
 

Αναρωτήθηκε επίσης, αν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν «με αυτήν την ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» που εκφράστηκε μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αποχώρησαν από την αίθουσα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
 
Καταγγελίες Ευάγγελου Βενιζέλου…

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «δημαγωγία, λαϊκισμό και απλούστευση», αλλά και για καιροσκοπισμό και συλλογική υπονόμευση –θεσμική, κοινωνική, εθνική και αναπτυξιακή,  χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτο το ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανοιχτά ότι θα υπονομεύει το έργο της Κυβέρνησης.  Είπε, επίσης, ότι η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων είναι συζήτηση για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αντιλαμβάνεται την εθνική ευθύνη μέσα από μικροκομματικά πρίσματα και ότι καιροφυλακτεί για να αποτύχει η Κυβέρνηση.
 

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα και ότι τώρα, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, εφαρμόζει την εντολή του ελληνικού λαού που ζήτησε συνεργασία, ενότητα και υπευθυνότητα. Επέμεινε στην αναγκαιότητα εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί νέα μέτρα ύφεσης. Και επανερχόμενος στον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι το μέλλον του τόπου δεν εξασφαλίζεται με απειλές, ούτε μόνο με άρνηση αλλά χρειάζονται αποφάσεις και όχι ψευδαισθήσεις εύκολων λύσεων.
 

Για «στημένο παιχνίδι που παίζεται από το 2000» και την περίοδο της 4ης κυβέρνησης Σημίτη, οπότε και ακολουθείται η ίδια οικονομική πολιτική, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την άποψη ότι η συγκυβέρνηση έγινε για να διαγραφούν σκάνδαλα, διερωτώμενος τι ακριβώς άλλαξε ανάμεσα στις 6 Μάη και στις 17 Ιούνη που γεφύρωσε τις διαφορές που είχαν τα τρία  κόμματα που συμμετέχουν τώρα στην κυβέρνηση αλλά το Μάη δεν μπορούσαν να συνεργαστούν. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα έρθει και νέο μνημόνιο και νέα διαδικασία «κουρέματος» του χρέους, εκφράζοντας την πρόβλεψη ότι αυτά θα τα υπογράψουν και τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ σχολίασε ειρωνικά την αποχώρηση του κ. Σαμαρά από την αίθουσα όταν ο ίδιος πήρε το λόγο, λέγοντας ότι «φαίνεται πως είναι πιο ευχάριστοι συνομιλητές οι εκπρόσωποι της Τρόικας».
 
Νίκος Μιχαλολιάκος:«καταστροφή του έθνους»

 

Την καταγγελία του Μνημονίου επειδή είναι η «καταστροφή του έθνους» ζήτησε ο Πρόεδροςτης Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του οποίου αποχώρησαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ , ΚΚΕ, Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο κ. Μιχαλολιάκος, αφού σχολίασε την αποχώρηση λέγοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι στη Βουλή με την ψήφο Ελλήνων πολιτών και απορεί για τον τρόπο με τον οποίο αυτό αντιμετωπίζεται από ορισμένες παρατάξεις, είπε ότι οι θέσεις του κόμματός του για τα εθνικά θέματα, τους μετανάστες και την ασφάλεια δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι προεκλογικά μιλούσε για καταγγελία του Μνημονίου και τώρα για επαναδιαπραγμάτευση, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν «πολλά λιγούρια της εξουσίας που θέλουν και αυτοί να βρεθούν στα κυβερνητικά έδρανα και σε χώρους που εμφανίζονται ανατρεπτικοί και επαναστατικοί». Κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία ότι προεκλογικά εμφανίστηκε σκληρότερη απέναντι στο μεταναστευτικό ενώ τώρα δεν λέει τα ίδια. Χαρακτήρισε τους μετανάστες «ασύμμετρη απειλή» και είπε ότι πρέπει να απελαθούν.
 
Aναφορές Προέδρου της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

Τέλος, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του συνειδητοποίησε την ανάγκη ευρύτατης συμπαράταξης και ότι ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν στη στήριξη της κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επρόκειτο για μια «αβασάνιστη επιλογή». «Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί δυνατότητα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου και να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης», είπε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ΔΗΜΑΡ έθεσε στο προγραμματικό πλαίσιο “στόχους τετραετίας”, αναφέροντας ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι συλλογικές συμβάσεις, και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας και η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση συμβάλλει στη δύναμη για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και συμπλήρωσε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι μια διαδικασία σκληρή, στην οποία δεν χωρούν μύθοι περί εύκολων λύσεων.
 

«Στην Κυβέρνηση συνεργάζονται τρία ιστορικά πολιτικά ρεύματα. Η συμμετοχή μας γίνεται με την έννοια και το ιστορικό βάθος ενός κόμματος της Αριστεράς, στραμμένου στην Ευρώπη. Η συνεργασία μας δεν ακυρώνει τη διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς», είπε επαναλαμβάνοντας ότι πλέον η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με εμφυλιοπολεμικούς όρους.
 
 
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κουβέλη αποχώρησαν από την αίθουσα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.