Αποδεσμεύεται το κονδύλι για τη συντήρηση των ελικοπτέρων Mi 35

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Πλέον, απομένει και η ολοκλήρωση της συζήτησης για την αποδέσμευση του κονδυλίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να προχωρήσει και η συμφωνία για την αγορά των δυο πλοίων ανοικτής θαλάσσης, από το Ισραήλ. Να θυμίσουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνήσει σε όλα με το Ισραήλ για την εν λόγω αγορά, και απομένει πλέον η αποδέσμευση του κονδυλίου από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Προσπάθεια μάλιστα η οποία συνεχίστηκε και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής για το 2013 με το ΔΗΣΥ, να αλλάζει τελευταία στιγμή γραμμή πλεύσης σε ότι αφορά την προώθηση της συμφωνίας έναντι ενός τόσο μεγάλου ποσού.

Υπογράφουν για τα ελικόπτερα
Σε ότι αφορά τώρα το θέμα των ελικοπτέρων, με  τη σύμφωνο γνώμη όλων των κομμάτων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας υπογράφει σήμερα την αποδέσμευση κονδυλίου 28 εκατομμυρίων για την επιδιόρθωση των ρωσικών ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας Γιώργου Βαρνάβα, ο ίδιος έχοντας την σύμφωνο γνώμη των υπολοίπων κομμάτων θα υπογράψει για να προχωρήσει η βουλή στην αποδέσμευση του κονδυλίου που απαιτείται  για την επισκευή των 11 ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Διαβάστε επίσης: Διεργασίες για την αγορά πλοίων στη Βουλή με έντονη δόση παρασκηνίου

Να θυμίσουμε πως τις τελευταίες εβδομάδες η παρασκηνιακή αντιπαράθεση που ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων για εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ οδηγήθηκε στα άκρα με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων να  κατηγορούν τον ΔΗΣΥ για λαϊκισμό χειρίστου είδους. Και αυτό γιατί, ο ΔΗΣΥ την τελευταία στιγμή άλλαξε στάση σε ότι αφορά την αποδέσμευση από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, ποσού €128,5 εκατ., το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αφενός για την αγορά δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης, έναντι δαπάνης €100 εκατ., και αφετέρου για την επισκευή των 11 ρωσικών ελικοπτέρων Mi 35, με τους Ρώσους να αξιώνουν το ποσό των €28,5 εκατ.