Απόδημοι:Απολογισμός δραστηριοτήτων και εκθέσεις δράσης

Η συνάντηση των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με έγγραφα που διανεμήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πήτερ Δρουσιώτης, αφού συγχάρηκε τη ΝΕΠΟΜΑΚ για τα δεκάχρονα της, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι οργανώσεις της ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ, στις διάφορες χώρες όπου εργάζονται συνέβαλαν και συμβάλλουν σημαντικά στους αγώνες του κυπριακού λαού, για την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και τους εποίκους και την επανένωση του νησιού.

Η συνεχής συμμετοχή της Εθνικής Ομοσπονδίας, σημείωσε, «στον αγώνα για ενημέρωση και διαφώτιση στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενισχύεται και αναβαθμίζεται συνεχώς, με βάση τους στόχους και το στρατηγικό μας σχεδιασμό, όπως και με τη συνεχή επαφή και επικοινωνία με στελέχη της βρετανικής Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όπως και με σημαντικές ομάδες Βουλευτών.

«Οι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν στην Κύπρο και ότι, ως εκ τούτου, χρειάζεται αν διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε το διάλογο μεταξύ της αποδημίας και της κυπριακής πολιτείας. Η τουρκική πλευρά πολλαπλασίασε τις προσπάθειες παραπληροφόρησης της βρετανικής Βουλής, του βρετανικού Tύπου, των ακαδημαϊκών και άλλων παραγόντων. Τόσον ο Τούρκος Πρέσβης όσον και οι ούτω καλούμενοι πρέσβεις του ψευδοκράτους, γράφουν, επιπλήττουν και απειλούν ακόμα Βουλευτές που υπογράφουν ψηφίσματα υπέρ της Κύπρου. Οι ενέργειες τους βέβαια δεν μένουν αναπάντητες», πρόσθεσε.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να ελκύσουν και να συστρατεύσουν τη νεολαία μαζί τους και διαβεβαίωσε ότι θα αγωνιστούν όλοι μαζί ενωμένοι για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα φέρει την ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Μιχάλης Χριστοδούλου, στη δική του παρουσίαση, ανέφερε ότι «η επαφή των νέων μας με την Κύπρο είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ταυτότητας τους, καθώς και του μέλλοντος μας».

«Η διακοπή του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού ΡΙΚ προβλημάτισε την παροικία στα μέγιστα και θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση και το Συμβούλιο του ΡΙΚ για την άμεση δράση τους στην επαναφορά του», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο που επιβίωσε η Κοινότητα 83 χρόνια με μεγάλες δυσκολίες, αλλά και που σήμερα δεσπόζει σαν «ένας από τους καλύτερους οργανισμούς προς μίμηση» και κάλεσε τα κυπριακά ΜΜΕ και σε όσους αμφισβητούν, «εάν θέλετε να γνωρίσετε τους απόδημους, ελάτε κοντά μας, στις Κοινότητες μας, στα σπίτια μας για να μας γνωρίσετε καλύτερα και από κοντά».

«Να δείτε εάν και τι προσφέρουμε στις παροικίες μας, στην αγαπημένη μας Κύπρο και ιδιαίτερα στο εθνικό μας πρόβλημα. Η ιστορία θα μας κρίνει αναλόγως, εάν προσφέρουμε για την Κύπρο ή όχι και κατά πόσο, όπως και κατά καιρούς έκρινε την προσφορά της ομογένειας προς τη γενέτειρα. Πάντως εμάς στη μακρινή Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία μας ενδιαφέρει η αγαπημένη μας Κύπρος, η πορεία του Κυπριακού, η διατήρηση της κουλτούρας μας, των παραδόσεων μας, η ελληνομάθεια και η θρησκεία μας. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το θέμα της αφομοίωσης των παιδιών μας και των εγγονών μας στις χώρες που ζούμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε) Κώστας Σταματάρης, στη δική του παρουσίαση, ανέφερε ότι η προβολή του Κυπριακού, η συνεισφορά των κυπριακών σωματείων, αλλά και γενικότερα των Κυπρίων για το μεγάλο εθνικό θέμα και η ενεργή παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της.

«Ενδυναμώνοντας το συντονισμό δράσης και λειτουργίας της προσπάθησε να ενισχύσει τους στόχους της και να πετύχει τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για την Κύπρο, αλλά και να επιλύσει προβλήματα που αφορούν τους Κύπριους της Ελλάδας. Θεσμικά λειτούργησε για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναδιοργάνωση του κυπριακού παροικιακού κινήματος στην Ελλάδα και παγκόσμια. Η Ο.Κ.Ο.Ε. εκπροσωπώντας τους Κύπριους της Ελλάδας διατήρησε άμεση επικοινωνία και επαφές με την ελληνική και την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία», πρόσθεσε.

Επίσης, ανάφερε ότι στο Κυπριακό η στάση της Ομοσπονδίας ήταν η υπεύθυνη και κριτική στήριξη των επιλογών του Εθνικού Συμβουλίου, απαιτώντας η όποια λύση να στηρίζεται στις αρχές και ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. για την Κύπρο, τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να είναι ταυτόχρονα βιώσιμη και λειτουργική.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας του Καναδά Αθηνά Χαραμπίδη, στη δική της παρουσίαση, σύμφωνα πάντα με τα γραπτά κείμενα που διανεμήθηκαν, ανέφερε ότι ο σκοπός της Ομοσπονδίας «είναι η εξασφάλιση συνεχούς και στενής επαφής μεταξύ των απόδημων Κυπρίων με στόχο τη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας, της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Απώτερος σκοπός της ίδρυσης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καναδά ήταν και παραμένει η προώθηση και επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και η επανένωση της μαρτυρικής νήσου Κύπρου. Η Κυπριακή Ομοσπονδία προσπαθεί με κάθε τρόπο και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει να προωθήσει τα συμφέροντα της παροικίας μας τόσο στον Καναδά όσο και στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Η κ. Χαραμπίδη αναφέρει ότι η Ομοσπονδία εισηγείται, μεταξύ άλλων, τον καταρτισμό προγραμμάτων εκδηλώσεων/ενεργειών πολιτικής για τους απόδημους 2012 -2013, την καταγραφή Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό για ορθή στατιστική στην κάθε χώρα, καθώς και επιστημόνων και επαγγελματιών, το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, την ίδρυση Πρεσβείας στην Οττάβα.

Ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩ-ΠΟΜΑΚ Ευαγόρας Μαυρομμάτης, στη δική του παρουσίαση, ανέφερε ότι η Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων Υπολοίπου Ευρώπης, έχοντας θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προβολή του Κυπριακού, εργάστηκε άοκνα για την προώθηση των θέσεων και επιχειρημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξεύρεση διεξόδου στην ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και των διεθνών συγκυριών. 

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ έχουν ήδη προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις επιμορφωτικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου για την προβολή της Κύπρου τόσο στη γαλλική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Τουρκία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για σύσφιξη των σχέσεων της με τη Γαλλία και σημείωσε ότι είναι μία ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί γραφείο εμπορικών υποθέσεων και τουρισμού.

«Σε αγαστή συνεργασία με άλλες κοινότητες που έχουν σημαντική παρουσία στη Γαλλία, όπως εκείνες των Αρμενίων και των Κούρδων, καθώς και των εβραϊκών οργανώσεων συντονίζουμε τις προσπάθειες μας με κοινό παρανομαστή την απώθηση των δόλιων ενεργειών της τουρκικής προπαγάνδας. Εκφράζουμε την πεποίθηση μας για ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών μας προς όλες τις κατευθύνσεις αυτή την περίοδο, μέχρι το τέλος του έτους 2012, υπό το πρίσμα και της μάλλον ‘δύσκολης’ για τη δική μας πλευράς ευρωπαϊκής προεδρίας, αλλά και εντεύθεν, προς την αναζήτηση διεξόδου μέχρι την τελική δικαίωση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής Κώστας Νικολάου, στη δική του παρουσίαση, ανέφερε ότι «η έγνοια όλων μας είναι η κατάληξη των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

«Ένα από τα προβλήματα όπως έθεσα και πρόπερσι είναι η διακοπή αναμετάδοσης του δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος ΡΙΚ που ήταν και η μοναδική καθημερινή επαφή μας με την Κύπρο, ο νέος Πρέσβης κ. Νακούζης έχει καταβάλει ορισμένες προσπάθειες και ελπίζουμε να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι έχουν σταματήσει οι πτήσεις της Ολυμπιακής μέσω Αθηνών με συνέπεια η ομογένεια να δεχτεί ακόμα ένα νέο πλήγμα όπου τώρα αναγκάζεται να χρησιμοποιεί άλλες διαδρομές πιο κουραστικές και πολυέξοδες για να έλθει στην πατρίδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου μετέφερε μηνύματα συγχαρητηρίων στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Κύπριους στη Νότιο Αφρική και τις ευχές τους για καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου για τον κοινό αγώνα της δικαιώσεως της πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αδελφοτήτων Υπόλοιπης Αφρικής Νέστορας Νέστορος, στη δική του παρουσίαση, ανέφερε ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι η προώθηση του Κυπριακού προβλήματος και η διαφώτιση προς τους ξένους για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κύπρο.

«Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα της οικονομίας της Κύπρου με αγωνία. Ελπίζουμε ότι σύντομα η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει και θα επέλθει η πρόοδος. Μέχρι τότε, ευχόμαστε ο κυπριακός λαός να αντέξει στα αναγκαία μέτρα λιτότητας που τους  επιβλήθηκαν. Εμείς ως απόδημοι Κύπριοι, είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας και θα ανταποκριθούμε σε οποιονδήποτε κάλεσμα της πατρίδα μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Κυβέρνηση στη διεκπεραίωση της Προεδρίας της ΕΕ. Αυτή η ευκαιρία για να προωθήσουμε το δίκαιο αγώνα της πατρίδας μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πρόβλημα μας δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη», κατέληξε.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων των εκθέσεων για τις δραστηριότητες και τις δράσεις των Ομοσπονδιών, ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συζήτηση.