Απόφαση-σταθμός: Το Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση ΟΑΥ για συνταγογράφηση στο ΓΕΣΥ

Σε μια σημαντική δικαστική απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), το Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή πολίτη κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ακυρώνοντας την απόρριψη εκτέλεσης συνταγής που είχε εκδοθεί από μη συμβεβλημένο στο ΓεΣΥ ιατρό.

Ο αιτητής, Χ.Π, δικαιούχος του ΓεΣΥ, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφείται από τον προσωπικό του γιατρό εδώ και δέκα χρόνια. Ωστόσο, όταν επιχείρησε να εκτελέσει τη συνταγή του σε φαρμακείο που συμμετέχει στο ΓεΣΥ, του αρνήθηκαν την παροχή των φαρμάκων με το αιτιολογικό ότι ο ιατρός που την είχε εκδώσει δεν ήταν συμβεβλημένος με το σύστημα.

Αντικρούοντας αυτή την πρακτική, ο αιτητής υποστήριξε ότι η σχετική νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρεωτική συνταγογράφηση από συμβεβλημένους ιατρούς, ενώ ο ΟΑΥ επέμεινε ότι η κάλυψη από το ΓεΣΥ προϋποθέτει συνταγογράφηση αποκλειστικά από συμβεβλημένους παρόχους.

Τι έκρινε το Δικαστήριο

Το Διοικητικό Δικαστήριο, εξετάζοντας τη νομοθεσία και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που διέπουν το ΓεΣΥ, κατέληξε ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε ιατρό, χωρίς να απαιτείται να είναι συμβεβλημένος με το σύστημα. Η εκτέλεση της συνταγής, ωστόσο, πρέπει να γίνεται από συμβεβλημένο φαρμακοποιό.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΟΑΥ ερμήνευσε εσφαλμένα τη νομοθεσία, αποκλείοντας τους δικαιούχους από τη δυνατότητα λήψης φαρμάκων με βάση συνταγές μη συμβεβλημένων γιατρών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση αυτή ήταν παράνομη και ότι η απόφαση του ΟΑΥ παραβίαζε τα δικαιώματα του αιτητή.

Δικαστική δικαίωση και αντίκτυπος

Με την απόφαση αυτή, το Δικαστήριο ακύρωσε την απόρριψη της συνταγής από τον ΟΑΥ και επιδίκασε στον αιτητή δικαστικά έξοδα ύψους €2.000 πλέον ΦΠΑ.

Η απόφαση αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία του ΓεΣΥ, καθώς δημιουργεί προηγούμενο για την ερμηνεία της νομοθεσίας σχετικά με τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση συνταγών. Η εξέλιξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγές στη διαχείριση της συνταγογράφησης εντός του συστήματος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο ΟΑΥ θα προσαρμόσει τη στάση του σύμφωνα με την απόφαση ή αν θα υπάρξει περαιτέρω δικαστική διαμάχη για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τα δικαιώματα των ασθενών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Χαιρετίζει η ΕΝΙΚ και ζητεί άμεσα την εφαρμογή της

Την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει πολίτη που απαίτησε να λαμβάνει τα φάρμακα που χρειάζεται μέσω του ΓεΣΥ, με συνταγή ιατρού ο οποίος δεν είναι συμβεβλημένος με το Σύστημα, χαιρετίζει η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ).

Η ΕΝΙΚ θεωρεί ότι η εφαρμογή της απόφασης, θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας, καθώς οι ιδιώτες ιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν συνταγές σε ασθενείς δικαιούχους του Συστήματος, οι οποίες θα εκτελούνται από φαρμακεία που ανήκουν στο ΓεΣΥ. Παράλληλα, η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, τονίζει ότι η απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), καθώς άπτεται και των δικαιωμάτων των ασθενών για ισοτιμία και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Δικαστήριο στην απόφαση του επικαλείται την «γραμματική» του νόμου, παραπέμποντας στις πρόνοιες της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, που αφορούν στον τρόπο εκτέλεσης συνταγών από τους φαρμακοποιούς του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «εφόσον το δικαιούχο πρόσωπο, επιλέξει να λάβει τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας από προσωπικό ιατρό ή ειδικό ιατρό, τότε το σύστημα καλύπτει τη δαπάνη της αμοιβής τους, όπως και τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικά είδη, βάσει της συνταγής που ο προσωπικός ή ειδικός ιατρός θα εκδώσει, από συμβεβλημένο προς τούτο φαρμακοποιό».

πηγή: SIGMALIVE