Αποφασίζει για Κύπρο η Ευρωβουλή

Κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής για τα λογισμικά παρακολούθησης (PEGA), θα επισκεφτεί την Ελλάδα για επιτόπου διερεύνηση του ζητήματος υποκλοπών που προέκυψε. Ταυτόχρονα, είναι υπό συζήτηση από αρμόδιο σώμα του Ευρωκοινοβουλίου πρόταση προκειμένου οι όροι εντολής του κλιμακίου να διευρυνθούν και να περιλαμβάνουν και την Κύπρο.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από τα όσα διαμείφθηκαν προχθές, οπότε πραγματοποιήθηκε πολύωρη ακροαματική διαδικασία της επιτροπής PEGA.

Θυμίζουμε ότι ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, παρακολουθείτο για περίοδο 10 εβδομάδων μέσω του PREDATOR, προϊόν της σχετιζόμενης με την Κύπρο Intellexa. Εξάλλου, με το ίδιο λογισμικό έγινε απόπειρα να προσβληθεί το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο τελευταίος, βέβαια, παρακολουθείτο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) με νόμιμη επισύνδεση, σύμφωνα με κυβερνητική παραδοχή.

Κατά τις εργασίες της επιτροπής την Τρίτη (30/8) απασχόλησε μεταξύ άλλων η προ ημερών πρόταση του Κύπριου ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρου του εν λόγω σώματος, Γιώργου Γεωργίου. Ο τελευταίος στις 8 Αυγούστου είχε εισηγηθεί όπως συσταθεί κλιμάκιο με μέλη της επιτροπής και να κάνει επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες ευρωβουλευτές ενέκριναν την εισήγηση που αφορά την επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ θετικά αντιμετωπίστηκε η θέση ώστε η ίδια επιτροπή να ταξιδέψει και στην Κύπρο την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τη Διάσκεψη των Προέδρων (ΔτΠ) του Ευρωκοινοβουλίου που στην προκειμένη περίπτωση είναι το αρμόδιο σώμα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα σχετικά με την πρόταση του Κύπριου ευρωβουλευτή και να εγκρίνει ή να απορρίψει τις άλλες αποφάσεις που λήφθηκαν προχθές από την επιτροπή PEGA. Οι πληροφορίες του «Φ» μέχρι χθες αργά το απόγευμα ανέφεραν ότι η ΔτΠ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρείτο δεδομένο ότι στη σημερινή ατζέντα θα περιλαμβάνονται και οι προχθεσινές αποφάσεις της επιτροπής PEGA.

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη των Προέδρων απαρτίζεται από τον επικεφαλής του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων. Συμμετέχει, ακόμη, εκπρόσωπος των μη εγγεγραμμένων βουλευτών, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Διάσκεψη των Προέδρων λαμβάνει τις αποφάσεις της με συναίνεση, ή με σταθμισμένη ψηφοφορία στη βάση του αριθμού των βουλευτών κάθε πολιτικής ομάδας.

Κατά τ’ άλλα, μετά από απόφαση που λήφθηκε προχθές, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η συμμετοχή του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην επόμενη ακρόαση της επιτροπής PEGA που είναι ορισμένη για τις 8 Σεπτεμβρίου. Το κινητό τηλέφωνο του τελευταίου, σύμφωνα με έκθεση του αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Citizen Lab, είχε προσβληθεί με το PREDATOR, μέσω του οποίου παρακολουθείτο για περίπου 2,5 μήνες.

Εξάλλου, η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε να καλέσει σε μεταγενέστερο στάδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη και κάποιους Καταλανούς ευρωβουλευτές, τα κινητά των οποίων παραβιάστηκαν.

Προχθές η ακροαματική διαδικασία ήταν πολύωρη και περιλάμβανε καταθέσεις από εμπειρογνώμονες και άτομα που ήταν σε θέση να δώσουν μαρτυρίες για τις παρακολουθήσεις.

Γιώργος Γεωργίου: Ελλιπής εποπτεία

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε προβληματισμό και για την Κύπρο, από την οποία –σύμφωνα με τα όσα είπε– φέρονται να εξάγονται τέτοια λογισμικά, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων οι ενέργειες δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια σε σχέση με το ζήτημα. Μίλησε για ελλιπή εποπτεία, ενώ πρόσθεσε πως «μετά από τη λειτουργία αυτής της επιτροπής δεν τους κάνουμε ευτυχισμένους».

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι ούτε και ο ίδιος νιώθει ιδιαίτερα ευχαριστημένος, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που ενεπλάκη με το όλο θέμα νιώθει μια σκιά να τον βαραίνει και πως δεν μπορεί να μιλά ελεύθερα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παρακολούθησης.

Αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, αλλά και στο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας που διέπει τις νόμιμες παρακολουθήσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθεί διεξοδικά το όλο ζήτημα. Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε την τεκμηριωμένη διασύνδεση της Κύπρου με την αντίστοιχη υπόθεση που απασχολεί την Ελλάδα.

Ως γνωστόν τις προηγούμενες ημέρες οριστικοποιήθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την υπόθεση των υποκλοπών. Υπερψηφίστηκε η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν οι 142, ενώ δήλωσαν παρών 157. Κανείς δεν καταψήφισε.

πηγή: Philenews