ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Όλα τα μέτρα της Τρόικα


 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έχουν μείνει οι τελευταίες πινελιές των ισοδύναμων μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα, που πάντως περιέχουν διαρθρωτικές αλλαγές. Το ποσό δανεισμού που η Κύπρος θα ζητήσει και θα διαπραγματευθεί δεν θα ξεπεράσει τα 10δις ευρώ, εκ των οποίων τα 5 – 6 δις θα είναι για τις τράπεζες και τα υπόλοιπα για τα δημοσιονομικά θέματα. 

Τα μέτρα σοκάρουν:

Να καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός της Κύπρου φαίνεται πως επιζητά η Τρόικα με το πακέτο μέτρων που έχει στείλει μέσω προσχεδίου στην κυβέρνηση.

Μέτρα  – «Σοκ» που όμοια της έχουν επιβληθεί μόνο στην Ελλάδα ζητά η Τρόικα από την κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά:

1.Ζητά την κατάργηση του 13ου μισθού για πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.com.cy. υπό διαπραγμάτευση είναι το «για πάντα». Δηλαδή η περικοπή του 13ου  να ισχύσει για όσο διάστημα η Κύπρος θα ζει μέσα στο μνημόνιο.

2. Οριζόντια περικοπή 15% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από την στιγμή της υπογραφής του μνημονίου.

3.Οριζόντια περικοπή 10% των συντάξεων από την στιγμή της υπογραφής του μνημονίου.

4.Αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από τα 63 στα 65 έτη, διότι όπως λένε σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το όριο αφυπηρέτησης είναι στα 67.

5.Μείωση του αφορολογήτου από τις 19500 ευρώ στις 15000 ευρώ

6.Κατάργηση της ΑΤΑ

7.Μείωση όλων των επιδομάτων κατά 15εκ. ευρώ.

Η Τρόικα κρίνει ότι η Κύπρος θα χρειαστεί εξοικονομήσεις 1,1 δις.

Η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την κατάργηση του 13ου μισθού, λέει όχι σε οριζόντιες περικοπές αλλά μιλά για κλιμακωτές και δεν αποδέχεται αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Παράλληλα υποστηρίζει ότι οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να κυμανθούν στα 800 -850 εκ. ευρώ και φυσικά η χρονική διάρκεια προσαρμογής να είναι τα 5 χρόνια.