Αποκαλυπτικό: Τι είπε ο Χριστόφιας στη Τρόικα για την ΑΤΑ

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα είναι ο διάλογος που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ευρωπαίο Εκπρόσωπο της Τρόικα. 

Την ώρα που έπεφτε στο «τραπέζι» της συζήτησης το θέμα της κατάργησης της ΑΤΑ ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε στον εκπρόσωπο της Τρόικα: «Θέλετε να καταργήσουμε την ΑΤΑ;. Να σας ρωτήσω κάτι; Εσείς παίρνετε ΑΤΑ;» Η απάντηση ήταν καταφατική. Για να προσθέσει ο κ. Χριστόφιας: «Μήπως θέλετε να ζητήσω να καταργηθεί η ΑΤΑ στις Βρυξέλλες;»

Στεφάνου: Ενωμένοι απέναντι στην Τρόικα

Όσο πιο συνενωτικά πορευθούμε μαζί, τόση περισσότερη θα είναι η στήριξη στην Κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου 

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει το συνολικό πακέτο προτάσεων το οποίο θα παρουσιάσει στα πολιτικά κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, για να το συζητήσει μαζί τους

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι «είναι αστήριχτος και λανθασμένος ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση δεν ενημερώνει γιατί επιδιώκει να αναλάβει την ευθύνη μόνη της.  Η Κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει να υπάρξει κοινή θέση και κοινή ευθύνη με τα Κόμματα για τις προτάσεις που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσουμε προς διαπραγμάτευση ενώπιον της Τρόικας.

«Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι θα έπρεπε αμέσως να γίνει η σύσκεψη. Μπροστά στην Κυβέρνηση υπήρχαν δύο επιλογές.  Η μια επιλογή ήταν να κληθούν τα Κόμματα σε συνάντηση και αφού ενημερωθούν να τους ζητηθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η δεύτερη επιλογή ήταν η Κυβέρνηση, στη βάση των διαβουλεύσεων, των συζητήσεων και των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων που είχε με την Τρόικα, να ετοιμάσει το συνολικό πακέτο προτάσεων, να το παρουσιάσει στα Κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, να το συζητήσει μαζί τους, συζητώντας ταυτόχρονα και τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο να καταλήξουμε, ει δυνατόν, σε κοινή θέση και συμφωνία. Επιλέξαμε το δεύτερο διότι, κατά την εκτίμησή μας, αυτή η επιλογή δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις να υπάρξουν συγκλίσεις  και να καταλήξουμε.  Με την πρώτη επιλογή, πολύ πιθανόν, να εισερχόμασταν σε μια ατέρμονη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση η οποία τελικά δεν θα οδηγούσε στο ποθούμενο, που είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης, αλλά στην όξυνση της αντιπαράθεσης».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε  “Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριζε αυτή τη θέση ορισμένοι εδώ στην Κύπρο, τον επέκριναν ότι δήθεν τα βάζει με την Ε.Ε. και ότι τάχα προσπαθεί να παραδώσει μαθήματα στους Ευρωπαίους. Διάφοροι τον επέκριναν, επίσης, γιατί δεν προσέφυγε στο Μηχανισμό και ακόμα και σήμερα τον επικρίνουν ότι θα έπρεπε να καταφύγουμε σ’ αυτόν πιο νωρίς. Τον επικρίνουν διότι η Κυβέρνηση αναζητεί άλλο τρόπο κάλυψης των αναγκών που προέκυψαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τώρα από τους ίδιους δηλώνεται ότι τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα ότι είναι σκληρά -και είναι όντως σκληρά- σάμπως και περίμεναν κάτι διαφορετικό για να επείγονται να προσφύγουμε στο Μηχανισμό.

Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. σε πολιτικό επίπεδο αναγνωρίζει και υιοθετεί την αντίληψη για επένδυση στην ανάπτυξη και στήριξη της κοινωνικής συνοχής, εντούτοις είναι φανερό ότι ακόμα αυτό δεν υιοθετήθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Οι προτάσεις της Τρόικας και στην περίπτωση της Κύπρου, ακολουθούν την πεπατημένη που προκάλεσε περισσότερα προβλήματα και εμβάθυνε την κρίση όπου εφαρμόστηκε, αντί να την αντιμετωπίσει.

Με όπλο τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε., αλλά και τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, θα διαπραγματευτούμε σκληρά με την Τρόικα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.  Οι δυσκολίες είναι πολλές γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη και η υπευθυνότητα όλων.Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Περιμένουμε την Ρώσικη απάντηση»

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ρωσία αποφάσισε να δώσει δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θέλω και σε αυτό να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι για να μη δημιουργούμε αναστάτωση στην κοινωνία, να μη δημιουργούμε υπέρμετρες προσδοκίες ούτε και απαισιοδοξία. Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και ψύχραιμοι και επικεντρωμένοι στο βασικό που είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Δεν έχουμε καμιά απάντηση από μέρους της ρωσικής πλευράς. Όταν έχουμε την απάντηση να είστε βέβαιοι ότι η πρώτη που θα το πει είναι η Κυβέρνηση, όπως κάναμε την προηγούμενη φορά με διαφάνεια προς την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα».