Απόλυτα επιτυχημένη η επίσκεψη στην Αρμενία δηλώνουν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαν υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, στην επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, με την ολοκλήρωση των επαφών δήλωσαν απόλυτη ικανοποίηση, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι σχέσεις Κύπρου – Αρμενίας πρέπει να ενισχυθούν κατά τρόπο που να επιφέρουν απτά αποτελέσματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως η επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Αρμενία κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη, καθώς έδωσε την ευκαιρία επαφών με όλους τους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας “και ταυτόχρονα να έρθουμε σε επαφή και συνάφεια με τους ανθρώπους της καθημερινότητας”.

Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να δράσουμε για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στον τουρισμό, επισημαίνοντας πως για να υπάρξει ανταλλαγή απαιτούνται αερομεταφορές.

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές ο Πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε τη δέσμευση να έρθει σε επικοινωνία με εταιρείες ώστε να καταστεί δυνατή η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με την Αρμενία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είπε πως στον τομέα της παιδείας μπορούν να υπάρξουν ανταλλαγές σε επίπεδο φοιτητών και σε επίπεδο τεχνολογίας, προσθέτοντας ότι η Αρμενία είναι μια χώρα ανεπτυγμένη σε συγκεκριμένα προγράμματα τεχνολογίας και θα μπορεί μέσα από την τεχνογνωσία και την ανταλλαγή εμπειριών να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα φτάνει να πραγματοποιείται σωστά, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η Αρμενία είναι μία φίλη χώρα, που διεξάγει τον δικό της αγώνα επιβίωσης στη γη των προγόνων της, από μια θέση πολύ ευαίσθητη που στην πορεία των χρόνων δοκιμάστηκε στο έπακρο.

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε απεριόριστη αλληλεγγύη, στήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα που διεξάγει η χώρα, παρατηρώντας ότι μας συνδέει κοινή μοίρα με την Αρμενία στον αγώνα μας για επιβίωση. Είπε ότι με τη φίλη χώρα ανοίγονται τεράστια περιθώρια ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και συνεργασίας, που μπορεί να εκτείνονται σε πολλούς τομείς, όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η καινοτομία, η έρευνα, η επιστήμη και τα γράμματα γενικά.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα τόξο συνεργασίας, φιλίας, με στόχο την ειρήνη στην περιοχή και την επιδίωξη των κοινών στόχων για δικαίωση των αγώνων μας προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αρμενία και προς επίτευξη του στόχου της Κύπρου για ειρηνική επανένωση και απελευθέρωση, ανέφερε.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως χρειάζεται να μελετούμε τις πραγματικότητες, τα γεγονότα και τις εξελίξεις, να καθορίζουμε τους στόχους μας, η οποίοι πρέπει να προασπίζονται την αξιοπρέπειά μας και την ανεξαρτησία μας, μακριά από επεμβάσεις, ξένα συμφέροντα, υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε πως η επίσημη επίσκεψη σηματοδότησε την καθοριστική πορεία των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένος από την αγάπη με την οποία περιέβαλαν την κυπριακή αντιπροσωπεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και οι άλλοι κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι της Αρμενίας, πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο διέκρινε είναι ότι όλοι μαζί έχουν έντονη επιθυμία αναθέρμανσης των διαχρονικά καλών σχέσεων, επειδή αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι οι σχέσεις είναι περισσότερο από αδελφικές.

Αυτές τις σχέσεις και τη συνεργασία επιθυμούμε Κύπρος και Αρμενία να τις διευρύνουμε σε όλους τους τομείς, σημέιωσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι αυτή η αποστολή ανίχνευσε αρκετούς τομείς σε πολιτικό, διπλωματικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό επίπεδο, στους οποίους μπορούμε να κτίσουμε τη συνεργασία μας με την αρμενικό λαό, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση αναγέννησης στην οποία βρίσκεται.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά και η Αρμενία να μας βοηθήσει απέναντι στον κοινό εχθρό που έχουμε, την Τουρκία, η οποία μας χωρίζει γεωγραφικά και μας ενώνει ως μοίρα, καθώς έχουμε ενώπιόν μας την επεκτατική της πολιτική, τις βίαιες πολιτικές γενοκτονίας που εφάρμοσε σε βάρος του αρμενικού έθνους, της Κύπρου και του ελληνικού έθνους», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Είπε ακόμα πως πέρα από τον κοινό αντίπαλο, την κοινή απειλή, πρέπει να αναζητηθούν πολλοί άλλοι τομείς για το σήμερα και το αύριο, στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε.

Ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρτκές Μαχτεσιάν, είπε ότι η επίσκεψη ήταν πάρα πολύ καλή, και θα συμβάλει ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις Κύπρου – Αρμενίας.

Πρόσθεσε ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν την αρμενική φιλοξενία και σημείωσε ότι επιστρέφοντας στην Κύπρο έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε για να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε όλα αυτά που συζητήσαμε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος συμμετείχε στην επίσκεψη, είπε ότι η Αρμενία είναι μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό.

Αναφερόμενος στον ελληνιστικό ναό του Ήλιου, που κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ. Χ., και τον οποίον επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της Βουλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως στον ναό υπάρχουν επιγραφές που αναφέρονται στον ήλιο.

Τα χαρακτηριστικά του ναού είπε ο Πρύτανης είναι ελληνιστικά και οι επιγραφές είναι στην ελληνική γλώσσα.

Λάτρευαν τον ήλιο, συνέχισε προσθέτοντας ότι «εδώ μιλάνε ακόμα και οι πέτρες», επισημαίνοντας ότι καταδεικνύουν ότι πέρασε ένας τεράστιος πολιτισμός.

Επεσήμανε ότι πολιτισμός υπάρχει και σήμερα και παρατήρησε ότι το πνεύμα της Ελλάδος είναι ακόμα και εδώ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τη χώρα, με στόχο την επίτευξη συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο του Γερεβάν.

Πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει μια σημαντική συνεργασία με το κρατικό πανεπιστήμιο του Γερεβάν και ότι αναπτύχθηκαν κάποια κοινά προγράμματα, αναφέροντας ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία, προς όφελος της Κύπρου, της Αρμενίας και κυρίως των νέων ανθρώπων του τόπου μας και των νέων ανθρώπων της Αρμενίας».

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, καινοτομία, εντός των Πανεπιστημίων, και να προτείνουμε κοινά προγράμματα στην ΕΕ, είπε. Πριν από λίγο καιρό έκανα το ίδιο και με το Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας (Γεωργία) και ως εκ τούτου υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας, συνέχισε.

Ο Πρύτανης ανέφερε ότι σύντομα στην Κύπρο θα έχουμε στην Κύπρο καθηγητές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Γερεβάν, ενώ Κύπριοι καθηγητές θα πάνε στο Πανεπιστήμιο του Γερεβάν όπως και Κύπριοι φοιτητές που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και την ιστορία της Αρμενίας.

Επίσης Κύπριοι φοιτητές που ενδιαφέρονται για τις θετικές επιστήμες έχουν πεδίο μάθησης καθώς, η Αρμενία είναι μια χώρα με τεράστιο υπόβαθρο στην επιστήμη «και μπορούμε να επωφεληθούμε πάρα πολλά», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, περαιτέρω, ότι συζητείται και η δημιουργία ενός κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχει η Αρμενία, “το οποίο ελπίζουμε να δημιουργηθεί και λειτουργήσει με χρηματοδότηση της ΕΕ”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ανοίγονται πάρα πολλοί δρόμοι και σίγουρα, πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι θα επωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ