Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ


Διαβάστε επίσης για την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από τους Moodys. Διαβάστε ακόμα για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.


Η σημασία της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, σε εκδήλωση στο Σπίτι της ΕΕΗ μεγάλη συμβολική και πολιτική σημασία της απόφασης για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, εξήγησαν το σκεπτικό της απόφασης, εξήραν το ρόλο της Ένωσης ως ειρηνοποιού δύναμης, ανέλυσαν το ρόλο της ΕΕ στη διαμόρφωση κουλτούρας κοινής συμβίωσης, συμφιλίωσης και συμβιβασμού, παρέθεσαν σκέψεις και ιδέες για το πώς η ΕΕ μπορεί να βγει από τη σημερινή κρίση, και έστειλαν ελπιδοφόρο μήνυμα για ένα καλύτερο μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και για επίλυση του Κυπριακού μέσω των θεσμών και των μηχανισμών της ΕΕ.

Οι ομιλητές εξήραν την προσφορά και το έργο του Ευρωπαίου οραματιστή Γιάννου Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως η απονομή του Νόμπελ αποτελεί δικαίωση και για τον ίδιο καθώς είχε άρρηκτα συνδεδεμένη την ΕΕ με την έννοια της ειρήνης.

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, στην ομιλία του, είπε πως η Ε.Ε δεν είναι τέλεια, και πως σήμερα περνάει μια σοβαρή οικονομική και όχι μόνο κρίση. «Αντιμετωπίζει προβλήματα δυσλειτουργίας, πολυπλοκότητας, βραδύτητας στη λήψη  αποφάσεων  και  άλλα. Ωστόσο επιβιώνει μέσα από τις αντιθέσεις, τους συμβιβασμούς, τις συνθέσεις, τις συναινέσεις. Προχωράει μπροστά, δένει τους λαούς της, γίνεται  κοινή  συνείδηση η συνύπαρξη, η κοινή πορεία, το κοινό μέλλον» τόνισε ο Υπουργός Άμυνας.  

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, υπέδειξε, είναι η πιο ισχυρή αναγνώριση όχι μόνο για την επιτυχία της  ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και για το ρόλο της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή. «Είναι ένα καθαρό μήνυμα για τις μελλοντικές προοπτικές. Ένας δίκαιος έπαινος και ένα δυνατό κίνητρο να προχωρήσει,  να συνεχίσει η Ένωση στο δρόμο της ειρήνης και του μέλλοντος».  

Η ΚΠΑΑ της ΕΕ στοχεύει στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και τον κόσμο, είπε, προσθέτοντας ότι «στο Υπουργείο της Άμυνας που υπηρετούμε την ΚΠΑΑ δεν είμαστε και δεν αισθανόμαστε ως Υπουργείο πολέμου. Είμαστε υπουργείο ειρήνης, ένας μικρός συντελεστής στη μεγάλη προσπάθεια της Ε.Ε για ένα καλύτερο κόσμο».  

«Η υπεραξία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου που μέχρι σήμερα λειτούργησε ως στόχος και μειονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικό πλεονέκτημα για να υπηρετήσουμε τους στόχους μας της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου. Για την Κύπρο, την Ευρώπη, την περιοχή» τόνισε ο κ. Ηλιάδης στην ομιλία του.

Η Κύπρος, συνέχισε, στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. προσπάθησε να προωθήσει την ΚΠΑΑ μέσα από το πρόγραμμα και τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, που κρίθηκαν  επιτυχείς και έχουν ιδιαίτερα εκτιμηθεί τόσο από τους εταίρους μας όσο και από τους θεσμικούς αξιωματούχους της Ε.Ε.  

Αναφερόμενος στον Γιάννο Κρανιδιώτη, είπε ότι απέδειξε ότι όταν το πολιτικό όραμα και η στρατηγική αντίληψη υπερβαίνουν την κοντόφθαλμη καθ’ ημέραν πολιτική, τότε με υπεύθυνη και συνεπή συμπεριφορά μπορούμε να αναδεικνύουμε και να επιτυγχάνουμε μεγάλους στόχους.  

Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε για τις αντιδράσεις στην απόφαση για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, αλλά και για θέματα Κυπριακής Προεδρίας. Ο κ. Μαυρογιάννης, αφού προέβη σε μια προσομοίωση της ΕΕ με την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα ιδιότυπο οικοδόμημα, ένα χώρο δικαίου, μια Ένωση ιδεωδών σε αρχές και αξίες τις οποίες διαιωνίζουν και αναπτύσσουν. «Είναι λοιπόν η μετουσίωση της αρχέγονης ιδέας της δημοκρατίας», είπε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε στη συνέχεια πως η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ΕΕ κλονίστηκε αλλά δεν πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο για τόνωση ευρωσκεπτικιστικών σκέψεων, αλλά για κίνητρο για αναδόμηση, για προσανατολισμό, για αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού οράματος , διότι, όπως είπε, σύμφωνα με τον Jean Monnet «τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτα δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς θεσμούς».

Όσον αφορά την Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα. Δυστυχώς, όμως, είπε, οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν κατέληξαν σε συμφωνία, και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις δημιούργησαν μια γερή βάση για τη συνέχεια, γεφυρώνοντας κάποια κενά και συμφωνώντας ότι όλοι επιδιώκουν τη θετική κατάληξη σύντομα. Είπε, επίσης, πως τα φώτα πλέον πέφτουν πάνω στο ευαίσθητο θέμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Σημειώνοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση ενισχύει περισσότερο το ρόλο της Ένωσης, ως μια Ένωση δύο ταχυτήτων, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως η δημιουργία μιας της ΕΕ θα πρέπει να είναι προσωρινή και μεταβατική ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλα κενά και αποστάσεις μεταξύ των κρατών. «Σκεφτείτε ότι έχουμε μπροστά μας έναν αυτοκινητόδρομο με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και κάπου έχει και κάποιες εξόδου. Αυτός που βρίσκεται εντελώς αριστερά μπορεί να μένει στον αυτοκινητόδρομο και να πορεύεται εντελώς αργά, αν πάει πιο δεξιά και να φύγει, πρέπει όμως ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ξεπεράσει τους άλλους», είπε, σημειώνοντας πως αυτή πρέπει να είναι η αντίληψη και αν είναι δυνατόν κανένας να μην πάρει το δρόμο της εξόδου.

Τέλος, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως παραμένει αμετανόητα αισιόδοξος ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν θα μπορέσει να αντισταθεί επί μακρόν του καταλυτικού ρόλου της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας και θα οδηγηθούμε μέσω της ένταξής μας στην ΕΕ στην πραγμάτωση του οράματος της λύσης του Κυπριακού.

Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης στη δική του ομιλία είπε αρχικά πως ο Γιάννος Κρανιδιώτης που ήταν πρωταγωνιστής στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οραματίστηκε τον ειρηνευτικό ρόλο της ΕΕ, και συγκεκριμένα ότι η διένεξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και συνεπακόλουθα Ελλάδας και Τουρκίας, μπορεί να λυθεί μέσα από τη διάσταση της ΕΕ και μέσα από την ένταξη της Κύπρου και την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως η απόφαση για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ ήρθε σε μια στιγμή που η ΕΕ ταλανίζεται από τα μεγάλα προβλήματα της κρίσης, «ακριβώς για να υπενθυμίσει και να μας καταδείξει πόσο μηδαμινά είναι αυτά τα παρόντα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε και θα ξεπεράσουμε, σε σύγκριση με τη μεγάλη εικόνα, σε σύγκριση με το δάσος που αποτελεί το επίτευγμα του γεγονότος ότι η ΕΕ με την ίδρυση της από την Εποχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα κατόρθωσε να θέσει τέρμα σε πολέμους και εχθρότητα που λάμβαναν χώρα στην ευρωπαϊκή Ήπειρο».

Για το Κυπριακό, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ευχήθηκε όπως όλοι αντιληφθούν ότι το παράδειγμα των πατέρων που ίδρυσαν την ΕΕ μπορεί να μετατοπιστεί στο ιδιαίτερο παράδειγμα της Κύπρου, και πως  μπορεί η μίμηση αυτού του παραδείγματος μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη της ειρήνης.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως παίρνοντας το παράδειγμα του αυτοκινητόδρομου που είχε παραθέσει ο κ. Μαυρογιάννης, είπε πως μέσα στον αυτοκινητόδρομο υπάρχουν κανόνες που όλοι ευλαβικά τηρούν αλλά υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό: «Στον αυτοκινητόδρομο δεν υπάρχει όπισθεν, δεν κάνεις ποτέ πίσω, πάντα πηγαίνεις μπροστά και η ΕΕ ενθαρρυμένη με τη βράβευση του βραβείου Νόμπελ είναι για να πηγαίνει μπροστά και όχι πίσω», κατέληξε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Μιχάλης Ατταλίδης, στη δική του ομιλία, είπε αρχικά ότι το βραβείο Νόμπελ δόθηκε στην ΕΕ και όχι στους σημερινούς ηγέτες, και όχι διότι η Επιτροπή Νόμπελ θεωρεί ότι η ΕΕ βρίσκεται στο ζενίθ της αλλά για να υπενθυμίσει ορισμένα πράγματα, και αυτό είναι το γεγονός ότι από την ίδρυση της Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1951, ως σήμερα έχουμε 61 χρόνια ειρήνης, ενώ στα 70 χρόνια από το 1870 ως το 1940 σημειώθηκαν τρεις Γαλλο-Γερμανικοί πόλεμοι, δύο από τους οποίους εξελίχθηκαν σε παγκόσμιους.

Ο κ. Ατταλίδης τόνισε επίσης ότι η διαδικασία της ολοκλήρωσης οδήγησε στην Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας. Επομένως, συνέχισε, με ασφάλεια μπορεί να λεχθεί ότι ο λόγος για την απονομή του Βραβείου δεν είναι το σημερινό πανθαλάσσωμα (“omnishambles”), όπως είπε χαρακτηριστικά, που φαίνεται σε πολλούς να επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά για να υπενθυμίσει στους σημερινούς ανεπιτυχείς ηγέτες της Ευρώπης την κληρονομιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το τι πέτυχαν οι προκάτοχοι τους, από τι έσωσαν την Ευρώπη, και την αναγκαιότητα αποτελεσματικών ενεργειών τους για τη διάσωση της σήμερα.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου, στα εισαγωγικά του σχόλια αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz ότι “οι αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απολύτως θεμελιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι θεμελιώδεις αξίες αποτελούν τη βάση όλων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξωτερικές πολιτικές μας. Πολλά έθνη διαπραγματεύονται ελεύθερα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σημάδι ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μαγνήτης για τη σταθερότητα, την ευημερία και τη δημοκρατία. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αξίες της συμφιλίωσης μπορεί να χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης για άλλες περιοχές του κόσμου. Από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως φάρος για τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, στα δικά του εισαγωγικά σχόλια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το βραβείο είναι μια υπενθύμιση πως δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας και δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την Ένωση. 

«Ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη, το βραβείο αποτελεί σαφή έκκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών προκειμένου να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους», είπε και πρόσθεσε πως το βραβείο είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον, και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές: η τόλμη των ιδρυτών της Ένωσης και το έργο που πραγματοποιήθηκε ακατάπαυστα επί γενεές ώστε να έλθουν κοντά όσο ποτέ άλλοτε οι χώρες και οι πολίτες μας είναι τα πιο ισχυρά στοιχεία που υπενθυμίζουν ότι η λέξη αδύνατο δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο.

Τέλος, η Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚ Παναγιώτα Καυκαρίδη στο δικό της σύντομο χαιρετισμό έκανε αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη και στην τεράστια προσφορά του στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στον αγώνα του νησιού για επανένωση και ειρήνη.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ