Απορρίφθηκε πρόταση απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Απορρίφθηκε πρόταση απαγόρευσης κυκλοφορίας και επιβολής στρατιωτικού κλοιού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, κατά τη διάρκεια του περιορισμένης σύνθεσης υπουργικού συμβουλίου, αρμόδιου για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ πρότεινε να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στις αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στις οποίες κατά τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα, ο δεύτερος τη τάξει Υπουργός στο Υπουργείο Άμυνας, Μπετσαλέλ Σμότριτς, πρότεινε να επιβληθεί στρατιωτικός κλοιός σε ορισμένες αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στις προτάσεις αυτές αντιτάχθηκαν άλλοι Yπουργοί της Kυβέρνησης, ως επίσης και εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας, επιχειρηματολογώντας ότι τέτοιου είδους μέτρα θα έχουν καθολικό χαρακτήρα, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έξαρση της βίας.

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η κρατική τηλεόραση, ανέφεραν ότι εν τέλει το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τα μέτρα που πρότειναν οι Μπεν-Γκβιρ και Σμότριτς, με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών και Υγείας, Αριέ Ντέρι να φέρεται να δηλώνει ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη και την Αμερική» προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Επισημαίνεται ότι, παρότι ο Αριέ Ντέρι απομακρύνθηκε από τα υπουργικά του καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα κατ’ εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου τον προσκάλεσε υπό την ιδιότητα παρατηρητή και με δικαίωμα παρέμβασης στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τις δύο αιματηρές ένοπλες παλαιστινιακές επιθέσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, έντονες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων σημειώθηκαν στις συνοικίες Α-Τουρ, Τζιάμπελ Μουκάμπερ και Σιλουάν.

Τη Δευτέρα αναμένεται στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα αφότου ανέλαβε καθήκοντα η νέα Κυβέρνηση Νετανιάχου. Αύριο αναμένεται να επισκεφθεί την Παλαιστινιακή Αρχή και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

πηγή: alphanews.live