«Αποτέλεσμα λαθών η ένταξη στο Μηχανισμό»

 

«Η ένταξη αυτή δεν πρέπει να στοχεύει στο κλείσιμο των ελλειμμάτων, αλλά στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας», προσθέτει το Κίνημα των Οικολόγων.

“Τέλειωσε άδοξα η φημολογία των κινεζικών και ρωσικών δανείων και επιστρέψαμε στην γκρίζα πραγματικότητα. Τώρα είναι η ώρα για σοβαρές αποφάσεις και στοχευόμενες ενέργειες. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση, να αφήσει κατά μέρος τα ψέματα και την προπαγάνδα και να στρωθεί στη δουλειά”, αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι.

Αναφερόμενοι στην σημερινή συνεδρία της σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών, οι Οικολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι “σ’ αυτή θα επιδειχθεί επιτέλους,  κυρίως εκ μέρους της Κυβέρνησης, η απαραίτητη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα”.

“Περιμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα εγκαταλείψει τη στάση αδράνειας και αδιαφορίας, την πολιτική των αγκυλώσεων και των ιδεολογημάτων και θα συναινέσει σε ένα πρόγραμμα εκ βάθρων αναδόμησης της Κυπριακής Οικονομίας. Περιμένουμε και από τα Κόμματα να ξεπεράσουν παγιωμένες αντιλήψεις που έχουν το δικό τους μερίδιο στη δημιουργία των προβλημάτων και να υιοθετήσουν νέες αειφόρες και βιώσιμες πολιτικές ανάπτυξης”, σημειώνουν.

Όπως αναφέρουν, η διαπραγμάτευση των όρων στήριξης πρέπει να στοχεύσει στην θεραπεία των αιτιών και των πραγματικών λόγων της κρίσης της Κυπριακής Οικονομίας. “Ο δανεισμός και η στήριξη δεν πρέπει να στοχεύει απλά στο κλείσιμο των ελλειμμάτων και την ικανοποίηση των δόσεων του χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού), αλλά στην αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της Κυπριακής Οικονομίας. Θεωρούμε θετική συγκυρία το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχασε την τελευταία της ευκαιρία και προσέφυγε στον μηχανισμό μαζί με την Ισπανία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να πετύχουμε ευνοϊκούς όρους στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό”, καταλήγει η ανακοίνωση.