Δημητριάδης: “Αργήσαμε για το μνημόνιο. Κάποιος ήθελε κούρεμα κι όχι αύξηση του χρέους”

 

Διαβάστε επίσης: 

Δημητριάδης: Θα κατέρρεε το κράτος εάν δεν δίναμε 1,8 δις στη Λαϊκή

Δημητριάδης: “Αργήσαμε για το μνημόνιο. Κάποιος ήθελε κούρεμα κι όχι αύξηση του χρέους” 

Αρχίζει η αποστολή επιστολών στους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου 

Χαμός απο “κόκκινα” δάνεια στον Συνεργατισμό

 

Τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων Δημητριάδη

Καθυστερήσαμε να συμφωνήσουμε σε μνημόνιο. Έπρεπε να γίνει τέλη του 2011, αρχές του 2012, αμέσως μετά δηλαδή το ελληνικό κούρεμα.

Βρεθήκαμε όμηροι των Ευρωπαίων, όταν  έλαβαν πολιτική απόφαση να μεταθέσουν την κατάληξη του μνημονίου για μετά τις εκλογές, είπε, καταθέτοντας, μάλιστα, τα terms of reference του Eurogroup. 

Το ΔΝΤ σε αξιολόγηση που έκανε πριν την αίτηση για είσοδο της χώρας σε μνημόνιο ανέβασε τις ανάγκες των τραπεζών στα ¤13 δις.

 Έστειλε δύο επιστολές στον Πρόεδρο Χριστόφια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

 Κάποιος ήθελε το κούρεμα παρά την αύξηση του δημοσίου χρέους

 Απέφυγε να σχολιάσει τις επιστολές Ορφανίδη.

Τα «κενά» της παρουσίας Δημητριάδη

1. Ο κ. Δημητριάδης όταν παρέδωσε στην έδρα το έγγραφο τα terms of reference του Eurogroup, ζήτησε όπως παραμείνει απόρρητο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Πικής ανέφερε ότι δεν το υπογράφει κανένας. Ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να αποκαλύψει την πηγή του εγγράφου, λέγοντας ότι δεν θυμάται ποιος του το έδωσε. Υπουργός οικονομικών ήταν τότε ο Βάσος Σιαρλή, είπε, και μπορείτε να τον ρωτήσετε.  

2. Δεν αποκάλυψε ποιος είναι ο «Κάποιος» που προτίμησε το κούρεμα από την αύξηση του δημόσιου χρέους.

Οι επιστολές προς Χριστόφια

Στις 5 Οκτωβρίου 2012, είπε, στείλαμε επιστολή στον υπ. Οικονομικών και στον πρόεδρο Χριστόφια αναφέροντας ότι κατά τη συνεδρία της ΕΚΤ, υποδείχθηκε στην ΚΤ ότι δεν μπορούν να στηρίξουν ανάγκες τραπεζών και το ΔΣ ΕΚΤ θεωρεί ως επείγουσα την κατάληξη του μνημονίου. Επίσης η ΕΚΤ προειδοποιούσε πως εάν η ΚΔ δεν κατάληγε σε πρόγραμμα θα σταματούσε τον ELA.

Στις 18 Νοεμβρίου 2012, έστειλε νέα επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια στην οποία ανακοινωνόταν η καταρχήν συμφωνία ΚΤ με τρόικα για τραπεζικό σύστημα. Επίσης μετέφερε ανησυχίες ΚΤ για να ασκηθεί πίεση επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα τραπεζικό ίδρυμα που έχει πρόβλημα ρευστότητας. Τόνισε πως εάν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων η ΚΤ θα λάμβανε μέτρα και απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις επαφές και διαπραγματεύσεις με τρόικα.

Η Ομηρία από τους Ευρωπαίους

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι ξεκαθαρίστηκε στις 21 Ιανουαρίου στο Eurogroup ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία για το μνημόνιο πριν τις εκλογές, γιατί οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονταν ότι η παρούσα κυβέρνηση (εννοούσε την κυβέρνηση Χριστόφια) δεν θα υπέγραφε μνημόνιο. 

Λαϊκή: Εκκαθάριση ή στήριξη ήταν το δίλλημα

Χωρίς την παροχή έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή θα κινδύνευαν ασφαλισμένες καταθέσεις ¤7,3 δισ., δήλωσε σο διοικητής της ΚΤ «Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των ασφαλισμένων καταθέσεων, ίσως λιγότερο από 2%, θα μπορούσε να καταβληθεί από τα τότε διαθέσιμα του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων, το οποίο είχε μόλις 140εκ. ευρώ.», 

«Για το υπόλοιπο μέρος, δεδομένου ότι το κράτος δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό, οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έπρεπε να αναμένουν μια μερική αποζημίωση σε βάθος χρόνου από τη ρευστοποίηση όσων στοιχείων ενεργητικού δεν χρησιμοποιούνταν ως εξασφαλίσεις. Εν τω μεταξύ όμως όλοι οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας θα είχαν απολέσει σχεδόν όλη τη ρευστότητά τους γεγονός που θα οδηγούσε στην κατάρρευση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στο να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της Δημοκρατίας εντός της ευρωζώνης», αναφέρει.

Κατηγόρησε  την διοίκηση της Τρ. Κύπρου ότι τορπίλισε την προσπάθεια έγκαιρης θυγατροποίησης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πωληθούν τα υποκαταστήματα υπό μεγάλη πίεση.