Αρ. Δαμιανού : Διαχρονική η θέση του ΑΚΕΛ, να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta

Tης Αλεξίας Καφετζή

Όποτε έχουμε απέναντι μας εκπροσώπους της Cyta, επαναβεβαιώνουμε την ορθή και διαχρονική μας θέση ότι, υπάρχουν ημικρατικοί οργανισμοί οι οποίοι με σωστή διακυβέρνηση, με σωστή διαχείριση, με διαφάνεια και διορατικότητα μπορούν να μεγαλουργήσουν.

Και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η Cyta, ένας οργανισμός Δημόσιας Ωφέλειας, παραμένει πρωτοπόρος στους τομείς που αναπτύσσει δραστηριότητα. Και στην ψηφιακή μετάβαση και στην ψηφιακή αναβάθμιση και σε ό,τι αφορά στα ποιοτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά και γενικότερα, η Cyta κατορθώνει να παραμένει πρωτοπόρος οργανισμός στους τομείς της δραστηριότητας της.

Την ίδια ώρα, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα, αναφορικά με την Συμφωνία που επήλθε με το προσωπικό και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε γενικές γραμμές μας ικανοποιούν οι απαντήσεις που δόθηκαν, παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν κάποια επιμέρους ζητήματα για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνηση.

Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να μας ενημερώσει, κατά πόσο υιοθετεί την Συμφωνία που επήλθε. Διότι γίνεται αντιληπτό πως, αν το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθήσει να διαφοροποιήσει την ισορροπία που βρέθηκε ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στην διοίκηση και διεύθυνση της Cyta, ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα.

Ταυτόχρονα, όπως πράττουμε και με άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, πρόθεση μας είναι να υποβάλουμε πρόταση για δέσμευση των κονδυλίων που αφορούν την αγορά υπηρεσιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μία πρακτική που εφαρμόζουμε οριζόντια και θεωρούμε ότι ενισχύει και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και την δυνατότητα για διαφάνεια, σε σχέση με την διαχείριση δημόσιου χρήματος.