Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τελικά οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές όπως αποφάσισε σήμερα σε έκτακτη της συνεδρία η Ιερά Σύνοδος. Η ημερομηνία θα μπορεί να μετακινηθεί εάν προκύψουν δυσκολίες στα διαδικαστικά.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος τροποποίησε το Καταστατικό και θα υπάρχει τελικά ψηφοδέλτιο με την το όνομα και την φωτογραφία των υποψηφίων. Την Τρίτη 22/11 θα υποβληθούν υποψηφιότητες από τους ενδιαφέρομενους για τις εκλογές.
Στα εκλογικά κέντρα θα προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί και σε κέντρα θα παρίστανται και εκπρόσωποι των υποψηφίων.
Ως Γενικός Έφορος Εκλογών, ορίστηκε ο κ. Ιωάννης Χαριλάου, Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοοπής.
Θυμίζουμε ότι είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προκαθημένου, κατά την οποία θα ψηφίσουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί άνω των 18 ετών που διαμένουν για τουλάχιστον ένα χρόνο στην Κύπρο. Οι τρεις πρώτοι με τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελέσουν το Τριπρόσωπο το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου λίγες μέρες αργότερα για να ψηφίσει και να εκλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο.
Δεν πέρασε τελικά η εισήγηση του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο οποίος πρότεινε όπως οι εκλογές γίνουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές.
Α’ στάδιο – Εκλογή τριπροσώπου μέσα από καθολική ψηφοφορία
Η εκλογή του τριπροσώπου είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ηλικίας άνω των 18 ετών και όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τουλάχιστον για έναν χρόνο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων που θα εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο. Οι κατάλογοι εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στους Ιερούς Ναούς. Χρέη Εφορευτικής Επιτροπής θα εκτελούν οι Επιτροπές των Ναών.
Πώς θα γίνει η ψηφοφορία
Οι κληρικοί και οι λαϊκοί, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε ψηφοδέλτιο με τα ονόματα και την φωτογραφία των υποψηφίων τελικά και όχι σε λευκό χαρτί, τον Αρχιερέα/ιερωμένου που επιθυμούν για να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Τα 3 πρώτα ονόματα, που θα μαζέψουν τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελούν το τριπρόσωπο.
Β’ στάδιο – Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου
Ακολούθως, οκτώ μέρες μετά τις εκλογές και αφού δοθεί χρόνος για ενστάσεις, η Ιερά Σύνοδος θα επικυρώσει το τριπρόσωπο. Ακολούθως, τρεις μέρες μετά την επικύρωση του τριπροσώπου, τα τρία αυτά ονόματα, θα τεθούν σε νέα διαδικασία εκλογής ανάμεσα στα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό.
Οι δύο γύροι εκλογής και το σενάριο κλήρωσης
Για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτη ψηφοφορία θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων. Θα πρέπει να λάβει δηλαδή τουλάχιστον εννέα (9) ψήφους από τους 16 Συνοδικούς. Αν στην Α’ ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία, πάμε στον Β’ Γύρο. Εκεί θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην Α’ ψηφοφορία. Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον Β’ Γύρο εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε θα διενεργεθεί κλήρωση μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.
Μετά την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί μεταβαίνουν στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξης. Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει 15 μέρες μετά την εκλογή του.
Ποιοι μπορεί να είναι υποψήφιοι
Εκλόγιμοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι όλοι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου. Όλα τα μέλη δηλαδή της Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον εκλόγιμοι είναι όλοι οι άγαμοι κληρικοί (ιερείς ή διάκονοι) που διαθέτουν πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, δεκαετή ευδόκιμη διακονία με την ιδιότητα του κληρικού ή μοναχού ενώ θα πρέπει να είναι άνω των 35 ετών.
Οι υποψήφιοι και τα φαβορί
Όσον αφορά τους υποψήφιους, διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξουν εξαγγελίες από τους Αρχιερείς κτλ. Υπάρχουν όμως ήδη ομάδες που τρέχουν τις διαδικασίες για προώθηση των εκλεκτών τους. Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους. Θα ξέρει όμως ο κόσμος ποιοι ενδιαφέρονται για να μπορεί να ψηφίσει.
Οι γνωστές υποψηφιότητες είναι επτά. Πρόκειται για τους Λεμεσού Αθανάσιο, Ταμασού Ησαϊα, Πάφου Γεωργίου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, Μόρφου Νεόφυτο, Κυρηνείας Χρυσόστομο και Καρπασίας Χριστοφόρο. Δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους Αρχιερείς/κληρικούς.
Λεμεσού και Ταμασού θεωρούνται φαβορί για να βρίσκονται στο τριπρόσωπο. Απ’ εκεί και πέρα την 3η θέση θα διεκδικήσουν κυρίως ο Μόρφου Νεόφυτος, ο Πάφου Γεώργιος και ο Κωνσταντίας Βασίλειος.
Το σημείο – κλειδί
Θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο να έχουμε εκλογή από την Α’ ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο. Ως εκ τούτου, όλα θα κριθούν στην Β’ ψηφοφορία.
Όπως είπαμε στην Β’ ψηφοφορία θα συμμετέχουν οι δύο Αρχιερείς που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους στην Α’ ψηφοφορία. Άρα ένας θα μείνει εκτός διαδικασίας. Εδώ ακριβώς είναι το κλειδί στην όλη υπόθεση. Δηλαδή τι θα πράξουν, ποιον θα ψηφίσουν στον Β’ γύρο, όσοι Συνοδικοί ψηφίσουν στον Α’ Γύρο αυτόν που θα μείνει εκτός Β’ Γύρου. Θυμίζουμε ότι στην Β’ ψηφοφορία ΔΕΝ απαιτείται πλειοψηφία. Εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος όποιος μαζέψει τις περισσότερες ψήφους. Θα χρειαστεί σίγουρα να γίνουν συμμαχίες για να κερδίσει κάποιος στον Β’ Γύρο.
Αν στη Β’ ψηφοφορία προκύψει ισοψηφία, τότε θυμίζουμε πάμε σε κλήρωση. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το σενάριο της κλήρωσης δεν είναι και πάρα πολύ απίθανό. Όλα θα κριθούν από τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν.
πηγή: Offsite