Άρχισε τις εργασίες του το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

 

Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΕΕ θα ασχοληθούν κυρίως με το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο του 2014-2020.

Το νέο αυτό κείμενο, που αναθεωρήθηκε από την Κυπριακή Προεδρία στις 18 Σεπτεμβρίου, δεν περιλαμβάνει προς το παρόν οποιαδήποτε αναφορά σε ποσά ή εύρος ποσών.

Οι Υπουργοί θα αρχίζουν μια ανοικτή διαπραγμάτευση πάνω στο νέο κείμενο ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις θα σημειώσουν πρόοδο ώστε να επιτευχθεί τελική συμφωνία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Σώματος Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Το αναθεωρημένο κείμενο της Κυπριακής Προεδρίας πάνω στο ΠΔΠ αποτελεί, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, ένα ισορροπημένο κείμενο, που έλαβε υπόψη του τις θέσεις των κρατών μελών, στη βάση των διμερών επαφών που είχε ο κ. Μαυρογιάννης με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας που θα ενταχθεί τον Ιούλιο του 2013)  καθώς και των συμπερασμάτων του Ατυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στη Λευκωσία.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου θα γίνει μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πάνω στο ΠΔΠ στο πλαίσιο προγεύματος ή γεύματος. Η κύρια συζήτηση πάνω στο ΠΔΠ θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ κοινοτικές πηγές, στόχος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο διήμερο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου ημέρα Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο κ. Ρομπέι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περνά το μήνυμα ότι εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος (πολιτική συμφωνία) στην διήμερη αυτή συνάντηση, θα αναγκαστεί να παρατείνει τη Σύνοδο Κορυφής και το Σαββατοκύριακο.

Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ενημερωθούν τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, σχετικά με τη συζήτηση για το ΠΔΠ.

Η διαπραγμάτευση επί του ΠΔΠ αποτελεί σύμφωνα με δήλωση στο ΚΥΠΕ του Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβη Γιώργου Ζωδιάτης, μια “εξαίρετη εξαίρεση”. Ο κ. Ζωδιάτης εξήγησε  ότι αποτελεί εξαίρεση για μια προεδρία να συμπέσει στο εξάμηνό της η διαπραγμάτευση του σημαντικού αυτού θέματος, αλλά και εξαίρετη συγκυρία, διότι η επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας θα είναι μια εξαίρετη ευκαιρία να αποδείξει η χώρα ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με επιτυχία πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα.    

Ο ρόλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου είναι πολύ σημαντικός καθώς οφείλει να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και να διαπραγματευτεί με το Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΠΔΠ πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014. Η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2012 θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο για την έγκαιρη εφαρμογή του.

Αλλο θέμα στην ατζέντα του ΣΓΥ είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνονται η οικονομική πολιτική και συγκεκριμένα το Σύμφωνο για Ανάπτυξη και Απασχόληση, η ενδιάμεση έκθεση για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και το θέμα της τραπεζικής εποπτείας και ένωσης.

Επίσης, οι Υπουργοί της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που είναι μια ετήσια διαδικασία που θέσπισε η Κομισιόν για συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών διατυπώνοντας τις συστάσεις της στα κράτη μέλη.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την πρότασή της για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, καθώς επίσης και για την έκθεση της για την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για τους Ρομά.

 

Πηγή ΚΥΠΕ