Αρνείται κάθε είδους συνάντηση o Τατάρ

Εντός Ιουλίου ο Κόλιν Στιούαρτ θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα θα αποστείλει τις δικές του παρατηρήσεις ενόψει της ετοιμασίας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για τις Καλές Υπηρεσίες.

Για τον ειδικό αντιπρόσωπο μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ θα του έδινε την ευκαιρία να καταγράψει «κινητικότητα». Πλην όμως οι προσπάθειές του έχουν, μέχρι στιγμής, αποβεί άκαρπες λόγω της άρνησης του Ερσίν Τατάρ ακόμα και για μια κοινωνικής φύσεως συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος από δικής του πλευράς επιμένει να απευθύνει προσκλήσεις προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Κόλιν Στιούαρτ είχε προσπαθήσει να φέρει μαζί τους δύο ηγέτες είτε σε μια κοινωνική εκδήλωση είτε στο πλαίσιο επίσκεψη. Εσχάτως είχε προσπαθήσει να φέρει τους δύο ηγέτες μαζί στο πλαίσιο επίσκεψης στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Η προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ δεν είχε θετική κατάληξη καθώς υπήρξε άρνηση από τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας παρά την αρνητική απάντηση του Ερσίν Τατάρ ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει τις προσπάθειές του. Και δεν αποκλείονται εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ είχαν μια άτυπη συνάντηση, στην παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ, στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν ο πρώτος αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε απευθύνει τότε στον Ε. Τατάρ πρόσκληση για κοινωνική συνάντηση, ωστόσο δεν φαίνεται ο Τ/κ ηγέτης να είναι πρόθυμος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για ένα τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχουν οι προσπάθειες του Κόλιν Στιούαρτ για κοινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει χωριστές επαφές με Χριστοδουλίδη και Τατάρ πριν τη μετάβασή του τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την κατάσταση στο Κυπριακό.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει κοινοποίηση των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση επί αυτών και αυτές να λάβουν την τελική τους μορφή, να εγκριθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ωστόσο δεν θα εγκριθεί ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού αυτή γίνεται πλέον μια φορά τον χρόνο, και η θητεία της δύναμης θα λήξει την 31η Ιανουαρίου 2024, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται πως με βάση την πρακτική που ακολουθείται η κάθε πλευρά θα υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη τις θέσεις της με έγγραφο που θα ετοιμάσει. Και τα δυο έγγραφα θα επισυναφθούν στις εκθέσεις του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί άρνησης του Ερσίν Τατάρ για κοινή συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε έτοιμος να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ακόμα και σήμερα. «Έχω μεταφέρει αυτή την επιθυμία μου και στον ίδιο είτε για κοινωνική συνάντηση, είτε μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως έχει προτείνει «και μια από κοινού επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι για το θέμα των αγνοουμένων ένα θέμα που είναι ανθρωπιστικό, καθόλου πολιτικό, και ευελπιστώ σύντομα να υπάρξει θετική ανταπόκριση από μέρους του». «Από δικής μου πλευράς και αύριο είμαι έτοιμος να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
Περισσότερα θετικά παρά αρνητικά

Τα θετικά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων τα τελευταία 20 χρόνια είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά, ανέφερε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα Σε Μέρα», είπε πως στοιχεία φανερώνουν ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ως αποτέλεσμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων.
Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει τόσο για Ελληνοκύπριους όσο και για Τουρκοκύπριους, είτε για σκοπούς διακίνησης, είτε για σκοπούς εμπορίου, στο πλαίσιο του κανονισμού για την πράσινη γραμμή.
Ο Μενέλαος Μενελάου τόνισε ωστόσο πως στόχος είναι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, χωρίς την ύπαρξη οδοφραγμάτων, ώστε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση.

πηγή: Philenews