Αρνείται το ΡΙΚ να αποζημιώσει την Ευδοκία

Της Αλεξίας Καφετζή

Επιμένει το ΡΙΚ να αρνείται να καταβάλει στη δημοσιογράφο Ευδοκία Λοΐζου το επιδικασθέν ποσό αποζημίωσης για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που της προκάλεσαν οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στο Ίδρυμα. Η ηγεσία του ΡΙΚ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση σε βάρος του Ιδρύματος για αποζημιώσεις στη δημοσιογράφο Ευδοκία Λοίζου.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με αφορμή  την έκδοση απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σχετικά με την υπόθεση Ευδοκία Λοϊζου  Vs ΡΙΚ,  το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου επιθυμεί να ανακοινώσει ότι σέβεται την πρωτόδικη απόφαση την οποία προτίθεται να εφεσιβάλει στα πλαίσια ενάσκησης των νόμιμων του δικαιωμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε πρόκληση επαγγελματικής ασθένειας από τις συνθήκες εργασίας στη δημοσιογράφο Ευδοκία Λοίζου. Οι ειδικές και γενικές αποζημιώσεις φθάνουν τις 925.000 ευρώ πλέον οι τόκοι και τα δικηγορικά έξοδα.

Εκ μέρους της Ευδοκίας και του δικηγόρου της Μιχάλη Βορκά, έχουν καταθέσει 18 μάρτυρες εκ των οποίων κάποιοι είναι γιατροί και τέσσερις λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Για την απόδειξη της υπόθεσης της στο δικαστήριο ήρθαν από το εξωτερικό στην Κύπρο και δύο εμπειρογνώμονες καθηγητές ιατρικής, ο Βασίλειος Μακρόπουλος από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας. Καθηγητής Ιατρικής Εργασίας και με ειδικότητες καρδιολογίας και παθολογίας  – με μεγάλη εμπειρία στις επαγγελματικές ασθένειες και κατά καιρούς σύμβουλος της Δημοκρατίας / και ο θεράποντας γιατρός της από το Λονδίνο, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Αγγλίας, επικεφαλής καθηγητής Νευρολογίας στο National Hospital for Neurology & Neurosurgery, Professor Michael G Hanna, ο οποίος είναι διεθνούς αναγνώρισης όπως έκανε παραδεκτό γεγονός και το ίδιο το δικαστήριο στην απόφασή του.