Άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους

{loadposition ba_textlink}

 

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισε ομόφωνα σήμερα την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

«Το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο συνδέεται με την ύπαρξη της βουλευτικής ασυλίας, του ακαταδίωκτου δηλαδή του Βουλευτή κατά τη διάρκεια της θητείας του, είναι η ελευθερία του λόγου», ανέφερε ο ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος διαβάζοντας την απόφαση.

Πέραν τούτου, πρόσθεσε, «η βουλευτική ασυλία, σύμφωνα με τη σύγχρονη νομική αντίληψη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασπίδα εναντίον ποινικών διώξεων σε σχέση με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, εκτός εάν υπάρχει σοβαρή υποψία ότι η ποινική δίωξη έχει κομματικό – πολιτικό κίνητρο με σκοπό την πολιτική εξόντωση του Βουλευτή ή την παρεμπόδιση του στην εκτέλεση των βουλευτικών του καθηκόντων».

Την ίδια ώρα, την Ολομέλεια του Ανωτάτου απασχόλησε «το γεγονός ότι τα αδικήματα που κατ` ισχυρισμόν διέπραξε ο Καθ` ου η αίτηση δεν είναι, το κάθε ένα ξεχωριστά σοβαρής φύσεως με την έννοια της εκ του νόμου ανώτατης προνοούμενης ποινής και δεν ενδέχεται σε περίπτωση καταδίκης, να επηρεάσουν την βουλευτική του έδρα».

Εφόσον, συνέχισε ο κ. Νικολάτος διαβάζοντας άλλο σημείο της ομόφωνης απόφασης «το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα βασίζεται σε γνήσιους και σοβαρούς λόγους και εφόσον, είναι παραδεκτό ότι, δεν υπάρχει λόγος υπόψιας για οποιοδήποτε πολιτικό – κομματικό ή άλλο κριτήριο άσχετο με την απονομή της δικαιοσύνης, δημιουργείται ισχυρό τεκμήριο υπέρ της άρσης του ακαταδίωκτου του Βουλευτή κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Από την άλλη, είπε, «ο Καθ` ου η αίτηση δεν έδειξε οποιοδήποτε λόγο για τον οποίο η μή άρση του ακαταδίωκτου του είναι επιβαλλόμενη ή επιθυμητή».

«Θεωρούμε ότι η αποδιδόμενη στον Καθ` ου η αίτηση συμπεριφορά, δια λόγων και έργων, δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετική αντιμετώπιση», ανέφερε.

Η μη άμεση προσαγωγή ενώπιον του Δικαστηρίου ενός, κατ` ισχυρισμόν, κατ` επανάληψη παραβάτη ποινικής νομοθεσίας θα έπληττε την αρχή της ισονομίας και του κράτους δικαίου», σημείωσε.

«Το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύει την υποταγή όλων στο νόμο, ανεξαρτήτως ιδιότητας και τη δίωξη των παραβατών το συντομότερο, εκτός αν συντρέχουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις», είπε αναφερόμενος σε προηγούμενο σημείο της απόφασης όπου γίνεται αναφορά την ανάγκη να υπάρχουν υπόνοιες για κακή πίστη ή αλλότριο, πολιτικό ή κομματικό κίνητρο εναντίον του Βουλευτή.

Υπό αυτή την έννοια και τις περιστάσεις, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου «κρίνομε ότι η άρση της ασυλίας του Βουλευτή κ. Θεμιστοκλέους εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Παράλληλα, σε σχέση με το εύρος της άρσης η Ολομέλεια του Ανωτάτου έκρινε ότι «η άδεια του δικαστηρίου μπορεί να δοθεί κατά συνταγματικό τρόπο ώστε να καλύπτει όλα τα επάλληλα στάδια από τη λήψη ανακριτικής κατάθεσης μέχρι και την εκτέλεση τυχόν ποινής που θα επιβληθεί, χωρίς να χρειάζεται ενδιάμεσα να λαμβάνεται κάθε φορά η άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα αφορά καταγγελίες για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στις 4 Απριλίου 2015 (με 172 χιλιόμετρα ανά ώρα αντί 100), στις 12 Φεβρουαρίου 2015 (με 170 αντί 100), στις 14 Οκτωβρίου 2014 (με 141 αντί 100), στις 29 Ιουλίου 2014 (με 91 αντί 50) και στις 10 Ιουλίου 2014 για παράβαση σήματος τροχαίας, δηλαδή της λευκής συνεχούς γραμμής.

Στην ένορκη δήλωση του Αστυνομικού Διευθυντή Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκη Χαραλάμπους γίνεται επίσης αναφορά σε τροχαία αδικήματα για τα έτη 1993 – 2011 και 21 εξώδικες καταγγελίες για τροχαία αδικήματα για τα έτη 2003 – 2015.

Αναφορά γίνεται και στην συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους έναντι των αστυνομικών που τον πληροφορούσαν για τις κατ` ισχυρισμό τροχαίες παραβάσεις του.

Ο Δικαστής του Ανωτάτου Στέλιος Ναθαναήλ διάβασε και απόφαση η οποία προεκτείνει την ερμηνεία του άρθρου 83 του Συντάγματος. Ο κ. Ναθαναήλ παραθέτει το ιστορικό της βουλευτικής ασυλίας καθώς και το πως εξελίχθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «σε πλείστες όσες ευρωπαϊκές χώρες, η άρση της βουλευτικής ασυλίας εναποτίθεται στο ίδιο το Κοινοβούλιο, το οποίο αναλαμβάνει, πλέον, και τα του οίκου του και, συναφώς, την ανάλογη ευθύνη χειρισμού των μελών του».

«Για πράξεις που είναι αξιόποινες, αλλά δεν επισύρουν ποινή πενταετούς και άνω φυλάκισης, οι οποίες εκτελούνται εντός κοινοβουλίου, είναι πιθανό να χρειάζεται η άδεια, εφόσον το άτομο εξακολουθεί να είναι βουλευτής, εάν για οποιονδήποτε λόγο θα μπορούσαν να συνδεθούν με ή να είναι απότοκο του κοινοβουλευτικού έργου, αν και νοητά είναι δύσκολο μέχρι αδύνατο να επιχειρηθεί νομίμως τέτοια διασύνδεση», σημειώνει.

Προσθέτει παράλληλα ο Δικαστής Ναθαναήλ ότι «κατά μείζονα λόγο οι πράξεις του βουλευτή έξω από το Κοινοβούλιο, που καμιά σχέση δεν έχουν με την ελευθερία λόγου ή τον τρόπο άσκησης ψήφου, ενδεχομένως να μην χρειάζονται άδεια, διαφορετικά παραβιάζεται η προεξάρχουσα αρχή που ενσωμάτωνεται στο Άρθρο 83.1, και ο σκοπός του.

Αφού αναγνώστηκε η απόφαση ο δικηγόρος του Κρις Τριανταφυλλίδης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι στις 1141πμ ο ίδιος έλαβε μήνυμα πως στις 1127πμ συγκεκριμένη εφημερίδα είχε μεταδώσει το αποτέλεσμα της απόφασης.

Σημειώνεται ότι η ανάγνωση της απόφασης άρχισε περίπου στις 1136πμ.

Το θέμα θα θέσει γραπτώς ο κ. Τριανταφυλλίδης προς το Ανώτατο με κοινοποίηση στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και θα διερευνήσει περαιτέρω.

 

 

Πηγή: KYΠΕ