Άρση του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία

{loadposition ba_textlink}

Διπλωματικοί κύκλοι στην Βρετανία αυτήν την εβδομάδα έχουν εκφράσει αισιοδοξία για άρση του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, που επιβλήθηκε από την Άγκυρα το 1987, δημιουργώντας κολλήματα στην κυπριακή ποντοπόρο ναυτιλία και στην επέκταση του κυπριακού νηολογίου.

Όπως διαφάνηκε έπειτα από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Γιώργος Μούσκας με τον Βρετανό διπλωμάτη Nicholas Wareham, υπεύθυνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δηλαδή Ελλάδα, Τουρκία Ισραήλ και Αίγυπτο, η τουρκική πλευρά φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο για πλοία με κυπριακή σημαία.

«Σύμφωνα με τις επαφές του κ. Wareham, υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από την Άγκυρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο νωρίτερα από ότι νομίζουμε», δήλωσε ο κ.  Μούσκας στην «24».

«Ο λόγος για σκέψεις για άρση του τουρκικού εμπάργκο νωρίτερα από ότι αναμένουμε φαίνεται ότι είναι η θετική πορεία των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού και το θετικό κλίμα μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί», πρόσθεσε ο κ. Μούσκας σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας.

«Φαίνεται, σύμφωνα πάντοτε με τους Βρετανικούς διπλωματικούς κύκλους, ότι η Τουρκία πιστεύει ότι θα υπάρξει επίλυση του κυπριακού, και μάλιστα σύντομα», μας είπε ο κ. Μούσκας.

«Για πρώτη φορά οι Άγγλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι λόγω του καλού κλίματος στις συνομιλίες. Ο Άγγλος διπλωμάτης μου έχει αναφέρει πως η Τουρκία μπορεί να κάνει την άρση του εμπάργκο πιο νωρίς από την επίλυση του κυπριακού. Αυτό βασίζεται σε δικές του επαφές και συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Μούσκας σε διάσκεψη τύπου την περασμένη Τετάρτη παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη.

Ο κ. Μούσκας την ίδια ώρα σημείωσε ότι: «Με την άρση του εμπάργκο θα υπάρχει μεγάλη θετική επίδραση στην κυπριακή ναυτιλία. 500 επιπλέον πλοία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και μέχρι τώρα δεν φέρουν την κυπριακή σημαία λόγω του τουρκικού εμπάργκο».

Ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σημείωσε πως το Υπουργείο στηρίζει όλες τις ενέργειες προς την κατεύθυνση της άρσης του εμπάργκο.

«Όπως ανάφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ένας τομέας που θα επωφεληθεί από την επίλυση του Κυπριακού είναι ο τομέας της ναυτιλίας. Αξίζει να επαναλάβουμε πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μια λύση θα φέρει ανάπτυξη στην οικονομία και ένας από τους τομείς είναι και η ναυτιλία», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Μάλιστα, ο Μάριος Δημητριάδης ενημέρωσε ότι πρόσφατα είχε επικοινωνία με την Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, με την οποία συζήτησε το θέμα του τουρκικού εμπάργκο και της σύνδεσης του ζητήματος με το Κυπριακό. Η Ευρωπαία Επίτροπος επεσήμανε ότι γνωρίζει για τον υπό εξέλιξη διάλογο για το Κυπριακό, ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός η κ. Μπούλτς θεωρεί πως το θέμα του εμπάργκο μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

«Φαίνεται ότι αλλάζει το κλίμα και η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία έχει αρχίσει», κατέληξε ο υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσκα η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών έχει 40 μέλη με γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία, με τη συνολική χωρητικότητα των πλοίων τους να φθάνει τους εννιά εκατ. τόνους.

Ο κ.  Μούσκας παράλληλα έστειλε επιστολή σχετικά με το θέμα στον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας την οποία παρέδωσε και στον Υπουργό Συγκοινωνιών ο οποίος είπε ότι θα την παρέδιδε με την σειρά του στον κ. Κασουλιδη.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!