Ασυμβίβαστη σχέση μεταξύ Δρ Ζαχαρίου και ομάδας ιατρών: Του έστελναν ασθενείς – Τους βόλευε στο Πανεπιστήμιο

{loadposition ba_textlink}

Πονηρούς συνειρμούς δημιουργούν διορισμοί γιατρών του δημοσίου, ως καθηγητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία ενώ καλά-καλά δεν λειτούργησε, άρχισαν κιόλας τα παρατράγουδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, πρωταγωνιστής στη φερόμενη δημιουργία των εξαρτημένων ακαδημαϊκών και επαγγελματικών σχέσεων, εντός της Ιατρικής Σχολής, φαίνεται να είναι ο ίδιος ο κοσμήτοράς της, Δρ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο οποίος αρχικά κλήθηκε στη Κύπρο από το υπουργείο Υγείας με στόχο τη διενέργεια εξειδικευμένων παιδοχειρουργικών επεμβάσεων έναντι αστρονομικών ποσών, καθώς οι ετήσιες απολαβές του έφτασαν μέχρι και τις 423.315 ευρώ!

Στη συνέχεια ο Δρ Ζαχαρίου, διορίστηκε παράλληλα και ως κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και από τότε άρχισαν τα δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί για τα πάρε -δώσε με συγκεκριμένη ομάδα γιατρών, οι οποίοι επιζητούσαν διακαώς τον διορισμό τους ως καθηγητές στην Ιατρική Σχολή, πράγμα που έγινε. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αφορούν αδικαιολόγητες παραπομπές περιστατικών ρουτίνας από πλευράς τους, στον εν λόγω γιατρό.

Συνεπώς, ευνοούμενοι και υποψήφιοι για τη θέση ακαδημαϊκών, βρέθηκαν γιατροί που παρέπεμπαν τα περισσότερα παιδοχειρουργικά περιστατικά στον καθηγητή, παρακάμπτοντας μάλιστα όχι μόνο τις διαδικασίες, αλλά και τον ίδιο τον Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής. Κάποιοι γιατροί μάλιστα, επιδίδονταν σε αγώνα δρόμου για το ποιος θα παρέπεμπε τα περισσότερα περιστατικά στον καθηγητή.

Ασκούσε ιδιωτική ιατρική με χρήματα του δημοσίου

Ο εν λόγω παιδοχειρούργος κλήθηκε στην Κύπρο το 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά, με στόχο τη διενέργεια κάποιων εξειδικευμένων παιδοχειρουργικών περιστατικών που μέχρι τότε αποστέλλονταν στον εξωτερικό. Ωστόσο, στην πορεία φαίνεται ότι ερμήνευσε κατά το δοκούν τους όρους του συμβολαίου του, αφού όπως διαφάνηκε αυξήθηκαν κατακόρυφα τα περιστατικά τα οποία χειρουργούσε ο ίδιος, χωρίς μάλιστα να έχει προηγουμένως προηγηθεί κάποια συνεννόηση με τους συναδέλφους του, οι οποίοι μπορούσαν να χειριστούν τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Επρόκειτο για περιστατικά ρουτίνας που δεν χρειαζόταν να χειριστεί ο δρ Ζαχαρίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από την Ειδική Επιτροπή Παιδοχειρουργικής, η οποία συστάθηκε μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που υπήρχαν για τους χειρισμούς του Δρα Ζαχαρίου, διαφάνηκε ότι ασθενείς είχαν εγχειριστεί από τον εν λόγω παιδοχειρούργο χωρίς προηγουμένως να έχουν εξεταστεί από τους γιατρούς του Τμήματος. Ο Δρ Ζαχαρίου φαίνεται επίσης ότι παραβίαζε κατάφορα τους όρους του συμβολαίου του, με τη βοήθεια και συγκεκριμένων γιατρών του Τμήματος και από το γεγονός ότι ποτέ δεν είχε υποβάλει κατάλογο των παιδιών για πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις ένα μήνα νωρίτερα όπως ήταν η υποχρέωσή του.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, υπήρχαν περιπτώσεις όπου χρέωνε 2 και 3 επεμβάσεις για τον ίδιο ασθενή, εντός της ίδιας μέρας.

Αναβάλλονταν προγραμματισμένες επεμβάσεις παιδιών

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε, δημιούργησε μεταξύ άλλων, τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο Παιδιατρικό Τμήμα του Μακάριου, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται επεμβάσεις για προγραμματισμένα περιστατικά παιδιών που ανέμεναν στις λίστες αναμονής μέχρι και 6 μήνες, προκειμένου να ικανοποιηθούν δικοί του ασθενείς. Υπήρχαν μάλιστα έντονες αντιδράσεις και σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των παιδοχειρουργών για περιστατικά τα οποία υπήρχαν αμφιβολίες αν έπρεπε να χειρουργηθούν ή όχι.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή στην ετήσια έκθεσή του ότι απαιτείται η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, δηλαδή κατά πόσο ο ίδιος ο παιδοχειρούργος παρέπεμπε τους δικούς του ασθενείς εξασκώντας ιδιωτικά την ιατρική εντός δημόσιου νοσηλευτηρίου με την καταβολή μάλιστα των κόστων από το υπουργείο Υγείας.

* Διαβάστε την ψηφιακή έκδοση της “24” στο www.24newspaper.com.cy, κάνοντας like και εγγραφή μόνο με το e-mail σας