Αστυνομία: Τα αιτήματά μας το Τσίρειο δεν εισακούστηκαν

{loadposition ba_textlink}

Η Αστυνομία είχε ζητήσει από τις αρχές του Τσιρείου Σταδίου την άμεση κατάργηση των δυο από τις τρεις θύρες που υπάρχουν σε κάθε κερκίδα, και τη διατήρηση μόνο της κεντρικής θύρας, για σκοπούς αποτροπής εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του σώματος Ανδρέας Αγγελίδης, προσθέτοντας πως με τη θέση αυτή της Αστυνομίας συμφωνούσε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναφερόμενος στα χθεσινά συμβάντα στο Τσίρειο Στάδιο, όπου διεξήχθη ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα στον Απόλλωνα και στην Ομόνοια, ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως την ευθύνη επιτήρησης αθλητικού χώρου, με βάση τη νομοθεσία, φέρει ο υπεύθυνος ασφαλείας με τους επιτηρητές, και η Αστυνομία, η οποία βρίσκεται εκτός του χώρου, επεμβαίνει όταν ο υπεύθυνος ασφαλείας αναφέρει ότι χρειάζεται η επέμβασή της, και όταν, με βάση την εκτίμηση της κατάστασης κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Πρόσθεσε παράλληλα πως “αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία από πλευράς δικής μας”.

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως το περιστατικό της εισόδου φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και της πρόκλησης ζημιών διερευνάται από το ΤΑΕ Λεμεσού και οι ανακριτές προχωρούν με τη λήψη καταθέσεων από διάφορα πρόσωπα, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία.

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από οίκημα οπαδών της Ομόνοιας, στην Παλλουριώτισσα, ανέφερε πως την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λευκωσίας. “`Εχει οριστεί ανακριτική ομάδα η οποία άρχισε από την πρώτη στιγμή τάχιστα την αξιολόγηση στοιχείων, δεδομένων αλλά και άλλων πληροφοριών, με στόχο να εντοπιστούν τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο περιστατικό, και αν προκύψουν στοιχεία, η Αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως “έχουν δοθεί οδηγίες προς την ανακριτική ομάδα τάχιστα να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία για να δούμε πού θα καταλήξουμε για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων”, εκτός της 30χρονης που είχε συλληφθεί, και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερη.

Ερωτηθείς πώς οπαδοί κατάφεραν να περάσουν μέσα στο Τσίρειο Στάδιο φωτοβολίδες, πυρσούς και κροτίδες, ο κ. Αγγελίδης, είπε πως την ευθύνη, όπως αναφέρεται και στη νομοθεσία, την έχουν οι επιτηρητές. “Και αυτό το λέω χωρίς να μηδενίζεται το έργο των επιτηρητών. Σίγουρα έχουν τύχει εκπαίδευσης, έχουν να επιτελέσουν και αυτοί ένα δύσκολο έργο, αλλά αυτά είναι θέματα για τα οποία την ευθύνη την έχουν οι επιτηρητές”, σημείωσε. Πρόσθεσε πως η Αστυνομία είχε επέμβει στο χρόνο που έπρεπε, χωρίς καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να αποτραπούν τα οποιαδήποτε δυσάρεστα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως η Θύρα 9, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, κατηγορεί την Αστυνομία, ζητώντας παραιτήσεις, επειδή, όπως αναφέρει “δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα” για τον αγώνα, ο κ. Αγγελίδης είπε πως η Αστυνομία είχε να επιτελέσει ένα δύσκολο καθήκον.

Αναφερόμενος στην αστυνόμευση του αγώνα στο Τσίρειο στάδιο, ο κ. Αγγελίδης είπε πως λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, 400 περίπου οπαδοί του Απόλλωνα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Κυπέλλου.”Μερικοί από αυτούς κινήθηκαν προς την κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί της Ομόνοιας και τους έριξαν αντικείμενα, φωτοβολίδες, πυρσούς και κροτίδες. Την ίδια ώρα 40 περίπου οπαδοί της Ομόνοιας εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και ανταπέδωσαν τη ρίψη αντικειμένων”, πρόσθεσε.

Ακολούθως, ανέφερε, “αφού η κατάσταση δεν μπορούσε να ελεγχθεί από τους επιτηρητές που είχαν την ευθύνη, με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, αντι-οχλαγωγικές ομάδες εισήλθαν άμεσα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και επέβαλαν την τάξη”. `Οπως είπε ο κ. Αγγελίδης έγινε “μερική χρήση δακρυγόνων ενώ συνελήφθησαν και δυο άτομα ηλικίας 16 και 21 ετών”, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων τραυματίστηκαν τρία μέλη της ΜΜΑΔ.

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως “είχε σταλεί από την Αστυνομία στο πρόσφατο παρελθόν επιστολή για ενημέρωση των αρχών του σταδίου για την άμεση κατάργηση των δυο από τις τρεις θύρες που υπάρχουν στην κάθε κερκίδα, και διατήρηση μόνο της κεντρικής θύρας, για σκοπούς αποτροπής εισόδου στον αγωνιστικό χώρο οπαδών, κάτι το οποίο είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, σε άλλους ποδοσφαιρικούς αγώνες”.

Το θέμα είχε τεθεί και στις πρόσφατες συσκέψεις που είχαν γίνει για αστυνόμευση του συγκεκριμένου αγώνα, ανέφερε, και πρόσθεσε πως για το ίδιο θέμα υπήρχε και η σύμφωνος γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, “πλην όμως παρόλο ότι είχε τεθεί στις αρχές του σταδίου, δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι τρεις είσοδοι”.

Αυτό δεν είναι κατηγορία προς τις αρχές του σταδίου, απλά είμαστε υποχρεωμένοι από τη στιγμή που είχε τεθεί από την Αστυνομία, από τη στιγμή που υπήρχαν στο παρελθόν παραδείγματα και άλλες περιπτώσεις, είπε, προσθέτοντας πως “το θέμα θα συζητηθεί, εκ νέου, με τις αρχές του σταδίου, έτσι ώστε να δοθεί επιτέλους μια λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα αφού έχει τεθεί, και υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας”.

Ο κ. Αγγελίδης είπε πως με τη λήξη του αγώνα, και κατά τη διάρκεια της νύκτας, η πόλη της Λεμεσού αστυνομεύτηκε από αντι-οχλαγωγικές ομάδες με περιπολίες και ελέγχους, σε διάφορους χώρους και σημεία, χωρίς να προκληθούν οποιαδήποτε σοβαρά περιστατικά ή ζημιές σε περιουσία.

Επίσης, ανέφερε, έλεγχοι και περιπολίες έγιναν σε διάφορους χώρους και στη Λευκωσία, χωρίς να παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Πρόσθεσε πως με τους ελέγχους που έγιναν “η Αστυνομία πρόλαβε και απέτρεψε χειρότερες καταστάσεις που συνέβαιναν στο παρελθόν”.

Σημείωσε, ακόμη, πως αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη, όπως γίνεται πάντοτε, με όλους τους εμπλεκόμενους για αξιολόγηση της κατάστασης για τα μέτρα που λήφθηκαν “με στόχο την περαιτέρω βελτίωση, να δούμε κάτι το οποίο δεν πήγε καλά και θα μπορούσε να είναι καλύτερο όσον αφορά το αποτέλεσμα”.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια που έγιναν χθες, στη Λευκωσία, ο κ. Αγγελίδης είπε πως γύρω στις 1400, ομάδα οπαδών της Ομόνοιας, οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο οίκημα οπαδών της ομάδας, στην Παλλουριώτισσα, έθεσαν φωτιά σε σωρό ελαστικών που είχαν μεταφέρει μέρος.

Στη σκηνή κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς επίσης και δυο αντι-οχλαγωγικές ομάδες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, καθώς και μια αντι-οχλαγωγική ομάδα της ΜΜΑΔ.

Ο κ. Αγγελίδης είπε πως η προσπάθεια των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να κατασβέσουν τη φωτιά παρεμποδίστηκε από οπαδούς της Ομόνοιας. Σημείωσε πως τα μέλη της Αστυνομίας, που είχαν κληθεί στο μέρος για καταστολή των επεισοδίων, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, ξύλα, γυάλινα μπουκάλια και άλλα επιθετικά αντικείμενα “με αποτέλεσμα να γίνει χρήση δακρυγόνων, και μετά από πάροδο μισής ώρας η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο”.

“Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, συνελήφθη 30χρονη για τα αδικήματα της οχλαγωγίας, επίθεσης εναντίον αστυνομικού και δημόσιας εξύβρισης και τέθηκε υπό κράτηση. Αφού ανακρίθηκε αργότερα την ίδια ημέρα κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερη”, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης. Πρόσθεσε πως η 30χρονη έχει υποβάλει παράπονο ότι κτυπήθηκε από μέλη της Αστυνομίας “και σίγουρα το παράπονό της θα εξεταστεί σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες και διαδικασίες”.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά οκτώ μέλη της ΜΜΑΔ και τρία μέλη της ΑΔΕ Λευκωσίας, τα οποία επισκέφθηκαν το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου έτυχαν των πρώτων βοηθειών και απολύθηκαν. Σε τρία μέλη της Αστυνομίας παραχωρήθηκε άδεια ασθενείας, είπε.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε αστυνομικό όχημα καθώς και σε αριθμό άλλων οχημάτων που βρίσκονταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε πως οι ενέργειες αυτές, από μερίδα των οπαδών, “είναι καταδικαστέες, φανερώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά, που σίγουρα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση χουλιγκανισμού”.

“Τα μέλη μας μετέβησαν στο μέρος για καταστολή επεισοδίων με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντός τους. Τα μηνύματα νομίζω είναι ξεκάθαρα και για να μην γινόμαστε συνεχώς γραφικοί δεν χρειάζεται να τύχουν περαιτέρω σχολιασμού”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αναφορικά με βίντεο από τα επεισόδια στην Παλλουριώτισσα, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Αγγελίδης είπε πως τα οποιαδήποτε στοιχεία, ή και μαρτυρίες θα αξιολογηθούν, με στόχο τον εντοπισμό των προσώπων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Ο κ. Αγγελίδης είπε τέλος πως τη φετινή χρονιά υπήρξε μειωμένος αριθμός επεισοδίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που οφείλεται στους σχεδιασμούς που γίνονται από την Αστυνομία, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για πρόληψη και καταστολή του φαινομένου από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: KYΠΕ