ATA: Συγχυσμένες Συντεχνίες και Εργοδότες για τη θέση του Νίκου

Άλλα ξέρει η ΠΕΟ, άλλα η ΣΕΚ και άλλα οι Εργοδότες – Περιμένουν τον Υπουργό Εργασίας να ξεκαθαρίσει

Ο Γιάννης Παναγιώτου, ανέλαβε χθες (1/3) το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας, αναλαμβάνοντας μαζί και τα καυτά ζητήματα που απειλούν την εργατική ειρήνη.

Ένα από αυτά είναι και η ΑΤΑ για την οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί γενική απεργία και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων. Το ζήτημα καλείται να επιλύσει ο νέος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος υπό τις οδηγίες Νίκου Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων ξανά τους κοινωνικούς εταίρους και ενώ την ίδια ώρα καθοριστική σημασία έχει η θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το έργο του κ. Παναγιώτου γίνεται ακόμη δυσκολότερο μιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ΑΤΑ (τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα εμπλεκόμενα μέρη) και έως εκ τούτου δεν θα μπορεί – εκ πρώτης όψεως – να διαχειριστεί το ζήτημα, αφού απουσιάζουν οι κατευθυντήριες γραμμές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δια του λόγου το αληθές η Brief επικοινώνησε με τις Συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ, καθώς και με την ΟΕΒ, ώστε να ξεκαθαρίσει κατά πόσον οι 3 από τους σημαντικότερους κοινωνικούς εταίρους είχαν ακούσει προεκλογικά την ίδια θέση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το θέμα της ΑΤΑ.

Με έκπληξη διαπιστώνεται πως αλλιώς ερμηνεύει η ΠΕΟ τις θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλιώς η ΣΕΚ και αλλιώς η ΟΕΒ. Η πρώτη θεωρεί πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η ΣΕΚ θεωρεί ότι θα επαναφέρει την ΑΤΑ στο 100% και η ΟΕΒ ερμηνεύει τη θέση του νέου Προέδρου ότι το κόστος των επιχειρήσεων για την ΑΤΑ θα παραμείνει στο 50%.

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΠΕΟ η κα. Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε στην Brief πως η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη προεκλογικά δεν ήταν ξεκάθαρη, σημειώνοντας πως άκουσαν διαφορετικές θέσεις και δεν γνωρίζουν ποια τελικά ισχύει. Η κα. Χαραλάμπους υπενθύμισε πως θέση της ΠΕΟ είναι ότι η ρύθμιση της ΑΤΑ θα πρέπει να γίνει εντός του πλαισίου της συμφωνίας που προνοεί – όπως σημειώνει – την επαναφορά της στο 100%.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας – και δεδομένου ότι ήταν η Συντεχνία που στήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη – ανέφερε στην Brief πως ο Πρόεδρος προεκλογικά τους είχε αναφέρει πως η ΑΤΑ θα αποκατασταθεί σταδιακά στο 100%.

Διαφορετική θέση ωστόσο άκουσαν οι εργοδότες, καθώς ο ΓΔ της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, κληθείς από την Brief να μεταφέρει τη θέση του νέου Προέδρου όπως αυτή λέχθηκε προς την ΟΕΒ, μας παρέπεμψε σε συγκεκριμένο βίντεο με την απάντηση του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου της Δημοκρατίας μετά από σχετικό ερώτημα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ σε debate ενώπιον επιχειρηματιών των τριών κυριότερων υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, όπως και θα δείτε στο βίντεο πιο κάτω ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στην ερώτηση ανέφερε πως «μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους θεωρώ πως κάποια στιγμή, ειδικότερα εάν η δύσκολη παρούσα κατάσταση πραγμάτων συνεχιστεί θα πρέπει να εγγίξουμε αυτό το θέμα σε σχέση με την δικαιότερη κατανομή. Υπό ποια έννοια; Χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό αλλά μπορούμε να πούμε ότι κάποιοι οι οποίοι, ο μισθός τους είναι μέχρι ενός ποσού, για σκοπούς συζήτησης να πούμε ότι είναι €2.000, πάνω από €2.000 δεν θα παίρνουν 50% ΑΤΑ, αλλά να παίρνουν 30% και αυτοί που είναι κάτω από €2.000 να παίρνουν υψηλότερη ΑΤΑ, χωρίς, επαναλαμβάνω ξεκάθαρα, να επιβαρύνεται περισσότερο ο εργοδότης. Το ποσό του 50% που υπάρχει σήμερα να μην ανατραπεί σε καμία απολύτως περίπτωση».

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι τόσο οι Συντεχνίες, όσο και Εργοδότες θα προσπαθήσουν να συναντηθούν με τον νέο Υπουργό Εργασίας, ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα πιο κάτω: 

πηγή: Brief (ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ)