Αθωώθηκε ο πρωταγωνιστής της «ζαρντινιέρας» (vid)

Ο νεαρός κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισόδια, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2006. 

Έξι χρόνια μετά την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» και τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο πρωταγωνιστής Αυγουστίνος Δημητρίου κάθισε στο ειδώλιο του κατηγορούμενου χθες.

Με απόφασή του το Πλημμελειοδικείο έκρινε ότι είναι αθώος για τις πράξεις της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της αντίστασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός Κύπριος, στον οποίο το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάιο επιδίκασε ως αποζημίωση για τον βάναυσο τραυματισμό του το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ, “συμμετείχε σε ομάδα αγνώστων που από το προαύλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκσφενδόνιζε εναντίον των αστυνομικών τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στους παθόντες κίνδυνο για τη ζωή τους”.

 Επίσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 29χρονος “απώθησε με τα χέρια του τους αστυνομικούς, την ώρα που αυτοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν και τους χτύπησε με γρονθοκοπήματα και με τα πόδια του, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να μην πραγματοποιήσουν τη σύλληψή του”.

Σύμφωνα με την απολογία του ο νεαρός άνδρας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες «Ήρθαν όλοι πάνω μου με χτυπούσαν με δύναμη και μίσος. Με σπάσανε στο ξύλο. Ούτε σε ταινία δεν είχα δει αυτά που μου έκαναν. Απορώ γιατί τέτοιο μένος. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα με σκοτώσουν. Ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν στους Κύπριους τέτοια πράγματα». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ακόμη λαμβάνει ψυχοφάρμακα, λόγω των ψυχικών προβλημάτων που του δημιούργησαν οι αστυνομικοί.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση καταδικάστηκαν, σε πρώτο βαθμό, οκτώ αστυνομικοί οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του, ενώ εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.