Αβέρωφ: Να είμαστε ρεαλιστές


 

Ερωτηθείς στη Βουλή αναφορικά με την απόφαση, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν ήταν αρκετή η Ενιαία Νομισματική Πολιτική που χαραζόταν μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για ενίσχυση του κοινού νομίσματος, για ενίσχυση της Ευρωζώνης».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «πάρθηκε η απόφαση πριν από λίγους μήνες που έχει σχέση με τη δημοσιονομική πειθαρχία και συμφωνήθηκε πως μέσα από μια μεταβατική περίοδο όλες οι χώρες πρέπει να αλλάξουν Νομοθεσίες, ισοδύναμες με αλλαγή Συντάγματος για να επιτυγχάνουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Δήλωσε ότι η απόφαση, που λήφθηκε τα ξημερώματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης για την δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης στον χώρο της Ευρωζώνης αλλά και της κοινής εποπτείας και είναι μια σωστή απόφαση και μια θετικότατη εξέλιξη».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «αυτό όμως θα εφαρμοστεί με βάση τις αποφάσεις το 2013 και πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και ρεαλιστές».

«Εμείς πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τρόικα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, άρα όταν έχεις να καταλήξεις τα επόμενα 24ωρα σε μια συμφωνία με την Τρόικα, αποφάσεις που θα υλοποιηθούν το 2013 δεν σε απαλλάσσουν από τις σημερινές σου υποχρεώσεις», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δυστυχώς υπάρχει καταγεγραμμένη η δημόσια τοποθέτηση αρκετών Υπουργών Οικονομικών του ευρωσυστήματος, της Ευρωζώνης, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα έχει αναδρομικότητα».

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα που ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δηλαδή εάν η επανακεφαλαιοποίηση θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι, δηλαδή εάν ο ΕΜΣ θα αναλάβει τα προβλήματα και του παρελθόντος, θα καθοριστεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εάν επιλεγεί η αναδρομική ισχύ, τότε η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των παραπάνω χωρών.

Τα ξημερώματα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με έμμεσο τρόπο, τάχθηκε υπέρ της αναδρομική ισχύος του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της απόφασης που λήφθηκε τον περασμένο Ιούνιο ήταν να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του δημόσιο χρέους και κρίσης των τραπεζών.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σημειώνουμε τη θετική προσέγγιση του κ. Μπαρόζο, όμως την ίδια στιγμή οι αγορές διερωτήθηκαν σήμερα και ήγειρε όλη η διεθνής οικονομική κοινότητα τι γίνεται με την Ισπανία και το κατά πόσον αυτή η απόφαση καλύπτει και την Ισπανία».

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, «αυτά τα ερωτηματικά ότι αυτή η απόφαση δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της Ισπανίας σημαίνει ότι δεν έχει δώσει λύση ούτε και στο πρόβλημα το δικό μας, της Κύπρου».

«Μπορεί να μην έγινε αναφορά για την Κύπρο λόγω του ότι δεν αποτελεί συστημικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, αλλά εάν οι αγορές και η διεθνής οικονομική κοινότητα κρίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα ξεκάθαρο για την Ισπανία, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει, δυστυχώς, κάτι ξεκάθαρο και για την Κύπρο», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε, επίσης, ότι «με κάθε σοβαρότητα πρέπει να δούμε το θέμα ότι θέλουμε όλοι και είναι ορθό οι ανάγκες των τραπεζών να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των χωρών και πρέπει να υπάρχει δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ίδια ώρα που η υπόθεση για την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, έγκειται στο να δεχθούν οι χώρες αλλά και οι τράπεζες των χωρών – μελών την ενιαία εποπτεία».

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι «θα φύγει η εποπτεία από την Κύπρο και θα πάει απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και δεν το λέω εάν έχω ή όχι διαφορετική άποψη, γεγονότα λέω, εμείς κάναμε σημαία όλοι μας, ότι δεν πρέπει να είναι ενιαία η εποπτική αρχή μεταξύ τραπεζών και συνεργατισμού», επομένως διερωτήθηκε «εάν θα είμαστε έτοιμοι σε ορισμένους μήνες να για μια Ενιαία Εποπτική Αρχή στην Φραγκφούρτη;».

«Αν όλο το πολιτικό σύστημα έχει αυτές τις απόψεις όσον αφορά την κοινή εποπτεία στην Κύπρο, εάν όλος ο πολιτικός κόσμος διαφωνεί με την κοινή εποπτεία, στην Κύπρο θα συμφωνήσουν με την κοινή εποπτεία από την Φραγκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;», διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου.

Συνέστησε «να είμαστε προσεκτικοί γιατί περνούμε κρίσιμη καμπή και ο πολιτικός μας λόγος να είναι με επιχειρήματα και όχι αντικρουόμενα συνθήματα».

Ο κ. Νεοφύτου, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συναντήθηκε με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες, όπως είπε, συζήτησε «τα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «ένα είναι το συμπέρασμα που έχουμε εισάξει, ότι μέχρι σήμερα η πορεία της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ αξιολογείται πολύ καλά και είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία χάρις και στην προετοιμασία και στο ότι η Κύπρος διαθέτει εξαίρετους και ικανότατους δημόσιους λειτουργούς».