Αβέρωφ Νεοφύτου: «Εδώ που φτάσαμε, δεν χωρούν συμβιβασμοί»

 

Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων», τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σημείωσε πως, προσπάθεια του κόμματος του είναι όπως το 2014 να αποτελέσει τη χρονιά της μεγάλης στροφής που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη.

 Σημείωσε πως το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά για την οικονομία και προπαντός την κοινωνία μας. Ανέφερε πως το χειρότερο, είναι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ανεργίας. Αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που θα διογκωθούν. Σημείωσε πως ο τολμηρός και απαιτητικός προϋπολογισμός για το 2014 παραμένει ελλειμματικός.

 Επεσήμανε πως η  μόνη διέξοδος για ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό. «Και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντικρίσουμε και τις αποκρατικοποιήσεις, μέσα από τον οδικό χάρτη που η κυβέρνηση έχει καταθέσει αλλά και την διεργασία που θα ακολουθήσει. Με σεβασμό στους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό στον καταναλωτή και τις προοπτικές της χώρας», είπε.

 

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ

 

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

 

Είμαστε ενώπιον της κορυφαίας νομοθετικής πράξης του κοινοβουλίου. Της ψήφισης του προϋπολογισμού για πρώτη φορά, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

 

Στο κοινοβούλιο όμως αυτές τις μέρες δεν κρίνεται μόνο η επόμενη δημοσιονομική χρονιά. Κρίνεται η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας μας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πικρή αλήθεια κατάματα. Η κατρακύλα της οικονομίας της χώρας, με κύρια ευθύνη του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος, προκάλεσε κυρίως την αμφισβήτηση των θεσμών. Ακόμη και της ίδιας της δημοκρατίας μας. Η καμπάνα κτυπάει δυνατά για όλους μας. Και εθελοτυφλεί, όποιος προσποιείται ότι δεν την ακούει.

 

Είναι πολύ βαρύ το χρέος μας. Γιατί εάν θέλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα, εάν θέλουμε να αποκτήσει ξανά η χώρα μας και η οικονομία της, το κύρος και την αξιοπιστία που μας αξίζει, ένα έχουμε να κάνουμε. Να ξεχάσουμε την μικροπολιτική και να αναλάβουμε στο ακέραιο την ευθύνη μας.

 

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας. Για εμάς, ο δρόμος της ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μονόδρομος. Και αν η μεταρρύθμιση είναι η μόνη επιλογή για την Κύπρο σήμερα, για εμάς δεν είναι υποχρέωση που αναγκαζόμαστε ασθμαίνοντας να υποστούμε. Αποτελεί εθνική αποστολή που ενσυνείδητα θέλουμε να φέρουμε σε πέρας.

 

Τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Κύπρος οφείλουμε να τις προχωρήσουμε αποφασιστικά αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος.

 

Να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα. Ο πολιτικός εκείνος που παίρνει αποφάσεις υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, τελικά προκαλεί κοινωνικό κόστος. Το βιώσαμε αυτό έντονα τα τελευταία χρόνια.

 

Το τι είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ο Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά την εκλογή του είναι καλά γνωστό σε όλους μας. Με την οικονομία στον αναπνευστήρα και το τραπεζικό σύστημα στο πάτωμα, αυτή η κυβέρνηση έλαβε γενναίες αποφάσεις για τον τόπο. Αποφάσεις επώδυνες που συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες για όλους. Στο σημείο που είχαμε φτάσει όμως, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Έπρεπε να οδηγηθεί η χώρα μας στην απαραίτητη εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Με όποιο πολιτικό κόστος.

 

Η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και η απώλεια της ασφάλειας που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούσε να ήταν για εμάς επιλογή.

 

Έχουμε ενώπιον μας μία δανειακή σύμβαση σκληρή και ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα το τηρήσουμε, τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στα χρονοδιαγράμματα. Είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Είναι η μόνη μέθοδος για να διορθώσουμε την πορεία της χώρας και να βγούμε από το μνημόνιο όσο πιο σύντομα γίνεται. Να βάλουμε τέρμα τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις δεκαετιών. Όλα εκείνα που δημιούργησαν ανισότητες και μικρά βασίλεια. Που διαχώρισαν τους πολίτες σε προνομιούχους και μη.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Υπάρχουν κάποιοι που αντιτάσσονται στην Ευρώπη και στις μεταρρυθμίσεις. Ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Το ερώτημα όμως είναι: Θέλουν να φύγουμε από την Ευρώπη και το ευρώ; Εάν αυτό προτείνουν, να μας το πουν ευθαρσώς.

 

Για εμάς ο μόνος δρόμος για την Κύπρο είναι ο Ευρωπαϊκός. Εντός της Ευρώπης. Και με ακόμη περισσότερη Ευρώπη.

 

Γιατί όσα προβλήματα και αν έχει σήμερα η ένωση, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, να πάρουμε το καπέλο μας και να φύγουμε. Είμαστε ιδιοκτήτες και έχουμε μια δική μας θέση στο τραπέζι. Αυτή τη θέση, δεν σκοπεύουμε να την παραχωρήσουμε σε κανέναν.

 

Εδώ που φτάσαμε, δεν χωρούν συμβιβασμοί. Η σωτηρία της Κύπρου δεν παζαρεύεται, για χάρη κανενός κόμματος, ούτε και παζαρεύεται για χάρη οποιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης,  ούτε για χάρη οποιουδήποτε επωνύμου ή ανώνυμου. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

 

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το δίλημμα για την Κύπρο σήμερα, δεν είναι δεξιά ή αριστερά. Το δίλημμα για όλους εμάς σήμερα, είναι αν θα προχωρήσουμε με τόλμη μπροστά, ή αν θα συνεχίσουμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω.

 

Εμείς, την Κύπρο που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ την θέλουμε. Δεν θέλουμε μια χώρα επαίτη, που αποκλεισμένη από τις αγορές εκλιπαρεί άλλες χώρες να την δανείσουν χρήματα για να βγάλει τον άλλο μήνα. Δεν θέλουμε την Κύπρο των συνεχών υποβαθμίσεων, που σε μια πενταετία διπλασιάζει σχεδόν το δημόσιο χρέος της. Που εξαντλεί και τα τελευταία ψήγματα ρευστότητας που διαθέτει για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Που χρησιμοποιεί τα χρήματα των καταθετών, των μετόχων και των κατόχων αξιόγραφων για να σώσει το τραπεζικό σύστημα, και επιβαρύνει τους φορολογούμενους, τους μισθωτούς και την μεσαία τάξη προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η οικονομία της χώρας. Δεν θέλουμε την Κύπρο των ψευδαισθήσεων, της εικονικής πραγματικότητας και της επίπλαστης ευμάρειας.

 

Θέλουμε να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο. Αγωνιζόμαστε για την Κύπρο της ανάπτυξης και της αειφόρου ευημερίας, που θα στηρίζεται σε στέρεα θεμέλια. Της Κύπρου που θα είναι πραγματικά ισότιμο και αξιόπιστο μέλος της Ευρώπης. Της Κύπρου που θα μπορεί να προσφέρει οικονομική και εθνική ασφάλεια στους πολίτες της και να αξιοποιεί στο έπακρο την γεωγραφική και γεωστρατηγική της θέση. Που θα δημιουργεί τις συνθήκες που θα ευνοούν την λύση του Εθνικού μας προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας. Βασισμένοι στις δικές της δυνάμεις και εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις μεγάλες αρετές του λαού μας.

 

Είμαστε ασυμβίβαστοι σε αυτό τον στόχο, όσο σκληρή προσπάθεια και τόλμη και αν χρειάζεται.

 

Και έχουμε καθορίσει γι’ αυτό την πολιτική μας σε τρεις άξονες δράσης που άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς:

 

Ο πρώτος άξονας, αφορά στη σταθεροποίηση της πορείας της χώρας και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, μετά την θλιβερή πορεία που οδήγησε στον μεγάλο οικονομικό σεισμό τον περασμένο Μάρτιο. Ο δεύτερος άξονας, περιλαμβάνει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών, εξυγίανση και διαφάνεια παντού. Ο τρίτος και κυριότερος άξονας, αφορά τη δημιουργία του στέρεου υπόβαθρου για την επόμενη μέρα. Για να οδηγηθούμε στην καλύτερη Κύπρο που οραματιζόμαστε. Αλλιώς, δεν θα έχουν νόημα οι θυσίες του λαού μας.

 

Θυσίες που κανείς δεν μπορεί να υποτιμά. Διότι όσο και αν η κρίση μας δίνει χρυσή ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα, σήμερα αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες. Οι αυξημένες φορολογίες σε ΦΠΑ και καύσιμα και η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, θα εντείνουν τις πιέσεις. Η σχεδόν ανύπαρκτη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, γονατίζει το σύνολο της κοινωνίας.

 

Δεν είναι ευχάριστο που το επαναλαμβάνουμε διαρκώς. Σημασία όμως για εμάς έχει να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την πατρίδα μας.

 

Προσπάθεια μας είναι το 2014 να αποτελέσει τη χρονιά της μεγάλης στροφής που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη.

 

Έχουμε ήδη κάνει βήματα προς τη σταθερότητα. Απόδειξη, οι δύο πολύ θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας, η πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας μας από τους S&P, η απρόσκοπτη εκταμίευση της τρίτης δόσης. Τα πρώτα βήματα μέσα στο πρόγραμμα δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ενδυναμώνουν την πίστη μας ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Παρά τους κινδύνους που συνεχίζουν να υφίστανται, το τραπεζικό σύστημα σιγά-σιγά σταθεροποιείται. Οι τράπεζες μας είναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένες. Αργά αλλά σταθερά, δημιουργούνται συνθήκες εμπιστοσύνης. Ήδη τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών της τάξης των 400 εκ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο εγγράφηκαν 1,000 νέες εταιρείες στην Κύπρο.

 

Αυτό που όλοι σημειώνουν είναι πως η Κυπριακή οικονομία αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Βασικοί μας τομείς δεν έχουν χάσει τη δυναμική τους.

 

Στο επίπεδο των δημοσίων οικονομικών έχουμε ήδη καλύψει πολύ δρόμο για την εξυγίανση. Στοχεύουμε στην μείωση των εξόδων και όχι στην επιβολή νέων φόρων. Η μείωση των δαπανών για το 2014, εξαιρουμένων των τόκων και των αποπληρωμών φτάνει το 10% σε σχέση με το 2013. Στον δημόσιο τομέα έχουμε ήδη 1.500 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι. Περιορίζουμε το μεγαλύτερο αναλογικά δημόσιο μισθολόγιο σε όλη την Ευρώπη, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων.

 

Τον πλέον κυρίαρχο όμως ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης ανέλαβαν οι ίδιοι οι πολίτες αυτού του τόπου. Με την υπευθυνότητα και την εργατικότητά τους, αλλά και αισθανόμενοι δίπλα τους μια κυβέρνηση που πραγματικά προσπαθεί, ο λαός της Κύπρου αποτελεί πλέον διεθνώς, παράδειγμα προς μίμηση.

 

Ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετώπισε το άνοιγμα των τραπεζών μετά τα Eurogroup, η πρόσφατη τεράστια ανταπόκριση στην καταβολή του φόρου ακινήτων, η θέληση να κινηθούμε γρήγορα στις απαιτούμενες αλλαγές και η τεράστια κοινωνική συναίνεση, δείχνει την αποφασιστικότητα των Κυπρίων να αντιμετωπίσουμε καίρια το πρόβλημα.

 

Η αποφασιστικότητα μας τροφοδοτεί περισσότερο τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας. Ο δρόμος όμως θα είναι μακρύς και δύσκολος. Σήμερα, φαίνεται να πηγαίνουμε καλύτερα και από τις προβλέψεις. Ίσως βέβαια κάποια στιγμή να πέσουμε και λίγο έξω. Σημασία όμως, έχει να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο και να μιλάμε με ειλικρίνεια στο λαό μας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά για την οικονομία και προπαντός την κοινωνία μας. Το χειρότερο, είναι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ανεργίας. Αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που θα διογκωθούν. Ο τολμηρός και απαιτητικός προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιων μας για το 2014 παραμένει ελλειμματικός. Αυτή την επίπονη διεργασία, αυτές τις συμπληγάδες, πρέπει να τις περάσουμε με αποφασιστικότητα.

 

Αποδεικνύοντας την ίδια ώρα ότι δεν είμαστε ένας λαός κοινωνικά ανάλγητος. Ως κράτος και ως κοινωνία, οφείλουμε να ενσκήψουμε στους άνεργους, στις πολλές χιλιάδες εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στις χιλιάδες εργαζόμενων με απολαβές φτώχειας. Στα νοικοκυριά που κανείς από τους δύο δεν θα έχει δουλειά. Στους νέους μας που αισθάνονται να τους κόβονται τα φτερά της δημιουργίας. Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαλύθηκαν και τις οποίες είτε θα πρέπει να «αναστήσουμε», είτε να κατευθύνουμε σε άλλους τομείς.

 

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2014, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η εξασφάλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία και την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, τα συνεχή προγράμματα που ήδη εξαγγέλλονται, το νέο ΕΣΠΑ με τις πιο εύκολες και ταχείες διαδικασίες που εξασφαλίσαμε, αποτελούν ένα πολύ καλό πρώτο βήμα.

 

Εξίσου σημαντική είναι και η αξιοθαύμαστη δράση των πολλών εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, των κοινωνικών παντοπωλείων και ιατρείων, των δήμων και της Εκκλησίας, ακόμη και πολλών ιδιωτών και επιχειρήσεων, για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που δυστυχούν. Σε αυτό τον τόπο υπάρχει ανθρωπιά και το βλέπουμε καθημερινά.

 

Όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετά. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί από όλους μας, έκτακτα μέτρα ανακούφισης όσων τα έχουν χάσει όλα, ή κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα. Απαιτεί από αυτούς που κάνουν κέρδη, από αυτούς που εργάζονται και έχουν εισοδήματα, ακόμη περισσότερα ώστε να στηρίξουμε για όσο διαρκεί η προσαρμογή, όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Να τροφοδοτήσουμε τους νέους και τους μικρομεσαίους με τα ελάχιστα έστω εφόδια, που θα τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Να μην αφήσουμε την μεσαία τάξη αυτού του τόπου να αφανιστεί.

 

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι που καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

 

Ένα ταμείο που θα λειτουργεί ανεξάρτητα και με διαφάνεια, χωρίς να επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Που θα λογοδοτεί στους πολίτες για να ξέρουν το αποτέλεσμα και την αξία της συνεισφοράς τους.

 

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Υπάρχουν ευθύνες για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Έχουμε τεράστια υποχρέωση να επιβάλουμε συνθήκες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης παντού, στη δημόσια ζωή. Δεν μπορεί να ξεπεράσουμε καμία κρίση, αν ο πολίτης δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

 

Έχουμε υιοθετήσει αριθμό μέτρων προς τη διαφάνεια. Χρειαζόμαστε όμως πολλές περαιτέρω πρωτοβουλίες προς τη κατεύθυνση της χρηστής διοίκησης. Μέτρα, τα οποία όλοι μαζί πρέπει να προωθήσουμε.

 

Ο πολίτης, ο φορολογούμενος, δικαιούται να γνωρίζει που και πως ξοδεύονται τα χρήματά του. Και δικαίως επιζητεί από εμάς ένα οριστικό τέρμα στην ατιμωρησία και την μη απόδοση ευθυνών από τους συντεταγμένους θεσμούς της πολιτείας.

 

Ιδιαίτερα από την ώρα που υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες, για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας.

 

Είναι γεγονός ότι οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης σήμερα διερευνούν σωρεία ζητημάτων. Υπάρχει ακόμη και μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων για να συνδράμουν αυτή την τεράστια προσπάθεια. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε δηλώσει και έχουμε φανεί απόλυτα συνεπείς στην αρχή που θέλει τα πολιτικά κόμματα, να κάνουν ένα βήμα πίσω, για να αφεθεί ανεπηρέαστη η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

 

Σε υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής όμως, η ανοχή μας είναι μηδενική. Αλλιώς η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες. Όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους. Όποιον και αν αφορούν. Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτες σε κανέναν απολύτως, από όπου και αν προέρχεται. Απαιτούμε διαλεύκανση παντού.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας σήμερα, είναι να βάλουμε τα θεμέλια για την καλύτερη Κύπρο του αύριο. Η επόμενη μέρα της Κύπρου μας, αποτελεί τον τρίτο και κορυφαίο άξονα της πολιτικής μας.

 

Δουλεύουμε σκληρά για να χαράξουμε με καθαρότητα και σαφήνεια μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα μας. Να δημιουργήσουμε την Κύπρο όπου κανείς δεν θα μένει πίσω. Την Κύπρο των ευκαιριών που θα έχουν βάθος και στέρεα θεμέλια.

 

Χαράζουμε πολιτικές και λύσεις που θα ωφελούν έμπρακτα και μακροπρόθεσμα τους πολλούς, αντί να μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους λίγους. Μέσα από μια νέα οικονομική πραγματικότητα που δεν θα βασίζεται σε ένα μόνο τομέα.

 

Οφείλουμε να καταργήσουμε όλες τις στρεβλώσεις από την αγορά. Να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και την αναποτελεσματικότητα. Δεν βοηθάμε την ανάπτυξη όταν έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Ούτε όταν έχουμε το πιο αργό και ακριβό διαδίκτυο.

 

Δεν είμαστε αποτελεσματικοί όταν δαπανούμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία, χωρίς να έχουμε το αντίστοιχο ποιοτικό αποτέλεσμα. Ούτε και όταν πληρώνουμε τα υψηλότερα δημοτικά τέλη και δεν απολαμβάνουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ έχουμε τους Δήμους στο όριο της χρεοκοπίας. Τούτο δεν μπορεί άλλο να αποτελεί την Κυπριακή πραγματικότητα.

 

Η μόνη διέξοδος για ανάπτυξη της οικονομίας μας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό. Και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντικρίσουμε και τις αποκρατικοποιήσεις, μέσα από τον οδικό χάρτη που η κυβέρνηση έχει καταθέσει αλλά και την διεργασία που θα ακολουθήσει. Με σεβασμό στους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό στον καταναλωτή και τις προοπτικές της χώρας.

 

Είμαστε οι εκφραστές της ελεύθερης αγοράς που συνοδεύεται με κοινωνικό πρόσωπο και ευαισθησία. Στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στεκόμαστε απέναντι στην ασυδοσία και την αισχροκέρδεια. Δεν θέλουμε το κράτος επιχειρηματία, αλλά το θέλουμε αυστηρό επόπτη για να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και την αποφυγή ολιγοπωλίων, στρεβλώσεων και αγκυλώσεων. Προπάντων των μονοπωλίων. Είμαστε ενάντια στα κρατικά μονοπώλια. Είμαστε όμως διπλά ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλια και τα καρτέλ. Αυτό να είναι ξεκάθαρο.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα του αύριο.

 

Όλες εκείνες τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε για να στηρίξουμε τους τομείς που ήδη γνωρίζουμε, τον τουρισμό, την οικοδομική βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ναυτιλία.

 

Αλλά και να αναπτύξουμε νέους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, η καινοτομία. Τομείς που δυστυχώς δεν κοιτάξαμε σοβαρά όλα αυτά τα χρόνια. Τομείς στους οποίους η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Που μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

 

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί. Μια κυβέρνηση που κινείται.

 

Με ανοίγματα σε άλλες χώρες. Με πρωτοβουλίες όπως τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και το καζίνο. Με συνεχή ανοίγματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, αλλά και στην γύρω περιοχή.

 

Τεράστιο ρόλο στην επόμενη μέρα ασφαλώς, θα παίξει το πως θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τους υδρογονάνθρακες. Όχι μόνο για εμάς σήμερα. Κυρίως για την Κύπρο, την γεωστρατηγική της θέση και τις επόμενες γενιές. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία νέων δομών, που αναδεικνύουν την αξιοπιστία της χώρας μας σε σχέση με τη διαχείριση τους. Υποστηρίζουμε παράλληλα την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργειών με τις γείτονες χώρες σε ότι αφορά την αξιοποίηση τους. Και θέλουμε ενσυνείδητα να επεκτείνουμε τις συνέργειες μας με τις γύρω χώρες και σε άλλους τομείς. Να μην περιοριστούμε μόνο στην ενέργεια.

 

Και κυρίως, να μην θεωρούμε την ενέργεια ως το όχημα για να δραπετεύσουμε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να υπολογίζουμε μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η Κύπρος, παρά το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που υπέστη, έχει αναβαθμίσει την θέση της στον σύγχρονο κόσμο. Αναπτύσσουμε σχέσεις εξαιρετικού επιπέδου με το Ισραήλ. Είμαστε πλέον κοντά στον άλλοτε ξεχασμένο μας γείτονα. Το ίδιο και με την Αίγυπτο, όπου έχουμε αποκτήσει αξιοσημείωτο ρόλο. Αλλά και τον πολύπαθο ξανά Λίβανο.

 

Στην κρίση της Συρίας η Κύπρος απέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή. Με ξεκάθαρη κατεύθυνση εξωτερικής πολιτικής γινόμαστε ξανά ένας ενεργός Ευρωπαίος εταίρος. Αλλά και μια αξιόπιστη χώρα του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

 

Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός των Εξωτερικών, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να προλειανθεί το έδαφος της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Να μην αποτελούμε εμείς το εμπόδιο στον δομημένο διάλογο ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κυρίως όμως, έχουμε υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις για να δημιουργηθεί το υπόβαθρο να είναι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Τόσο στο διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επισημάνει εδώ και καιρό, ότι το πλαίσιο του διαλόγου, το να συζητάμε και οι δύο πλευρές για τον ίδιο στόχο, είναι προϋπόθεση για να μπορούν να είναι οι συνομιλίες αποτελεσματικές. Δεν μπορεί να είναι παραγωγικό το να καταθέτουν οι δύο πλευρές προτάσεις προς αντίθετη κατεύθυνση, όπως συνέβη δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν.

 

Σκοπός μας, δεν είναι ένα ατέρμονο παιγνίδι απόδοσης ευθυνών για λάθος χειρισμούς. Για να φτάσουμε σε σωστή λύση του Κυπριακού όμως, είναι πολύ κρίσιμη η αξιοπιστία όλων. Προπάντων, όσων έχουν επιφορτιστεί με την μεγάλη ευθύνη τις μεσολάβησης εκ μέρους διεθνών οργανισμών. Μια μεσολάβηση που οφείλει να μείνει προσηλωμένη στη βάση αρχών.

 

Αναμένουμε από την Τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εξαιρετικά σημαντική ανάγκη του συγκεκριμένου πλαισίου διαλόγου, εάν πράγματι επιθυμεί την πρόοδο στο Κυπριακό.

 

Αναμένουμε ακόμη από τον διεθνή παράγοντα να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Κύπρου. Μιας ενωμένης Κύπρου που θα συνιστά πυρήνα ανάπτυξης και σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Θέλουμε  η ενωμένη Κύπρος να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλη την περιοχή, της Ελλάδας και της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων. Να γυρίσουμε μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία.

 

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν συνθήκες νίκης για όλους. Η λύση του Κυπριακού αυτή τη φορά πρέπει να είναι απόρροια μεγάλης ευκαιρίας που θα δημιουργεί παράλληλα και ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης.

 

Και θέλω να σταθώ σε αυτή την προοπτική. Δεν θεωρώ ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προαπαιτούμενο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Μια σωστή λύση όμως, θα δημιουργήσει τεράστια δυναμική για την οικονομική μας άνθηση. Θα ανοίξει ευρύτερες και τεράστιες προοπτικές για την πατρίδα μας.

 

Πρέπει και επιβάλλεται να έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Έχοντας πάντα κατά νου ότι μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Για δεκαετίες, αναλώναμε το χρόνο και την ενέργεια μας διυλίζοντας το χθες, με άγονες αντιπαραθέσεις και διχαστικούς διαξιφισμούς. Μέχρι που φτάσαμε σε μια ημικατεχόμενη και προ της χρεοκοπίας, πατρίδα.

 

Σε αυτά να βάλουμε οριστικό τέλος. Στόχος μας είναι να διασώσουμε την πατρίδα μας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας ένα αξιόπιστο επίπεδο διαβίωσης στο πλαίσιο μίας αξιόπιστης δημοκρατίας.

 

Τη μάχη για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη, για τον προσανατολισμό της Κύπρου δεν θέλουμε να τη δώσουμε μόνοι μας. Η πολιτική έπαψε να είναι οι γνωστές αψιμαχίες των κομματικών στρατών. Η πολιτική σήμερα είναι θέμα επιβίωσης. Οι αποφάσεις, παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν την πραγματική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, ακόμη και στην κοινωνική τους θέση.

 

Απλώνουμε το χέρι της συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και αν εμείς ως αντιπολίτευση αποτελέσαμε την μοναδική στην Ευρώπη που πίεζε για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, δεν έχουμε την ίδια απαίτηση από τα κόμματα που σήμερα βρίσκονται εκτός εξουσίας. Θεωρούμε όμως ελάχιστη πατριωτική υποχρέωση όλων μας, να συμβάλουμε στην  κοινή προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας. Για να μπορέσουν να καταστούν για τη νέα γενιά αυτές οι εποχές μια σύντομη, κακή ανάμνηση.

 

Και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κόμματα δεν έχουμε την πολυτέλεια να συρρικνώσουμε άλλο τη δημοκρατία. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλείουμε, με τη συμπεριφορά μας και τη νοοτροπία μας, χιλιάδες ικανούς και άξιους συμπολίτες μας που μας έστρεψαν την πλάτη, απογοητευμένοι από τον ξύλινο λόγο μας. Έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί να κοινωνικοποιήσουμε την πολιτική, αντί να κομματικοποιούμε την κοινωνία.

 

Μπροστά μας είναι η μάχη για το καινούργιο αύριο της πατρίδας μας. Μια μάχη που οφείλουμε να δώσουμε όλοι μαζί, έχοντας δίπλα μας και τους συνειδητοποιημένους συμπολίτες μας, που σήμερα βρίσκονται έξω από τα κομματικά στεγανά. Ο προϋπολογισμός που σήμερα έχουμε ενώπιον μας, μπορεί να αποτελέσει την αξιόπιστη αρχή μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Κάποιοι λένε σωστά ότι στις κρίσεις καλό είναι κάποιος να ψάξει να βρει τις ευκαιρίες. Και ευκαιρίες, πράγματι υπάρχουν. Γι’ αυτό στεκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση στη μάχη της και στη ρήξη με τα κατεστημένα και τις νοοτροπίες άλλων εποχών. Είμαστε έτοιμοι να συμπαραταχθούμε και να επιμεριστούμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αρκεί να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική των παιδιών μας. Στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η χώρα μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η πολιτική σήμερα είναι οι πράξεις. Εκεί κρινόμαστε όλοι. Έτσι γινόμαστε αξιόπιστοι. Έτσι διεκδικούμε την εμπιστοσύνη. Έτσι υπηρετούμε την πατρίδα μας.

 

Δεν είμαστε εδώ για να κλαίμε πάνω από ερείπια. Τις δραματικές εκείνες μέρες του Μάρτη όσο και αν μας πίκραναν, όσο και αν μας πλημμύρισαν με το αίσθημα της αδικίας, όσο και αν αποτέλεσαν το θλιβερό απαύγασμα των δικών μας λαθών, οφείλουμε να τις καταστήσουμε το εφαλτήριο αναγέννησης για την πατρίδα μας.

 

Είμαστε εδώ για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά. Να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο της επόμενης ημέρας. Την Κύπρο της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας. Την Κύπρο που θα μας κάνει όλους – και προπάντων τους πολίτες μας – υπερήφανους και αξιοπρεπείς που την συναποτελούμε.

 

Σας ευχαριστώ.