Aύριo οι εκλογές στα κατεχόμενα

{loadposition ba_textlink}

Με ρευστό το σκηνικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα και το μόνο σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρχουν δύο γύροι διεξάγονται αύριο οι “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα.

Οι υποψήφιοι είναι επτά, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 176.916. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι στην “επαρχία” Λευκωσίας, 55.764 και ακολουθούν οι “επαρχίες” Αμμοχώστου 45.993, Κερύνειας 35.397, Μόρφου 20.811 και Τρικώμου 18.951. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 8 το πρωί και 6 το απόγευμα. Θα λειτουργήσουν 693 κάλπες και θα εργαστούν πέραν των 4.000 ατόμων στα εκλογικά κέντρα.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων απαγορεύεται πριν από τις 7μμ. Από τις 7 μέχρι τις 9μμ αποτελέσματα μπορεί να ανακοινώνει μόνο το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο”. Η προεκλογική εκστρατεία που άρχισε στις 24 Μαρτίου ολοκληρώνεται σήμερα στις 6μμ.

Ο δεύτερος γύρος, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι στις 26 Απριλίου.

Υποψήφιοι είναι οι: Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος), Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ονουρέρ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου), Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος), Σιμπέλ Σιμπέρ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και Ντερβίς Έρογλου (ανεξάρτητος).

Οι Τ/κ ψηφίζουν με σφραγίδα τοποθετώντας τη σφραγίδα που γράφει “ναι” κάτω από τον υποψήφιο της αρεσκείας τους μόνο μία φορά. Την ημέρα των “εκλογών” απαγορεύεται το αλκοόλ ενώ κλειστά κατά την ψηφοφορία θα είναι τα κέντρα διασκέδασης.

Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο”, αναμένονται περίπου στις 6.30 μμ.

Από τους επτά υποψηφίους οι Σιμπέρ, Ακιντζί, Οζερσάι και Κιρντάγ ψηφίζουν στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Έρογλου στην Αμμόχωστο, ο Ουλάς στο Γερόλακκο ενώ ο Ονουρέρ λόγω του ότι δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου στην Κίπρις ποστασί από την εταιρεία Metropoll, ο Ντερβίς Έρογλου είχε ποσοστό 39,2%, η Σιμπέλ Σιμπέρ 27,6%, ο Μουσταφά Ακιντζί 22,6% και ο Κουντρέτ Οζερσάι 9%.

Τον Έρογλου στηρίζουν τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό, ωστόσο πολλές είναι οι διαρροές, ειδικά των τελευταίων ημερών, προς την υποψηφιότητα Οζερσάι. Η Σιμπέλ Σιμπέρ έχει τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος που αντιμετωπίζει και αυτό κάποια εσωκομματικά προβλήματα και μια προβληματική συνεργασία με το έταιρο “συγκυβερνών” κόμμα ΔΚ. Την υποψηφιότητα Ακιντζί στηρίζουν τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος, τα οποία είναι μικρότερα, ωστόσο έχει πολυσυλλεκτικότητα γι` αυτό και μεγαλύτερο ποσοστό από τη δύναμη αυτών των κομμάτων. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε αποχωρήσει από τη θέση του διαπραγματευτή ιδρύοντας την κίνηση “Συγκεντρωνούμαστε” που πολλοί λένε ότι μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα. Ωστόσο στις “εκλογές” αυτές δεν έχει τη στήριξη κόμματος, αλλά συγκεντρώνει τις διαμαρτυρόμενες ψήφους της δεξιάς και πολλών νέων ψηφοφόρων.

Ο Ντερβίς Έρογλου γεννήθηκε το 1938 στην Αμμόχωστο, έχει σπουδάσει ιατρική και εξειδικεύτηκε στην ουρολογία, όμως ασχολείται με την πολιτική πολλές δεκαετίες τώρα. Είναι η πέμπτη φορά που κατέρχεται σε “προεδρικές εκλογές”. Διετέλεσε επίσης “πρωθυπουργός” και “βουλευτής”.

Η Σιμπέλ Σιμπέρ γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία, έχει σπουδάσει ιατρική και ασχολείται με την πολιτική από το 1993. Διετέλεσε μεταβατική “πρωθυπουργός” το καλοκαίρι του 2013 και “πρόεδρος της βουλής”. Είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί την “προεδρία” και η τρίτη γυναίκα που το πράττει.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι γεννήθηκε το 1973 στην Αλαμινό και σπούδασε πολιτικές και διεθνείς σχέσεις στην Άγκυρα με μεταπτυχιακές σπουδές και δοκτοράτο στην Αγγλία. Διετέλεσε μέλος και επικεφαλής της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας. Είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος.

Τα αποτελέσματα στις τελευταίες “προεδρικές εκλογές” τον Απρίλιο του 2010 ήταν:

Ντερβίς Έρογλου (υποψήφιος του ΚΕΕ): 50.38%
Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (ανεξάρτητος): 42.85%
Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (ανεξάρτητος): 3.81%
Ζεκί Μπεσίτεπελί (ανεξάρτητος): 1.61%
Μουσταφά Κεμάλ Τουμκάν (ανεξάρτητος):: 0.79%
Αρίφ Σαλίχ Κιρτάγ (ανεξάρτητος): 0.43%
Αϊχάν Καϊμάκ (ανεξάρτητος): 0.14

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ