Αξιολογείται ακόμη η κινεζική επένδυση

 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι η επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο της πόλης συνάδει πλήρως με τους στόχους της Λάρνακας και εξέφρασε την ικανοποίηση τόσο του ιδίου όσο και της Επιτροπής Ανάπτυξης για τους χειρισμούς που έκανε και συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με την ωφελιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης.

O Υπουργός Ευθύμιος Φλουρέντζου μιλούσε ύστερα από ενημέρωση στην οποία προέβη στο Δήμαρχο και στην Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την κινέζικη επένδυση στο παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας. Ταυτόχρονα συζητήθηκε το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τα παράλια της πόλης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία να βάλω τα γεγονότα χρονολογικά και τις διαδικασίες οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα ακολουθηθεί, να συζητήσουμε αυτές τις διαδικασίες, τις εξελίξεις που έχουν υπάρξει εν τω μεταξύ και να διαβεβαιώσω ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση αυτών των εγγράφων τα οποία έχουν αποσταλεί, σε μια προσπάθεια να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, εάν και εφ’ όσον ο Κινέζος επενδυτής είναι αποφασισμένος και εκείνος να προχωρήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον τελικά η επένδυση θα γίνει ή όχι, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «δεν μπορώ να απαντήσω εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει η επένδυση. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι αξιολογούμε την επένδυση και θα την αξιολογήσουμε, βλέπουμε με πολύ θετικό φακό αυτή την επένδυση που έχει προταθεί».

Πρόσθεσε ότι «το που σκαλώνει δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω περισσότερα, ούτε χρειάζεται να κομίσω γλαύκας εις Αθήνας. Είναι πολύ καλά γνωστό πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και γιατί έχουν δημιουργηθεί τα προβλήματα τα οποία ανακόπτουν την διαδικασία περαιτέρω αξιολόγησης και τελικής κατάληξης σε σχέση με την επένδυση».

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό είναι αποκλειστικά θέμα χειρισμού της αντιπολίτευσης, ο κ. Φλουρέντζου απάντησε πως «εγώ δεν πρόκειται να πω περισσότερα απ’ αυτά που έχω πει. Ο καθένας έχει δικαίωμα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».

Κληθείς να αναφέρει τις αντιδράσεις του Κινέζου επενδυτή στις εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «έχω λάβει από τον Κινέζο επενδυτή και νομίζω ότι το έχει πει και δημόσια, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με την επένδυση μέχρις ότου αποκατασταθεί το όνομα της εταιρείας του στην Κίνα και διαγραφεί η «επιτήρηση» πλέον που υπάρχει απέναντι στην εταιρεία του το οποίο ήδη μπορεί να έχει διαγραφεί από τη λίστα. Όπως ο ίδιος έχει πει έχει επηρεάσει τους χρηματοδότες και επενδυτές του» ανέφερε.  

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε ότι «τέτοιες μορφές επενδύσεις όπως αυτή που προτείνεται για το παλιό αεροδρόμιο, συνάδει πλήρως με τους στόχους της Λάρνακας, να δημιουργήσει δηλαδή μια οικονομική βάση μέσα από την οποία η πόλη να αναδεικνύεται ως η πύλη της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι η σημερινή ενημέρωση από τον Υπουργό η οποία «μας άφησε όλους πολύ ικανοποιημένους σε σχέση με τους τρόπους χειρισμού είναι κάτι που σίγουρα εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι να κρίνουμε εάν θα είναι αυτός ο επενδυτής ή όχι. Εμείς χαιρετίζουμε αυτό που θα εισηγηθεί ο Υπουργός δηλαδή να συνεχίσει η διαδικασία αξιολόγησης όσον αφορά την ωφελιμότητα ή μη της επένδυσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως είναι Δήμαρχος της Λάρνακας «και εμάς μας ενδιαφέρουν οι συνδημότες μας οι οποίοι είναι άνεργοι, μας ενδιαφέρει η οικονομική ανάπτυξη της πόλης, μας ενδιαφέρει η Λάρνακα να πάει μπροστά εκεί που της αξίζει. Δεν μετρούμε τις θέσεις μας με κομματική ρίγα, αντίθετα βλέπουμε τι είναι το καλύτερο και ωφελιμότερο για τη Λάρνακα» σημείωσε.

Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας

Αναφορικά με το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «στην Επιτροπή Ανάπτυξης έχω πει ότι πλέον ο δρόμος, μετά την επίτευξη της συμφωνίας κυρίων που αναφέρεται στο τεχνικό, οικονομικό και νομικό μέρος, μπορεί η Κοινοπραξία να προχωρήσει στην εξεύρεση της κατάλληλης χρηματοδότησης με στόχο την υλοποίηση του έργου».

Πρόσθεσε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι καθορισμένο και ευελπιστούμε ότι αρχές του χρόνου θα είμαστε σε θέση να βάλουμε το θεμέλιο λίθο. Θεωρούμε ότι η Κοινοπραξία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με την υλοποίηση της πρώτης φάσης και να εξεύρει την κατάλληλη χρηματοδότηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για να υλοποιηθεί η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας στη Λάρνακα θα πρέπει να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών και του υγραερίου που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας της πόλης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «αυτή δεν είναι προϋπόθεση η οποία έχει τεθεί στα πλαίσια της συζήτησης για το λιμάνι και τη μαρίνα. Αυτό είναι άλλο θέμα το  οποίο όμως είναι πάνω στο τραπέζι της συζήτησης».

Ερωτηθείς πότε θα μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις αυτές απάντησε πως θα ήταν καλύτερα η ερώτηση αυτή να γινόταν «είτε στον αρμόδιο Υπουργό είτε στις εταιρείες που έχουν τις εγκαταστάσεις τους εκεί».

Σε ερώτηση τι θα γίνει με το προσωπικό της μαρίνας της Λάρνακας, απάντησε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το  οποίο θα ρυθμιστεί και ρυθμίζεται εξ όσων γνωρίζω με τη συμφωνία την οποία έχει κάνει η Κοινοπραξία μαζί με την κυβέρνηση».