Αυξάνονται οι “θεριακλήδες¨ στην Κύπρο

{loadposition ba_textlink}

Πτωτική τάση του καπνίσματος παρατηρείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συγκριτικά με το 2012, ωστόσο υπάρχουν μόνο πέντε κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία υπήρξε μια αύξηση του ποσοστού των καπνιστών, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος ο Επίτροπος Εθελοντισμού παραθέτει στοιχεία με βάση την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Μάιος 2015), σύμφωνα με την οποία, το ποσοστό των καπνιστών ανέρχεται σε 31%, ποσοστό που την τοποθετεί στις χώρες με τα πιο ψηλά ποσοστά καπνιστών.

Η χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, προσθέτει ο Γιαννάκης Γιαννάκη κατέχει μαζί με την Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία το υψηλότερο ποσοστό των καθημερινών καπνιστών (όλες 94%).

Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί η προστασία των Ευρωπαίων από τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης καπνού, σημείωσε λέγοντας ότι παρόλο που η υποβοήθηση της διακοπής του καπνίσματος είναι σήμερα εφικτή με τη βοήθεια φαρμάκων και ψυχολογικής υποστήριξης, εντούτοις και στον τομέα αυτό θα πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες ώστε να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι καπνιστές που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Παράλληλα, με τα συνεχή προγράμματα αγωγής υγείας και τις ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία που προωθούν κατά καιρούς τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας με σκοπό να ενημερώνονται οι νέοι άνθρωποι για τους κινδύνους του καπνίσματος και να αποθαρρύνονται συνειδητά οι νέοι από το να γίνουν καπνιστές, η καλλιέργεια του εθελοντισμού και ενεργού πολίτη στα σχολεία ως στάση ζωής και η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και αποτροπή από εξαρτησιογόνες ουσίες μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, ανέφερε ο κ. Γιαννάκη.

Καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά, αντίθετα, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστούν οι αρμόδιοι φορείς για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ετησίως όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς.

Πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων αναφορικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και στην κατανόηση ότι το τσιγάρο, τελικά, «κλέβει» χρόνια απ` τη ζωής μας, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ