Αυτά είναι τα δύο νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις

Τα κόμματα αρνήθηκαν τη διαβούλευση και έτσι το ΥΠΟΙΚ τα στέλνει απευθείας στο Υπουργικό για έγκριση

Τα δυο Νομοσχέδια, με τα οποία επιχειρείται να διορθωθεί το πολυσυζητημένο θέμα των πολλαπλών Συντάξεων των Αξιωματούχων του Κράτους εξασφάλισε η Brief, τα οποία και παρουσιάζουμε.

Το όλο θέμα εξελίχθηκε σε ‘σήριαλ’ μετά που η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έστειλε πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών τα Νομοσχέδια που ρυθμίζουν τις πολλαπλές συντάξεις και άλλα συνταξιοδοτικά ωφελήματα τα οποία είχε αποστείλει την Πέμπτη (21/3) ο Υπουργός Οικονομικών.

 

Να υπενθυμίσουμε πως είχε προηγηθεί επιστολή της Προέδρου της Βουλής προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας παρέμβαση του όπως αποσταλούν το γρηγορότερο στη Βουλή, αφού όπως σημείωνε τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη διεξαγωγή των νέων εκλογών. Αποτέλεσμα ήταν αυτά να βρεθούν τελικά άμεσα στη Βουλή, ωστόσο, η Πρόεδρος της Βουλής και τα Κόμματα αρνήθηκαν τον διάλογο και έτσι αυτά κατέληξαν πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Μάκη Κεραυνό μάλιστα να απαντά στην Πρόεδρο της Βουλής πως τα νομοσχέδια θα βρεθούν στο Υπουργικό προς έγκριση χωρίς διαβούλευση .

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών, είχε αποστείλει τα εν λόγω νομοσχέδια στη Βουλή προς διαβούλευση, καθώς οι βουλευτές είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στις αλλαγές που εισηγείται το ΥΠΟΙΚ. Μια διαδικασία που ακολουθείται με όλα τα νομοσχέδια και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Βουλής, μετά από σύσκεψη αρχηγών, αποφάσισε όπως αποστείλει πίσω στο ΥΠΟΙΚ τα νομοσχέδια, ζητώντας όπως αυτά εγκριθούν πρώτα από το Υπουργικό και μετά να υποβληθούν στην Βουλή.

Μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως λανθασμένη από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος σημείωσε σε ανακοίνωση του πως ορθά το Υπουργείο έστειλε αυτά τα νομοσχέδια στη Βουλή για διαβούλευση, καθώς οι βουλευτές είναι ενδιαφερόμενα μέρη και έπρεπε να ζητηθεί η άποψη τους για τα νομοσχέδια, όπως προνοεί και η σχετική νομοθετική διαδικασία, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του για την απόφαση κομμάτων να μην μπουν σε διάλογο.

Μετά και τα πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών -και αφού τα κόμματα αρνήθηκαν τη διαβούλευση- θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργικό τα 2 νομοσχέδια και ακολούθως θα τα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση. Αυτό σημειώνεται στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς την Πρόεδρο της Βουλής.

Τι λένε τα 2 νομοσχέδια 

Η Brief εξασφάλισε τα 2 νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή και τα οποία βάζουν οριστικό τέλος στο ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την κυπριακή κοινωνία, αφού η πλειοψηφία των πολιτών βρίσκει προκλητικά τα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι βουλευτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά το όριο ηλικίας, όπως εξάλλου είχε γράψει και η Βrief σε προηγούμενο της δημοσίευμα, το Υπουργείο Οικονομικών εισηγείται όπως το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης για κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές αυξηθεί από το 60ο έτος που ισχύει σήμερα, στο 65ο έτος, όπως ισχύει δηλαδή για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Μάλιστα, αυτή η ρύθμιση θα αφορά και εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές οι οποίοι είναι κάτω των 60 ετών και δεν τους έχει καταβληθεί η σύνταξη.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι πολλαπλές συντάξεις, καθώς η σύνταξη φαίνεται να καταργείται με αντιστάθμισμα την αύξηση στο ποσό του εφάπαξ που καταβάλλεται κατά την αποχώρηση ή λήξη της θητείας κρατικού αξιωματούχου ή και βουλευτή. Στο νομοσχέδιο συγκεκριμένα υπάρχει αναφορά για τον τρόπο που θα γίνεται ο υπολογισμός κάθε εφάπαξ με βάση το κάθε κρατικό αξίωμα.

Το εφάπαξ ρυθμίζεται αναλόγως θέση αξιωματούχου, όπως θα δείτε και πιο κάτω στα Νομοσχέδια. Για παράδειγμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής και Υπουργούς θα υπολογίζεται στο 1/2 του τελευταίου τους μηνιαίου μισθού, πολλαπλασιαζόμενο με τους μήνες υπηρεσίας στην θέση που υπηρετούν, ενώ για του Βουλευτές θα είναι το 1/4 του τελευταίου τους μισθού.

Δείτε τα νομοσχέδια: 

fdeadwawdwad

vcaddawdawd

vcdadwdadwddw

dasdwadawd

cdadawdadawdBrief