Αυτές είναι οι 19 περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρα στην Κύπρο – Τρεις συμβουλές από τον Αντρέα Κεττή για να προστατέψουμε τις περιουσίες μας

Το politis.com.cy, παρουσιάζει τις 19 περιοχές της Κύπρου που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Το αρμόδιο τμήμα προέβη σε κατάρτιση χαρτών κινδύνου για τις πλημμύρες (πλημμυρικούς χάρτες) από το 2019, οι οποίοι συν τις άλλοις παρουσιάζουν και το βάθος της δυνητικής πλημμύρας από το 2013, όπως προβλέπει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ ακολουθεί η επαρχία Λεμεσού. Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας έχουν καταγράψει τις περιοχές που χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, με κόστος εκατ. ευρώ. Ήδη ο Δήμος Λευκωσίας προχωρεί σε συγκεκριμένα έργα τις τελευταίες ημέρες.

Είναι πολλά τα λεφτά

Ενδεικτικό του μεγέθους, αλλά και της κοστολόγησης των έργων, αποτελεί το πρόβλημα στο παραπόταμο Κλήμο που περνά από την Ανθούπολη και καταλήγει στην Έγκωμη. Το έργο σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Έγκωμης έχει κοστολογηθεί σε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Συν τις άλλοις ευαίσθητες περιοχές στη Λευκωσία, με βάση τους χάρτες του αρμόδιου τμήματος, είναι το χωριό Πολιτικό, ο Δήμος Αγίου Δομετίου, ο Στρόβολος και η βιομηχανική Λατσιών, περιοχές που διασχίζει ο ποταμός Πεδιαίος. Αναφορικά με τις πιο πάνω περιοχές να σημειωθεί ότι το πρόβλημα εστιάζεται στις τοποθεσίες που είναι κοντά στους ποταμούς Πεδιαίο, Κλήμο και Καλόγερο. Πρόβλημα και κίνδυνο πλημμύρας εμφανίζουν επίσης τα χωριά Κοκινοτριμιθιά, Παλιομέτοχο, ‘Αγιοι Τριμιθιάς, καθώς και ο Αστρομερίτης και η Περιστερώνα. Τα εν λόγω χωριά διαπερνά ο Σερράχης ποταμός. Συγκεκριμένα περιοχές που είναι κοντά στους παραπόταμους Μέρικα, Κούτη, Κατούρη και Κομήτη είναι πιο εύκολο να πλημμυρίσουν σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Όσον αφορά τις περιοχές Πέρα Χωριό, Νήσου και Δάλι, κίνδυνο πλημμύρας αντιμετωπίζουν οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον των παραποτάμων Γιαλιά, Αλμυρού και του Αλυκού.

Κίνδυνος και για Λεμεσό

Στη Λεμεσό ο κίνδυνος παρουσιάζεται κυρίως στην ανατολική περιοχή της πόλης, τη Μέσα Γειτονιά και τον ‘Αγιο Αθανάσιο. Είναι περιοχές που τις διαπερνά ο ποταμός και ο παραπόταμος Βαθιάς. Πλημμύρα μπορεί να σαρώσει και τα Πολεμίδια, καθώς και τις περιοχές Καρνάγιο και ‘Αγιο Αντώνιο που βρίσκονται κοντά στη νέα και παλιά κοίτη του ποταμού Γαρύλλη. Όπως αναφέρουν οι χάρτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων κίνδυνο πλημμύρας αντιμετωπίζουν η περιοχή Γερμασόγειας λόγω του ομώνυμου ποταμού, καθώς και ο Ύψωνας παρά το Αργάκι του Μαρκέτου.

Κοσιηνάς και Λιμναρκά

Κίνδυνος πλημμύρας καταγράφεται και στην πόλη της Πάφου και συγκεκριμένα στις περιοχές που είναι κοντά στον ποταμό Κοσιηνά και το Αργάκι του Βασιλικού. Εξίσου σοβαρή απειλή για πλημμύρα αντιμετωπίζουν η Μεσόγη και η Χλώρακα που βρίσκονται πλησίον του ποταμού Λιμναρκά. Στην επαρχία Αμμοχώστου σε περίπτωση πλημμύρας πρόβλημα θα έχει το Παραλίμνι λόγω της ομώνυμης λίμνης. Για την επαρχία Λάρνακας οι πλημμυρικοί χάρτες αναφέρουν ως ευαίσθητες περιοχές την Αραδίππου και τα Λιβάδια, όπου τις διασχίζει ο ποταμός Αρχάγγελος – Καμίτσης και Παραπόταμος. Όπως είναι εξάλλου γνωστό κάθε χρόνο πρόβλημα παρουσιάζει η περιοχή των Καμάρων λόγω του ομώνυμου ποταμού. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή ο δήμος προέβη σε αντιπλημμυρικά έργα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Στους χάρτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ως περιοχή που κινδυνεύει από πλημμύρες σημειώνεται και το χωριό Ορμήδεια λόγω του ποταμού που διασχίζει το χωριό.

Οδηγίες από Πυροσβεστική:

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής μιλώντας στο politis.com.cy δήλωσε αρχικά πως για καλύτερη αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων χρειάζεται και η συνεργασία των Δήμων, αλλά και των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Πιο κάτω ο κ. Κεττής δίνει συμβουλές στους πολίτες για το πώς να αποφύγουν  πλημμύρες στα σπίτια ή και στους χώρους εργασίας τους ενώ αναφέρει και τους λόγους που τρέχει η Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα μέτρα προστασίας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες εστιάζονται κυρίως σε προληπτικούς ελέγχους των εγκαταστάσεων μας. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά έχουν πολύ χαμηλό έως και μηδενικό κόστος, σύμφωνα με τον κ. Κεττή.

Αναλυτικά τα τρια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Έλεγχος του σημείου αποστράγγισης, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να φράξει λόγω δικών μας απορριμμάτων.
  • Έλεγχος των αντλιών στους υπόγειους χώρους ότι όλα λειτουργούν κανονικά μετά τη καλοκαιρινή περίοδο.
  • Προληπτικοί έλεγχοι των ιδρωτών της κατοικίας μας

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ