Αυτές είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου – Η θέση της Κύπρου

Στις 160 χώρες που βρίσκονται στη «λίστα της δυστυχίας» τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα και η Συρία. Διαβάζοντας κανείς τον κατάλογο που δημοσίευσε για ακόμη μια χρονιά ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε, γίνεται αντιληπτό ότι τόσο η ανέχεια και ο πληθωρισμός όσο και οι εμπόλεμες συνθήκες κρίνονται καθοριστικές για την τοποθέτησε των κρατών στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Όσον αφορά στην Κύπρο βρίσκεται στην 113η θέση και η Ελλάδα βρίσκεται πιο κάτω από το μέσον της λίστας, στην 84η θέση, ενώ όσον αφορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πριν από αυτήν στην κατάταξη συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Λετονία και η Ουγγαρία.

Λίγο πιο κάτω η Ισπανία, στην 90η, και η Ιταλία στην 92η θέση, ενώ στις τελευταίες θέσεις του δείκτη, 135η είναι η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζεται στο νούμερο 117 της λίστας.

Ξεκινώντας από τη λίστα, η Ζιμπάμπουε είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα, την Κούβα και την εμπόλεμη Συρία.

Η διακυβέρνηση της Ζιμπάμπουε από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε βύθισε τη χώρα στη διαφθορά, τη βία και την οικονομική κρίση δημιουργώντας μεγάλο κύμα φτώχειας.

Παρόλο που ο εκλιπών πρώην πρόεδρος ανατράπηκε το 2017, η πλούσια σε ορυκτά χώρα εξακολουθεί να ζει υπό τη βαριά σκιά που δημιούργησε η επί 37 έτη περίοδος της βασιλείας του.

Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν ακόμη ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που βρίσκονται στη δίνη των συρράξεων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Μέσα στην 20άδα συναντά κανείς χώρες της Αφρικής όπως επίσης και το Ιράν και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Βρετανία είναι πιο δυστυχισμένη από πέρυσι, δηλαδή ανέβηκε από την 153η στην 129η θέση της κλίμακας.

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι ΗΠΑ, που από την 102η έπεσαν στην 134η θέση.

Η ανεργία ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας επίδρασης, καθώς μόλις το 3,4% των Αμερικανών (5,7 εκατομμύρια) ήταν άνεργοι τον Απρίλιο – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η πιο δυστυχισμένη χώρα του περασμένου έτους, η Κούβα – η οποία υπέστη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού το 2021, η οποία τροφοδοτήθηκε από την πτώση της αξίας του πέσο, του νομίσματός της, κατά 95% μόνο εκείνη τη χρονιά – βρίσκεται τώρα στην ένατη θέση, ακριβώς πίσω από την Ουκρανία.

Στην 76η θέση βρίσκεται, εν τω μεταξύ, η Ρωσία.

Η Ελβετία, από την πλευρά της, παρέμεινε στον πάτο της λίστας.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, τον χρόνο που δαπανάται στην εκπαίδευση και τους μέσους μισθούς, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Μετά την ευρωπαϊκή χώρα στον πάτο της κατάταξης ακολουθούν το Κουβέιτ, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και η Μαλαισία.

Η λίστα της δυστυχίας:

4541465531967966 image

4541465646262479 image

4541465769295108 image

4541465845816714 image

Πηγή: Πρώτο Θέμα