Ευθύνη στις συντεχνίες επιρρίπτουν LGS και Swissport

{loadposition ba_textlink}

Αρνητική στάση καταλογίζουν στις συντεχνίες οι εταιρείες LGS Handling Ltd και Swissport Cyprus Ltd σε σχέση με το αδιέξοδο που προέκυψε στη σημερινή μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, για επίλυση της εργατικής διαφοράς που αφορά την ανανέωση και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών.

Οι δύο εταιρείες αναφέρουν σε ανακοίνωση ότι «αποδέχθηκαν χωρίς οποιαδήποτε ένσταση ή τροποποίηση τη θέση του Υπουργείου, ενώ αντίθετα οι συντεχνίες τήρησαν την ίδια αρνητική στάση και απειλούν με τη λήψη μέτρων».

«Ύστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 15 μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τήρησαν εντελώς άτεγκτη και αρνητική στάση, συγκλήθηκε σήμερα ακόμη μια συνάντηση από το Υπουργείο Εργασίας, σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης της εργατικής διαφοράς που προέκυψε σχετικά με την ανανέωση και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εταιρείες LGS Handling Ltd και Swissport Cyprus Ltd, προστίθεται, «ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και προσήλθαν και στη σημερινή συνάντηση με πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης. Δυστυχώς, οι συντεχνίες τήρησαν την ίδια αρνητική στάση».

Ενόψει τούτου, το Υπουργείο Εργασίας παρέπεμψε τη διαφορά συμφερόντων, που αφορά την ανανέωση της σύμβασης, σε υποχρεωτική και μη δεσμευτική διαιτησία και τη διαφορά δικαιωμάτων που αφορά την ερμηνεία και εφαρμογή της σύμβασης, σε υποχρεωτική και δεσμευτική διαιτησία, με βάση τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τη συμφωνία για επέκταση του Κώδικα, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.

Όπως αναφέρουν, οι ίδιες «αποδέχθηκαν χωρίς οποιαδήποτε ένσταση ή τροποποίηση τη θέση του Υπουργείου, ενώ αντίθετα οι συντεχνίες απειλούν με τη λήψη μέτρων μη αποκλειομένων και των απεργιών».

«Απορρίπτουμε ως αβάσιμες και ατεκμηρίωτες τις θέσεις των συντεχνιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις καλούμε να τηρήσουν τις υπογραφές τους και να εφαρμόσουν τις διαδικαστικές συμφωνίες και την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας» καταλήγουν.

Πηγή: KYΠΕ