Αυτό είναι το δέντρο της χρονιάς για το 2023

Δέντρο της Χρονιάς για το 2023 είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, η Κράταιγος η μονόγυνος – Κοκκινομοσφιλιά (Crataegus monogyna Jacq.).
Η κοκκινομοσφιλιά ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae), η οποία περιλαμβάνει 91 γένη και 4.828 είδη που έχουν παγκόσμια εξάπλωση, με πιο έντονη παρουσία στο βόρειο ημισφαίριο. Ένα από τα σημαντικότερα γένη της οικογένειας είναι ο Κράταιγος (Crataegus) που περιλαμβάνει περί τα 200 είδη.

Στην Κύπρο αντιπροσωπεύεται με τα είδη Crataegus azarolus (μοσφιλιά) και Crataegus monogyna Jacq. (κοκκινομοσφιλιά) καθώς και το υβρίδιο μεταξύ των δύο: Crataegus x sinaica (κράταιγος η σιναϊτική). Σημαντικά μορφολογικά χαρακτηριστικά για την αναγνώριση των ειδών είναι ο αριθμός των στύλων του άνθους και το χρώμα των ώριμων καρπών. Ο υβριδισμός είναι συχνός όπου τα είδη συνυπάρχουν. Το όνομα του γένους προέρχεται από τη λατινική λέξη «kratos» που σημαίνει δύναμη, λόγω της σκληρότητας του ξύλου του, ενώ το επίθετο monogyna προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «mono» που σημαίνει ένα και «gyna» που σημαίνει ωοθήκη.

Πρόκειται για φυλλοβόλο θάμνο ή δέντρο ύψους μέχρι 7 μ., με τραχύ, βαθιά αυλακωτό φλοιό. Τα φύλλα είναι διατεταγμένα κατ’ εναλλαγή, απλά, λοβωτά, ωοειδή, προμήκη ή αντωοειδή 2-5 x 1.3-5 εκ., ενώ στα κλαδιά του φέρει έντονα, ισχυρά αγκάθια. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, λευκά ή ρόδινα με έντονη μυρωδιά διατεταγμένα σε επάκριους κόρυμβους. Ανθίζει από Απρίλιο μέχρι Μάιο και καρποφορεί λίγο αργότερα. Ο καρπός είναι ωοειδές μήλο με ερυθρό ή αιματώδες χρώμα που ωριμάζει Σεπτέμβριο με Νοέμβριο. Είναι εδώδιμοι, όχι όμως τόσο εύγευστοι όσο του συγγενικού είδους της μοσφιλιάς (Crataegus arazolus).

πηγή: SIGMALIVE