Αυξημένη η ζήτηση ψαριών ενόψει 25ης Μαρτίου – Πόσα διακινούνται από τα κατεχόμενα

Τι ψάρια επιλέγουν οι Κύπριοι καταναλωτές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου και πού κυμαίνονται οι τιμές στην ψαραγορά

Αυξημένη καταγράφεται η ζήτηση των καταναλωτών για αγορά ψαριών αυτές τις ημέρες στην Κύπρο ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Κάθε χρόνο ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που πέφτει μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής για το Πάσχα, η εκκλησία κάνει μια εξαίρεση και επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Συνεπώς είναι παράδοση για τους απανταχού Έλληνες την ημέρα της Εθνικής μας επετείου να επιλέγουμε να γεμίσουμε το τραπέζι μας με ψάρια.

Ο ιδιοκτήτης ψαραγοράς στη Λευκωσία Ανδρέας Λουράς εξηγεί στο Economy Today ότι από χθες Πέμπτη, σήμερα αλλά και μέχρι αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου η ζήτηση των καταναλωτών για αγορά ψαριών είναι «πάρα πολύ μεγάλη». Όπως αναφέρει τα ψάρια που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτό το τριήμερο είναι η μαρίδα, η οποία κοστίζει 10 ευρώ το κιλό, η τσιπούρα, η οποία κοστίζει 8 – 9 ευρώ το κιλό και το λαβράκι, το οποίο κοστίζει 12 – 16 ευρώ το κιλό. Όπως διευκρινίζει οι τιμές παραμένουν ίδιες όλο τον χρόνο και δεν παρουσιάζουν αυξήσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών.

Τη σταθερότητα των τιμών επιβεβαιώνει στο Economy Today και ο υπεύθυνος πωλήσεων ψαραγοράς στο Λατσί Κώστας Κοντάκης, λέγοντας ότι οι τιμές είναι οι ίδιες με πέρυσι, με εξαίρεση ότι ο μπακαλιάρος αλμυρός είναι πιο φθηνός φέτος σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές να ανέρχονται σε 15 ευρώ το κιλό από 17 ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει η μαρίδα εποχής έχει αυτόν τον μήνα μεγάλη ζήτηση, καθώς ο Μάρτιος είναι ο μήνας της μαρίδας, στοιχίζοντας 7 ευρώ το κιλό. Λίγο ακριβότερες στα 10 ευρώ το κιλό ανέρχονται η γόπα και η σαρδέλα.

Επίσης, το φαγκρί καλλιέργειας και ο κρανιός καλλιέργειας στοιχίζουν 18 και 15 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, ενώ το λυθρίνι και η κουτσομούρα στα 20 ευρώ το κιλό. Στη λίστα με τα ακριβότερα ψάρια μπαίνουν τα μπαρμπούνια με την τιμή των 24 – 26 ευρώ το κιλό, η σφυρίδα και οι ροφοί με 26 ευρώ το κιλό, οι γλώσσες με 28 ευρώ το κιλό και η συναγρίδα με 33 – 35 ευρώ το κιλό.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Κοντάκης, τα περισσότερα ψάρια είναι από την Κύπρο, την Ελλάδα και κάποια εισάγονται από διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα κάποιες σφυρίδες από τον Ατλαντικό ωκεανό. Για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς αρκετοί πωλητές αγοράζουν ψάρια που διακινούνται νόμιμα από τα κατεχόμενα, όπως ροφοί, σφυρίδες ή μαρίδες εποχής.

Διακίνηση ψαριών από τα κατεχόμενα

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στο Economy Today, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κατά μέσο όρο διακινούνται από τα κατεχόμενα περίπου 10 τόνοι νωπών ιχθύων τον μήνα. Χαρακτηριστικό αλίευμα που διέρχεται τον Μάρτιο είναι η μαρίδα, η οποία το 2022 αποτέλεσε το 1/6 της συνολικής ποσότητας νωπών αλιευμάτων που διήλθε του οδοφράγματος. Τα ψάρια που διακινούνται σε μεγάλες ποσότητες είναι η γόπα και η κουρκούνα. Ακολουθούν οι μαρίδα, μένουλα, ορφός, σκάρος, σουπιά και στρίλια. Ως γενική παρατήρηση αναφέρεται πως οι διερχόμενες ποσότητες αυξάνονται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο και παραμένουν σχετικά σταθερές μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Τα νωπά αλιεύματα πρέπει να προορίζονται για τα καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόρια ή να πωλούνται απευθείας στους καταναλωτές και συνοδεύονται από έγγραφο που εκδίδεται από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο. Διέρχονται μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου μετά από σχετικό έλεγχο όσον αφορά στα κριτήρια υγιεινής και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διενεργούν οι Κτηνιατρικοί Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την απόφαση 2007/330 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE), ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που ορίζονται από την Γενική Διεύθυνση Υγείας, διενεργούν τακτικές επιθεωρήσεις αλιευτικών σκαφών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να εξακριβώσουν κατά πόσον τα εν λόγω σκάφη συμμορφώνονται με τα πρότυπα υγιεινής της ΕΕ.  Τα νωπά αλιεύματα πρέπει να εκφορτώνονται απευθείας από τα αλιευτικά σκάφη επί των οποίων διατηρούνται για λιγότερο από 24 ώρες.

Όσα αλιευτικά σκάφη συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις, επιτρέπεται να εμπορεύονται τα νωπά αλιεύματα τους μέσω της Πράσινης Γραμμής. Επί του παρόντος υπάρχουν 247 αλιευτικά σκάφη που συμμορφώνονται και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο που δημοσιοποιεί η ΕΕ. Η διέλευση των αλιευμάτων άρχισε τον Ιούνιο του 2008.

πηγή: Economy Today