Αυξήσεις φωτιά σε χαρτί υγείας και καφέ-Πρωτιά σε τιμές λαδιού και ζυμαρικών

Αυξήσεις φωτιά ακόμα και σε προϊόντα που δεν δικαιολογείται η άνοδος των τιμών, εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο απλός πολίτης, η τσέπη του οποίου επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, σε μια εποχή όπου τα πλείστα υλικά αγαθά έχουν αγγίξει ταβάνι.

Το τρελό ράλι τιμών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους πολίτες σε μαρασμό, με τους αρμόδιους να τρέχουν για να εξεύρουν λύσεις, ώστε να δοθούν ανάσες στην οικονομία του τόπου και να μπορέσει ο κόσμος να συντηρήσει τις οικογένειες του, με το εισόδημα που λαμβάνει.

Όπως κατήγγειλαν αρμόδιοι στον REPORTER, υπάρχουν προϊόντα η αύξηση των οποίων δεν δικαιολογείται, όπως για παράδειγμα το χαρτί υγείας, ο καφές, το χαρουπόμελο και μερικά άλλα, ωστόσο πρόκειται για προϊόντα που ανέβασαν τις τιμές τους από τις πρώτες ημέρες που άρχισαν να παρατηρούνται αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κάποιοι, φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ενδεχόμενες αισχροκέρδειες σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα και καύσιμα να εκτοξεύονται.

«Οι πιο μεγάλες αυξήσεις σε λάδια, ζυμαρικά και κατεψυγμένα»

Τις πιο μεγάλες αυξήσεις από προϊόντα που πωλούνται σε υπεραγορές, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται δικαιολογημένες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδέσμου υπεραγορών, Ανδρέα Χατζηαδάμου, καταγράφουν το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το φυστικέλαιο, τα ζυμαρικά, το αλεύρι, τα πουλερικά και τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηαδάμου, κληθείς από τον REPORTER να σχολιάσει την κατάσταση των τιμών, υπέδειξε ότι «είμαστε σε ανοδική και κακή πορεία. Δεν έχει κοπάσει το κύμα αυξήσεων και ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα σε κάποια στιγμή», τονίζοντας ότι τα πράγματα τείνουν να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο για τους πολίτες. «Όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε οτιδήποτε, αλλά αντίθετα βλέπουμε να επεκτείνονται οι αυξήσεις σε πολλά άλλα προϊόντα», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα ξεκινά από τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, όμως πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό απέναντι στους πολίτες και στους καταναλωτές. «Υπάρχουν αυξήσεις που δικαιολογούνται, αλλά υπάρχουν και κάποιες, οι οποίες είναι απόρροια της κατάστασης και δεν έπρεπε να υπάρξουν. Να δουν όλοι τι μπορούν να κάνουν για τους καταναλωτές και να κρατήσουμε την αγοραστική δύναμη του πολίτη».

Απορούν για τις αυξήσεις στα καύσιμα οι πρατηριούχοι

Ίδιο, ίσως και χειρότερο φαίνεται να είναι το σκηνικό και στον τομέα των καυσίμων, αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε άνοδος των τιμών που φθάνει συνολικά τα σαράντα σεντ, με τους πρατηριούχους να δηλώνουν άγνοια για το πως προκύπτει αυτή η αύξηση, παραπέμποντας στις εταιρείες και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, εξέφρασε την άποψη ότι το τελευταίο διάστημα κάνουν προβλέψεις για τις τιμές, οι οποίες πέφτουν έξω, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

«Δεν γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που ανεβάζουν την χονδρική τιμή. Εμείς παραλαμβάνουμε τις τιμές, όπως μας τις αποστέλλει η εταιρεία και δεν λαμβάνουμε καμιά δικαιολογία για τις αυξήσεις, αλλά ακολουθούμε τις τιμές των εταιρειών μας», σημείωσε.

Παράλληλα, υπέδειξε ότι η τιμή εδώ και 75 περίπου μέρες κυμαίνεται στα 110 δολάρια το βαρέλι κι αντί να πέσουν οι τιμές, αυξάνονται, ωστόσο για να δοθούν απαντήσεις ως προς τους παράγοντες που οφείλεται η άνοδος των τιμών, είπε πως, «αυτοί που πρέπει να τα απαντήσουν είναι οι εταιρείες και το υπουργείο».

Την ίδια ώρα, διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το κατά πόσον και πότε θα φθάσουμε στα δύο ευρώ το λίτρο στα καύσιμα, επαναλαμβάνοντας με δόση ειρωνείας προς τους αρμόδιους, πως παρότι έχει τόσα χρόνια εμπειρία δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. «Για παράδειγμα πριν τις αυξήσεις, εμείς προβλέπαμε ότι θα υπήρχαν μειώσεις, αλλά τελικά βλέπουμε μόνο αυξήσεις. Δεν είχαμε μειώσεις όταν είχαμε μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου παγκόσμια και αυτό που μας λένε είναι ότι δεν πρέπει να το παρακολουθούμε μόνο αυτό, αλλά και κάποια άλλα πράγματα».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη μεγάλης αλυσίδας, ο οποίος είπε πριν κάποιες μέρες ότι όταν η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε από τα 112 δολάρια στα 135 δολάρια, τότε «οι αυξήσεις θα ανέλθουν στα 10 με 12 σεντ το λίτρο. Εμείς δεν είδαμε 10 με 12 σεντ, αλλά 40 σεντ».

Ο κ. Προκοπίου, εξέπεμψε επίσης σήμα κινδύνου για κάποια πρατήρια, τα οποία βρίσκονται κοντά σε οδοφράγματα και για τα οποία διακυβεύεται η επιβίωση τους, με το κράτος, όπως καταγγέλλει, να σφυρίζει αδιάφορα. «Να ξέρουν όλοι ότι δεν είμαστε μόνο οι πρατηριούχοι, αλλά εργοδοτούμε και άτομα τα οποία έχουν πίσω τους οικογένειες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς όλους τους ανθρώπους ξεκρέμαστους».

Μέχρι και 25% αύξηση στο κρέας σε σχέση με πέρυσι

Μπορεί οι υπεραγορές και οι πρατηριούχοι να κάνουν λόγο για αυξήσεις φωτιά στα δικά τους αγαθά, ωστόσο το σκηνικό δεν είναι ίδιο για το κρέας, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου κρεοπωλών, Κώστα Λειβαδιώτη, παρατηρείται μια σταθεροποίηση μετά το Πάσχα και δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για το κατά πόσον θα προκύψουν νέες αυξήσεις το προσεχές διάστημα.

Σημείωσε ότι «περιμένουμε να δούμε την πορεία που θα ακολουθήσουν, αφού τη δεδομένη στιγμή είναι πολύ ακριβά τα σιτηρά», ενώ επιχειρώντας μια σύγκριση με την περσινή χρονιά διαπιστώνει ότι η άνοδος στην τιμή του χοιρινού ανέρχεται στο 20% στο 25% στο κοτόπουλο και 10% στο αρνί.

«Η τιμή του κοτόπουλου σήμερα ανέρχεται στο 4,25 ευρώ το κιλό, το χοιρινό είναι 5-6, το αρνί 9-10 και το βοδινό 8-9 ευρώ το κιλό. Mιλάμε πάντα για μέση τιμή με το κόκκαλο», είπε.

Άνοδος 6-7% στο ψωμί σε ένα χρόνο

Από την πλευρά τους, οι αρτοποιοί διαπιστώνουν ότι το τελευταίο διάστημα δεν προέκυψε άνοδος των τιμών στο προϊόντα των αρτοποιών, ωστόσο συγκριτικά με την περασμένη σεζόν η άνοδος ανέρχεται στο 6-7%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου αρτοποιών, Λάκη Σαββίδη, «βάλαμε την αύξηση μας, όταν είχαμε την μεγάλη αύξηση στο αλεύρι. Είχαμε επίσης αλλεπάλληλες αυξήσεις σε άλλους συντελεστές, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, που έχει 9% διαφορά τους τελευταίους μήνες και 68% διαφορά από την 1/1/2021. Αν μια εταιρεία είχε να πληρώσει 40 χιλιάδες ευρώ στο ρεύμα και σήμερα έχει 68 χιλιάδες ευρώ, σημαίνει περίπου 400 χιλιάδες τον χρόνο σε διαφορά κόστους».

Σε ότι αφορά στις σημερινές τιμές, εξήγησε ότι το ψωμί κυμαίνεται από 1,80 μέχρι 2,50 ευρώ το κιλό, αναλόγως του είδους. «Πέρυσι ήταν 6-7% πιο κάτω. Ωστόσο, η κατανάλωση των προϊόντων των αρτοποιείων είναι 50 κιλά το χρόνο, κατά κεφαλή. Άρα ακόμα και δέκα σεντ να έβαλε σε τιμή, σημαίνει ότι ο κόσμος δίνει περίπου 5 ευρώ το χρόνο περισσότερο. Πλέον το ψωμί δεν είναι όπως παλιά, που οι οικογένειες έτρωγαν πολύ ψωμί».

πηγή: Reporter