Αύξηση 320% στις μεταναστευτικές ροές

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο ήταν δραματική την τελευταία πενταετία εξαιτίας των πολιτικών της Άγκυρας και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να λάβει τα μέτρα της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποτυπώνοντας το πρόβλημα μέσα από τους αριθμούς. Xθες, πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής στη Νομική Υπηρεσία, με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης να συζητούν με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα το πλαίσιο των αξόνων πάνω στους οποίους θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση, όπως αυτές είχαν αναλυθεί και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώπιον των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Ζητήθηκε επίσης η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για υποβολή εισηγήσεων για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κινηθεί η Κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στη σύντμηση της προθεσμίας καταχώρησης προσφυγής σε περίπτωση απόρριψης μίας αίτησης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου η οποία σήμερα είναι 75 ημέρες και επίσπευση της διαδικασίας επαναπατρισμού όσων δεν πληρούν τα κριτήρια για άσυλο, αλλά και γενικότερα της επίσπευσης της διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο. Ταυτόχρονα αναζητούνται και τρόποι φιλτραρίσματος των αιτήσεων ούτως ώστε όσες εξόφθαλμα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μην μπαίνουν στη διαδικασία εξέτασης προκαλώντας γενικότερη συμφόρηση και καθυστέρηση. Έγινε επίσης αναφορά στο παράδειγμα της Ισπανίας σε σχέση με τα μέτρα απέλασης άτυπων μεταναστών.
Η Διυπουργική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη, στην παρουσία αυτή τη φορά και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη νέα συνεδρία θα γίνει ξανά συζήτηση των μέτρων της Κυβέρνησης με τον Γενικό Εισαγγελέα να καταθέτει και αυτός τις δικές του εισηγήσεις και σκέψεις για το πώς θα μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ενώ τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ζάγκρεπ για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κορνήλιος Κορνηλίου.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος χθες στο θέμα του μεταναστευτικού, δήλωσε ότι είναι καλά γνωστό πως αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές είτε αυτές προέρχονται από πρόσφυγες, από εμπόλεμες περιοχές, είτε από οικονομικούς μετανάστες. Υπέδειξε μάλιστα ότι η Κύπρος, μεταξύ 2015-2019 παρουσιάζει μια αύξηση ροών που φτάνει μέχρι το 320%. «Να υπομνήσω ακόμα ότι με βάση τους όσους έχουν εγκριθεί και είναι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου, με τους όσους αιτούνται, και τις εκκρεμότητες ενώπιον του δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι τελευταία παρατηρείται μια αυξημένη ροή ως αποτέλεσμα και των πολιτικών της Άγκυρας. «Είμαστε υποχρεωμένοι, συνεπώς, ακολουθώντας πάντοτε και σεβόμενοι τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να λάβουμε μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Είμαστε η πρώτη χώρα από τα κράτη μέλη με το ποσοστό, σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού, το οποίο καταγράφεται όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Συνεπώς, πρέπει να πάρουμε μέτρα», υπέδειξε.

 

Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής σημείωσε ότι αυτή έγινε στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και με τη συμβολή του, έτσι ώστε μια σειρά μέτρων με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ να μπορούν να ληφθούν. Πρόσθεσε ακόμα ότι την Τρίτη, με τη συμβολή και των πολιτικών δυνάμεων από τις οποίες ζητήθηκε να υποβάλουν τις όποιες εισηγήσεις τους, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις «για τέτοια μέτρα που να προστατεύουν και τους όσους έχουν ανάγκη από πλευράς προσφύγων, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας ως συνόλου».

 

Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά θα αφορούν και τους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τους χώρους στέγασης, φύλαξης και γενικότερα περιορισμού κάποιων εκ των αιτούντων πολίτικό άσυλο».

 

Νομική θωράκιση των αποφάσεων

 

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη σύσκεψη, στη Νομική Υπηρεσία ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε πως «η Κυβέρνηση θέλοντας να θωρακίσει τις όποιες αποφάσεις της αναφορικά με τις νέες διαδικασίες που έχουμε εισηγηθεί όσον αφορά τα θέματα της σύντμησης των χρόνων για τις αιτήσεις ασύλου, αλλά και της ολοκληρωτικής διαδικασίας που προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε, είχα μια συνάντηση σήμερα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε όλες τις πτυχές που άπτονται συγκεκριμένων θεμάτων και να έχουμε τη νομική αρωγή του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «εμείς έχουμε θέσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα τις δικές μας εισηγήσεις, τους τρόπους με τους οποίους εισηγούμαστε να τρέξει αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί ως ευνομούμενο κράτος, ως κράτος μέλος της ΕΕ θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοί τόσον όσον αφορά το εθνικό δίκαιο, αλλά βεβαίως και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης και θα έχουμε σύντομα τις αποφάσεις τους»

 

Ερωτηθείς αν κατά τη σύσκεψη της διϋπουργικής επιτροπής, την Τρίτη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις, ο κ. Νουρής είπε πως δεν είναι σε θέση να το πει αυτό. «Το σίγουρο είναι ότι λόγω της σοβαρότητας και της κρισιμότητας του θέματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να έχει και ο ίδιος μετά από τη σημερινή συνάντηση μια ανταλλαγή απόψεων με τη Νομική Υπηρεσία. Αυτά είναι θέματα στα οποία πολλές φορές δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις άμεσα. Όμως είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας όλες οι εισηγήσεις της Κυβέρνησης», κατέληξε.

 

Λαμβάνονται μέτρα για την Πράσινη Γραμμή

 

Ως Κυβέρνηση αξιολογούμε την κατάσταση συνεχώς και συντονισμένα θα λάβουμε μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η Κύπρος παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορα της με την Τουρκία.

 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης των ΟΥΚ, ο κ. Αγγελίδης είπε πως απασχολεί το Υπουργείο του η κατάσταση και ότι «στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας στο Ζάγκρεμπ, μετά την αναφορά που έγινε από τον Έλληνα ΥΠΑΜ και την ενημέρωση για την κατάσταση, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω κι εγώ τους συναδέλφους για την κατάσταση».
«Έχει γίνει αντιληπτή πλέον αυτή η οργανωμένη ουσιαστικά ενέργεια από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί ένα ανθρωπιστικής φύσεως θέμα εις βάρος όλης της Ευρώπης», είπε και σημείωσε πως «η παραβίαση των συνόρων της Ελλάδας αμέσως συνεπάγεται και παραβίαση των συνόρων της Ευρώπης και αυτό συμβαίνει και στην Κύπρο.
Ως Κυβέρνηση, υπέδειξε, αξιολογούμε την κατάσταση συνεχώς και συντονισμένα και οργανωμένα θα λάβουμε μέτρα τα οποία πιστεύουμε θα αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Ο Σάββας Αγγελίδης απέφυγε να πει συγκεκριμένα, υποδεικνύοντας ότι «έχουμε μέτρα που έχουν σχέση με διαδικασίες, μέτρα που έχουν σχέση με την αποτροπή και που έχουν σχέση με τη διαχείριση της όλης κατάστασης».
Κληθείς να αναφέρει πώς μπορεί να ελεγχθούν τα 180 χιλιόμετρα της Πράσινης Γραμμής, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε πως «θα λάβουμε μέτρα τα οποία θα έχουν σχέση και με την αποστολή της Εθνικής Φρουράς, αλλά και με το μεταναστευτικό ζήτημα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο θέμα της τοποθέτησης καμερών επιτήρησης.
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ανησυχία πως, μετά τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ίσως μεταφερθεί στην Κύπρο, απάντησε πως «σίγουρα θα αξιολογηθεί και αυτή η πτυχή του θέματος».
Ανεξάρτητα από αυτό, συνέχισε, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει τα μέτρα που οφείλει να πάρει.
philenews