Αύξηση νοσηλειών φαίνεται να φέρνει η ινδική μετάλλαξη – Οι προειδοποιήσεις του ΟΚΥΠΥ

Μπορεί η Ευρώπη και μαζί της και η Κύπρος να προσπαθούν να “σταθούν” στα πόδια τους μετά από 1,5 χρόνο από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η ινδική μετάλλαξη έδειξε ότι αυτή δεν έλαβε τέλος και εύκολα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα εδώ και καιρό κτυπά καμπανάκι κινδύνου αφού το στέλεχος “Δέλτα” όπως αλλιώς ονομάζεται η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται πιο εύκολα από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ενώ μελέτες κατέδειξαν πως η νόσηση μπορεί να είναι και πιο βαριά, ειδικά για άτομα τα οποία παραμένουν ανεμβολίαστα.

“ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ”

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει κάποιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ή κάποια ημερομηνία που θα ορίσουν το τέλος της πανδημίας, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μας προστατεύουν όσο υπάρχει μετάδοση του ιού ενώ και ο εμβολιασμός λειτουργεί», δήλωσε ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Δεν είναι τυχαίο που καθημερινά γίνονται εκκλήσεις για εμβολιασμό, τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και είναι αυτούς κυρίως που προσβάλλει το ινδικό στέλεχος. Στην Κύπρο μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί μόλις το 33% στις ηλικίες 20-29 και το 26% στις ηλικίες 18-19, ενώ αύξηση παρατηρείται στις ηλικίες 40 και άνω

ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ

20-29 ετών: Εμβολιάστηκε το 32,9%

18-19 ετών: Εμβολιάστηκε το 25,8%

40-49 ετών: Εμβολιάστηκε το 70%

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Στην Κύπρο το ινδικό στέλεχος έχει ήδη εντοπιστεί εντός της κοινότητας, δεν έχει φυσικά διαφανεί ακόμη αν έχει προκληθεί διασπορά, ωστόσο οι αρμόδιοι θέλουν να προλάβουν για να μην ζήσουν παρόμοιες καταστάσεις όπως με την βρετανική. Ο Οργανισμός Κρατικών υπηρεσιών υγείας ήδη έδωσε το στίγμα.

«Τις τελευταίες μέρες και δη από τις 15 του μήνα έχουμε δει μικρή αύξηση στις εισαγωγές ασθενών. Οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια, μας ανησυχεί κάπως. Από την στιγμή που ανιχνεύθηκε η ινδική πολύ πιθανό να οφείλεται και σε αυτό», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι 50-54 ετών.

«Έρχονται πιο νεαρά άτομα 40-50 ετών τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις χρήζουν άμεσης διασωλήνωσης και οδηγούνται στη μονάδα εντατικής θεραπείας», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Υποδεικνύοντας πως η συμπτωματολογία δεν έχει αλλάξει, παραμένει η ίδια και πως οι προβλέψεις των επόμενων ημερών κάνουν λόγο για περίπου 35-40 νοσηλείες ημερησίως.