Αυξήθηκε το χαρτί υγείας στην Κύπρο, μειώθηκαν τα φρέσκα ψάρια

Μειώσεις παρουσιάζουν οι τιμές στις 26 από τις 45 κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων που παρακολουθούνται από το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Σεπτέμβριο 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Σεπτέμβριο καταδεικνύει ότι παρότι ο πληθωρισμός συνεχίζει την αυξητική πορεία των προηγούμενων μηνών, φθάνοντας το 4% έναντι 2,6% τον Αύγουστο και 1,5% τον Ιούλιο, και ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων διατηρήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στο ίδιο ψηλό επίπεδο του 9,13% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι τιμές στις 26 από τις 45 κατηγορίες που παρακολουθούνται παρουσιάζουν μειώσεις.

Οι μειώσεις αυτές, σημειώνεται, αντικατοπτρίζουν κυρίως τη συγκράτηση που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία για τα τρόφιμα κατά το μήνα Σεπτέμβριο έναντι του προηγούμενου μήνα, με αύξηση της τάξης του 0,86% έναντι 1,91%, η οποία οφείλεται στη συγκράτηση των αυξήσεων στα γεωργικά προϊόντα.

Όπως αναφέρεται, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 26 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση με κυριότερη στο χαρτί υγείας κατά 18,3%, τις βρεφικές πάνες κατά 3,8%, το φρέσκο κρέας κατά 3,4%, τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ/προψημένα κατά 3,4%, ο κυπριακός καφές κατά 3,1%, οι ντοματοχυμοί/πελτές κατά 2,5%, το πουργούρι κατά 2,7%, τα αυγά κατά 2,2% και οι σερβιέτες υγείας κατά 2%.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα χόρτα κατά 17,5%, τα κατεψυγμένα μαλάκια και οστρακοειδή κατά 14,3%, τα φρέσκα και κατεψυγμένα ψάρια κατά 4,4% και 4,1% αντίστοιχα, ο κύλινδρος υγραερίου κατά 3,1%, τα μπισκότα κατά 2,4%, το κατεψυγμένο κρέας πανέ κατά 2,4% και άλλα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές τόσο των επτά κατηγοριών προϊόντων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση, όσο και των τεσσάρων νέων κατηγοριών, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια.

Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση και τα πορίσματα των ελέγχων, σημειώνεται, είναι ότι αυτό είχε θετική επίδραση στις τιμές και τον πληθωρισμό, εφόσον σε ποσοστό περίπου 77% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο του μηδενικού/μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ