Μπαλάκι ξένων συμφερόντων – Πίεση και από Ρωσία!

 

Σχολιάζει ο Φάνης Μακρίδης

Ότι δεν έχει να παλέψει μόνο με τους… ψευδοευρωπαίους εταίρους. Ακόμα και παραδοσιακοί φίλοι, πλέον ασκούν άγαρμπα πιέσεις.

Μας κοίμισαν…

Το παράδειγμα με τη στάση της «φίλης» Ρωσίας είναι ενδεικτικό. Δεν λέμε, οι ρώσοι δεν μας έκλεισαν τις πόρτες όταν τους χρειαστήκαμε. Μας είχαν και μας έχουν ανάγκη, βλέπετε. Τι στάση κράτησαν μετά; Αρχικά μας έλεγαν ότι θα μας προσφέρουν διευκολύνσεις, μετά όμως όταν έγιναν ζόρικα τα πράματα άρχισαν να φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο. Να απειλούν! Κατά κάποιον τρόπο μας κοίμισαν, λέγοντας μας «ναι» όταν τείναμε χείρα βοηθείας και μετά άρχισαν να ασκούν επιπλέον άγαρμπη πίεση σε εμάς. Στην κρίσιμη στιγμή επιδεινώνουν (αντί να απαλύνουν) τη θέση μας…

 

Η «στήριξη»

Όλα αυτά δεν αποτελούν κουβέντες που ρίχνουμε για κατανάλωση. Τα λέμε βασιζόμενοι σε γεγονότα και ξεκάθαρες ενδείξεις:

Θυμηθείτε ότι τον Ιούνιο του 2012 οι Ρώσοι εξέφραζαν τη θέση ότι δεν αποκλείεται να δανειοδοτήσουν εκ νέου το νησί μας. 

Θετική στάση φανέρωσαν και τον Ιανουάριο. Ο Αντόν Σιλουάνοφ δήλωνε τον συγκεκριμένο μήνα πώς θα προσφερθούν «καλύτεροι όροι αποπληρωμής στην Κύπρο».

– Στις 15 του περασμένου Ιανουαρίου νοιώσαμε πως η Ρωσία πάλι είναι δίπλα μας… Ο FATF, ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από τους G8 μέλος των οποίων είναι και η Ρωσία, είχε δημοσιοποιήσει έκθεση αξιολόγησης για 17 χώρες της ευρωζώνης και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, διόλου κολακευτικά για την… κατηγορούσα αρχή, Γερμανία, ήταν. Τι έλεγε αυτός ο Οργανισμός; Ότι η Γερμανία έχει χειρότερο ρεκόρ από την Κύπρο στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος… 

Το οδυνηρό ξύπνημα

Ξαφνικά η Ρωσία φοράει άλλο προσωπείο. Τις τελευταίες ημέρες που χρειαζόμαστε ένα στήριγμα όσο τίποτα άλλο, τηρεί μια κάθε άλλο παρά εποικοδομητική στάση:

– Πρώτα απ΄ όλα έχουμε τη δήλωση του Πούτιν ότι θα βοηθηθεί η Κύπρος, μόνο αν δώσει την κυβέρνησή του πληροφορίες για τους Ρώσους που έχουν κεφάλαια στο νησί μας (η ρωσική κυβέρνηση θέλει να καταρτίσει προϋπολογισμό για το 2014 και επιθυμεί να τους φορολογήσει για να εξασφαλίσει ποσά…).

– Μετά έχουμε την ξεκάθαρη απειλή του Μεντβέντεφ. Ο τελευταίος είπε πως αν δεχθούμε όλα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup, η Ρωσία θα… διορθώσει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Με απλά λόγια, αν πείτε «ναι» τότε ξεχάστε μας! Αυτό μας λένε.

Απειλές από μαφία…

Δεν θα αναπτύξω εις βάθος και τα όσα άλλα λέγονται και γράφονται στο διαδίκτυο περί απειλών της κυπριακής κυβέρνησης από ρωσική μαφία και Πούτιν, προς υπουργούς και Αναστασιάδη, αντίστοιχα, γιατί δεν έχουν επίσημη βάση. Θα πω απλώς ότι –αληθή ή ψευδή- έχουν τη ρίζα τους στην υπαρκτή πίεση που ασκείται σ΄ αυτή την κυβέρνηση.

 

Η αποστολή του Σαρρή

Όλα αυτά τα έχει υπόψη του ο Μιχάλης Σαρρής, που μεταβαίνει αύριο στη Ρωσία. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει μια αποστολή. Να κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει την γκρινιάρα και πιεστική Ρωσία σε μεγάλο μας σύμμαχο σ΄αυτή την κρίση…