Μπλόκο της Τρόικας στους κατόχους αξιογράφων;

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ο οποίος, μαζί με άλλους εκπροσώπους του Συνδέσμου είχαν σήμερα μακρά σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι εξακολουθούν να αναμένουν απαντήσεις για το κατά πόσον μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους για παραχώρηση δανείων από τις ίδιες τις Τράπεζες, έναντι του συνόλου των αξιογράφων που διαθέτουν, με εγγύηση τα αξιόγραφα αυτά και με ταυτόχρονη εμπρόθεσμη κατάθεση του ποσού του δανείου στη συγκεκριμένη Τράπεζα που θα το παραχωρήσει, για πέντε έτη και με καταβολή του τρέχοντος επιτοκίου.

Σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου, τα γραμμάτια εμπρόθεσμης κατάθεσης θα ανανεώνονται ετησίως και οι καταθέτες θα δικαιούνται να αποσύρουν τόσο τους δεδουλευμένους τόκους όσο και ποσοστό 20% του συνόλου της κατάθεσής τους, ούτως ώστε σε πέντε έτη να μπορούν να ανακτούν το σύνολο των χρημάτων τους, εκτός και εάν αποφασίσουν οι ίδιοι διαφορετικά.

“Εν πάση περιπτώσει”, δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, “είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε ως τα μέσα του Σεπτέμβρη, για να δούμε τί θα μας απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών και οι Τράπεζες”.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μία κοινή προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και των Τραπεζών και ένας σοβαρός προβληματισμός τους θα βοηθούσε να επιτύχουν το “μη χείρον βέλτιστον” ως προς την επίλυση του προβλήματος.

“Ούτε και εμείς επιδιώκουμε”, πρόσθεσε, “το επιθυμητό”, αλλά “εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι τώρα, τέλος του Σεπτέμβρη, δυστυχώς, δεν θα έχουμε να πάρουμε τόκους και σίγουρα ο κόσμος θα είναι πολύ εκτεθειμένος, διότι πολλοί χρωστούν σε άλλες Τράπεζες και πολλοί παίρνουν εκείνο τον τόκο για να μπορέσουν να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους και πολλοί δεν θα έχουν να στείλουν στα παιδιά τους το ποσό εκείνο που απαιτείται για να σπουδάσουν στην Ελλάδα, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες”.

“Κατά τους τελευταίους δύο μήνες”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σταύρος Γιαλλουρίδης, “είμαστε σε διαδικασία διαλόγου, ο οποίος δυστυχώς έχει μετατραπεί σε μονόλογο, ακούμε τη φωνή μας και είναι πολύ κουραστικό αυτό”.

“Θα θέλαμε”, πρόσθεσε ο κ. Γιαλλουρίδης, “να ακούσουμε προτάσεις και, εν ολίγοις, μας έχουν βάλει σε ένα λαβύρινθο και προσπαθούμε από μόνοι μας να βρούμε την έξοδο, βρίσκουμε την έξοδο και ξαφνικά η Τρόικα μπαίνει μπροστά και φράζει αυτή την έξοδο”.

“Αυτό”, δήλωσε ο κ. Γιαλλουρίδης, “δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση και οι λύσεις πρέπει να βρεθούν, εσωτερικά, από την Κύπρο και όχι από κανέναν εξωτερικό παράγοντα ή από μηχανής θεό, που λέγεται Τρόικα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυροβουνιώτης στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αυτή η συνάντηση έγινε, διότι, στην προηγούμενη σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα για το ίδιο θέμα (1η Αυγούστου 2012), “είχαν δοθεί κάποιες προτάσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών για να τις μελετήσει και να δώσει μιαν απάντηση”.

“Δυστυχώς”, πρόσθεσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, “δεν πήραμε ακόμα μία σαφή απάντηση”, πλην του “ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας, για το κατά πόσον τήρησαν οι Τράπεζες τις οδηγίες του Νόμου ως προς την έκδοση των αξιογράφων, οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα”.

“Το δεύτερο”, συνέχισε, “είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρεί στην κατηγοριοποίηση των κατόχων αξιογράφων και φαίνεται ότι υπάρχει η τάση να χωρίσουν τους επενδυτές από τους μη επενδυτές και, όταν λέμε επενδυτές”, δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, “εννοούμε μεγάλους οργανισμούς, οι οποίοι έπρεπε, με βάση τις οδηγίες της  Ευρωπαϊκής Ενωσης, να γνωρίζουν μέσω κάποιου έμπειρου κατόχου των πραγμάτων περί χρηματοπιστωτικών διεργασιών και στο τέλος θα καταλήξουν κάπου και να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το ποιοί είναι αυτοί που πράγματι έχουν εξαπατηθεί από τις Τράπεζες”.

“Τότε”, δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, “θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, και πάντοτε θέτουν μπροστά μας το πρόβλημα της Τρόικας, ότι η Τρόικα, είτε το θέλουμε είτε όχι, δικαιούται να εμπλακεί στο θέμα των αξιογράφων”.

“Εμείς, όμως”, είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, “αισθανόμαστε και απαιτούμε, στην περίπτωση των αξιογράφων που είναι μία ιδιωτική περιουσία και μία σύμβαση μεταξύ ιδιωτών και τραπεζών, το κράτος να διεκδικήσει και απαιτήσει από την Τρόικα ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα αξιογράφων, τη στιγμή κατά την οποία, βάσει της σύμβασης που κάναμε τα έτη 2009 και 2010, τα αξιόγραφα δεν μπορούν να μετατραπούν χωρίς την έγκρισή μας ούτε να τυγχάνουν οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, εφ` όσον είναι δική μας περιουσία”.

Ερωτηθείς για τη στάση που τήρησαν οι εκπρόσωποι των Τραπεζών έναντι της πρότασης των κατόχων αξιογράφων, ο κ. Μαυροβουνιώτης δήλωσε ότι “οι ηγεσίες ήσαν παρούσες και ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Κυπρής έδειξαν πρόθεση ότι κάπου θα αγωνισθούν πάρα πολύ καλά και μας παρουσίασαν ότι εκεί όπου διαπιστώνουν την πιο μεγάλη δυσκολία είναι στο ότι, χωρίς να πάρουν την έγκριση της Τρόικας, δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε στη δανειοδότηση με βάση εκείνη την πρόταση την οποία κάναμε”.

“Εμείς”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, “θα έχουμε υπομονή και θέλω, από εδώ όπου μου δίδεται η ευκαιρία, να μεταφέρω στους κατόχους αξιογράφων ότι θα πρέπει να έχουμε ακόμα λίγη υπομονή, να περιμένουμε ακόμα δεκαπέντε – είκοσι ημέρες ή ένα μήνα, να ακούσουμε εκ νέου τί αποφασίσθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ποιά θα είναι η πολιτική την οποία θα ακολουθήσουν, να δεσμευθούν ότι θα απαιτήσουν από την Τρόικα κάποια στιγμή και, εφόσον θα έχουμε αυτές τις δεσμεύσεις, πιστεύουμε ότι στην πορεία θα επιτύχουμε κάτι καλό για όλους μας”.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα στην πρότασή τους, ο κ. Μαυροβουνιώτης δήλωσε πως “όχι, δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα στην πρόταση” και, “όταν ομιλούμε”, συνέχισε, “για δανειοδότηση, είμαστε κατοχυρωμένοι, μέσα από τη σύμβασή που έγινε, ότι μπορεί να μας δανειοδοτήσει η Τράπεζα μέχρι και εκατόν τοις εκατόν της ονομαστικής αξίας των δικών μας αξιογράφων με ισόποσο επιτόκιο”.