Castle Project στη Λάρνακα – Ένα παράνομο οικοδόμημα εκατομμυρίων – Αντιδρά ο Δήμος Λάρνακας

Της Γιώτας Δημητρίου

Συνεχίζεται το σήριαλ με το Castle project στη Λάρνακα που παράνομα έχει οικοδομηθεί πάνω σε παραλία της πόλης, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, ενώ αυτή τη στιγμή ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης του οικοδομήματος και οι δικηγόροι του προσπαθούν να εξασφαλίσουν άδειες από την πίσω πόρτα αλλά επίσημη οδό, δηλαδή από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων του Υπουργικού.

Ανδρέας Βύρας : Παραβιάσεις δεν δεχόμαστε από κανένα!

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Βύρα σχετικά με το θέμα αυτό του Castle Project ο κ. Βύρας μας είπε:

“Ναι ισχύει και είναι γεγονός ότι για το εν λόγω χτίσμα έχει βγει διάταγμα από το Δήμο Λάρνακας. Σταμάτησαν ο εργασίες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα νομικό θέμα ως προς την επίδοση του διατάγματος αφού ο ιδιοκτήτης απουσίαζε στο εξωτερικό. Να αναφέρω ότι ως δήμος είχαμε δύο δικηγόρους να χειρίζονται το ζήτημα αυτό.
Επιπλέον ως Δήμος Λάρνακας είχαμε προβεί και σε καταγγελία στην Αστυνομία λόγω της επέμβασης που είχε γίνει στην παραλία.
Επίσης ως Δήμος είχαμε κάνει καταγγελίες και στον Έπαρχο για το θέμα του παράνομου αυτού οικοδομήματος.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν χαριστήκαμε σε κανένα. Ο Δήμος Λάρνακας ασχολήθηκε και ασχολείται με το θέμα αυτό διότι όπως έχω ξανατονίσει παραβιάσεις δεν δεχόμαστε από κανένα! Από τη πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι ενεργούσε παράνομα ο ιδιοκτήτης με τα όσα οικοδομούσε στην παραλία κινηθήκαμε νομικά.
Αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να εξασφαλίσει παρέκκλιση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν το κτήριο εκεί δεν είχε κατεδαφιστεί τότε δεν θα χρειάζονταν νέες άδειες, αλλά επειδή έχει κατεδαφιστεί και πρόκειται για νέα οικοδομή επιβάλλονται οι άδειες γιατί το ακίνητο εμπίπτει μέσα στη ζώνη προστασίας της παραλίας. Αυτή τη στιγμή μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει αν θα δώσει άδεια ή όχι στο εν λόγω πρότζεκτ. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει και τότε θα δούμε πως θα κινηθούμε εμείς ως Δήμος Λάρνακας αναλόγως των όποιων αποφάσεων του Υπουργικού.
Επαναλαμβάνω ότι για εμάς ως Δήμο Λάρνακας η προστασία του περιβάλλοντος και κατ’επέκταση των παραλιών μας (που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και ο πόλος έλξης των τουριστών μας) είναι μέγιστης σημασίας. Επίσης οι νομοθεσίες πρέπει και ισχύουν για όλους, δεν μπορεί κανένας χωρίς τις απαραίτητες άδειες να προχωρεί σε έργα και ό,τι άλλο ο ίδιος αποφασίσει αυθαίρετα”.

Iστορική Αναδρομή

Το κτίσμα που κατεδαφίστηκε ήταν ένας πύργος με ιστορία την οποία όλοι οι παλιοί Λαρνακείς θυμούνται και διηγούνται. Στη περιοχή εκείνη πριν από το ’74 δεν πατούσε το πόδι του Ελληνοκύπριος. Ήταν η περιοχή των Τουρκοκύπριων. Ο Κλούνις όμως (Robert Chattan Ross-Clunis) επειδή δεν ήταν Κύπριος αγόρασε το χώρο εκεί και παντρεύτηκε μία Κύπρια. Το σπίτι που έκτισαν έμοιαζε με κάστρο.

Στη συνέχεια μέρος του σπιτιού το μετέτρεψαν σε μπαράκι όπου σύχναζαν υπάλληλοι του ΟΗΕ και στη συνέχεια μέρος του έγινε ξενοδοχείο.

Από την ιστοσελίδα της Λάρνακας larnacainhistory.wordpress.com:

“Ήταν το σπίτι της Αλίκης και του Robert Chattan Ross-Clunis, ο οποίος υπηρέτησε ως αστυνομικός διοικητής Λάρνακας την περίοδο 1940-42 και 1943-45. Η γυναίκα του, Αλίκη Τσέπη, από τη Λάρνακα ήταν κόρη του φαρμακοποιού Νικόλαου Τσέπη. O Άγγλος αστυνομικός διοικητής αγάπησε τον τόπο και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 το ζεύγος αγόρασε έκταση παραλιακής γης, όπου το 1959 έκτισε το σπίτι του. Επειδή το σπίτι μοιάζει με κάστρο πήρε από νωρίς την προσωνυμία «Το κάστρο του Κλούνη». Ο συμπολίτης μας Nicolas Clunis είναι γιος της Αλίκης και του Robert Ross-Clunis”.

H αλήθεια είναι πως οι Λαρνακείς θυμούνται πως τα τελευταία 10-20 χρόνια όσα κέντρα αναψυχής προσπάθησαν να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω χώρο δεν μπορούσαν να στεριώσουν με επιτυχία και μετά από ένα χρονικό διάστημα έκλειναν.