Χαλλούμι ΠΟΠ: Μειώνεται η ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο 19% – Μόνο για ένα χρόνο το νέο διάταγμα

Διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τυροκόμους, αγελαδοτρόφους, αιγοπροβατοτρόφους και αγροτικές οργανώσεις είχε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας σε μια προσπάθεια να καθοριστεί η ελάχιστη ποσόστωση συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος για το χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά και την πενταετή μεταβατική περίοδο που δόθηκε από τις Βρυξέλλες για συμμόρφωση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Με βάση το νέο διάταγμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 10 Ιουλίου, διαφαίνεται ότι στο τέλος του 2029 το αγελαδινό γάλα θα υπερέχει του αιγινού και πρόβειου γάλακτος, παρόλο που το σχετικό πρότυπο στη βάση του οποίου υιοθετήθηκε ο εκτελεστικός κανονισμός για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ  θεωρεί το αγελαδινό γάλα ως καθαρά προαιρετικό συστατικό στην παρασκευή του προϊόντος. Με βάση την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας στους εμπλεκόμενους φορείς η ποσόστωση στο αιγοπρόβειο γάλα θα παραμείνει στο 25%, όπως είναι σήμερα, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2024.

Στο προτεινόμενο διάταγμα όπως παρουσιάστηκε στους εμπλεκόμενους, η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού, την περίοδο μεταξύ της 16ης Αυγούστου 2024 και της 15ης Φεβρουαρίου 2025 περιλαμβανομένων, ανέρχεται στο 19% και την περίοδο μεταξύ της 16ης Φεβρουαρίου 2025 και της 9ης Ιουλίου 2025 περιλαμβανομένων, αυξάνεται στο 30%.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας υπάρχει μήνας όπου η παραγωγή γάλακτος βρίσκεται στο 19%, ενώ και μήνες όπου η παραγωγή γάλακτος αυξάνεται στο 40%.

Οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων ζήτησαν τον καθορισμό ενιαίας ποσόστωσης για ολόκληρο το χρόνο και το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2029 που εκπνέει η μεταβατική περίοδος, ώστε το προϊόν να καταστεί αξιόπιστο και να μην έχει διαφορετική σύσταση κάθε μήνα. Υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί βεβαιότητα, και δεν θα αμφισβητείται κάθε χρόνο η ελάχιστη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι. Περαιτέρω, υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο διάταγμα δεν παρέχει κίνητρα για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

πηγή: Philenews