Χαμάς: Κοντά σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι κοντά.

Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς «πλησιάζουν σε συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ και δόθηκε απάντηση στους μεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενημέρωσε γραπτώς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ηγέτης του, Ισμαήλ Χανίγια, με μήνυμα που του έστειλε συνεργάτης του.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας. Οι διαπραγματευτές εργάζονται για να σφραγίσουν μια συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου 240 κυρίως ισραηλινών αιχμαλώτων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, συζητείται επίσης η απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «δευτερεύοντα» πρακτικά ζητήματα.

Περισσότεροι από 13. 000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι κοντά.

«Έτσι πιστεύω», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία για την αιχμαλωσία είναι κοντά, σταυρώνοντας τα δάχτυλά του για να δείξει ότι ελπίζει σε καλή τύχη.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι ανέφερε: «Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία για τους ομήρους».

Αρνήθηκε ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Πρώτο Θέμα