Χάπι Pfizer: Έρχεται Κύπρο – Έτοιμο το πρωτόκολλο χορήγησής του

Εξελίξεις εντός των ημερών – Σε ποιους θα δίνεται το χάπι και πώς

Το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με το χάπι της Pfizer, το Paxlovid. 

Παρόλο που ο EMA άναψε το πράσινο φως από τις 27 Ιανουαρίου για χρήση του αντιικού χαπιού, εντούτοις αυτό ακόμη δεν έχει φθάσει στην Κύπρο. Και ο λόγος ήταν ότι η εταιρεία έπρεπε να λύσει κάποια ζητήματα τα οποία είχαν προκύψει με τα συμβόλαια.

Όπως όλα δείχνουν, σύντομα το χάπι θα έρθει και στην Κύπρο και θα ξεκινήσει η χορήγησή του.

Σε ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δίνεται

Σε δηλώσεις την στην Offsite η δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, Aναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανέφερε πως έχει ήδη ετοιμαστεί το πρωτόκολλο για χορήγηση του συγκεκριμένου χαπιού.

Το Paxlovid θα συνταγογραφείται από τους Προσωπικούς Ιατρούς, Ιατρούς συγκεκριμένων Ειδικοτήτων μέσω ΓεΣΥ, αλλά και ιατρούς εκτός ΓεΣΥ. Η χορήγηση του αντιικού χαπιού θα γίνεται στα Νοσοκομειακά φαρμακεία του ΟΚΥπΥ.

Η χορήγηση του συγκεκριμένου χαπιού θα γίνεται σε ασθενείς άνω των 60 ετών και σε άνω των 18 ετών όμως θα πρέπει να υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου όπως άτομα με καρδιοπάθειες και ανοσοκατασταλμένοι. Παράλληλα σε σχέση με την χορήγηση, θα γίνεται εντός 5 ημερών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου ωστόσο θα απαγορεύεται για τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες. 

Σημειώνεται πως το Paxlovid έχει αρκετές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα τα οποία πιθανόν να λαμβάνουν οι ομάδες ασθενών που θα μπορεί να τους χορηγηθεί.

«Για παράδειγμα στα άτομα τα οποία λαμβάνουν φάρμακα κατά της χοληστερόλης, αντιμολυσματικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και άλλα δε θα μπορεί να χορηγηθεί το Paxlovid», εξήγησε η δρ Παναγιωτοπούλου.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι στο πρωτόκολλο υπάρχει μια αυτόματη εφαρμογή στην οποία ο γιατρός θα προσθέτει το φάρμακο το οποίο λαμβάνει ο ασθενής και αυτόματα θα υπάρχει ένδειξη εάν θα αλληλεπιδρά με το Paxlovid. Σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη αλληλεπίδρασης, θα καταγράφονται και επιλογές που θα έχει ο γιατρός όπως για παράδειγμα εάν θα πρέπει ή όχι να το χορηγήσει, εάν θα το χορηγήσει σε μικρότερη ποσότητα.

Το χάπι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά 90%, η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά λόγω των αλληλεπιδράσεων, σημείωσε καταληκτικά η δρ Παναγιωτοπούλου.

πηγή: Offsite