Μικρή χαραμάδα ελπίδας για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία άνοιξε μετά από τις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο Παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης. Αμέσως μετά από τη συνάντηση, η Ρωσία εξέφρασε την πρόθεση να «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα» στα μέτωπα του Κιέβου και του Τσερνίχιβ. Σε σημαντικές προτάσεις προχώρησε και η Ουκρανία, αποδεχόμενη καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Ωστόσο, παρά τα πρώτα δειλά βήματα για μια πιθανή συμφωνία, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο ουκρανικό έδαφος.
Ειδικότερα, η Ουκρανία εξέφρασε την πρόθεση να απέχει από στρατιωτικές συμμαχίες και να μην φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις ξένων δυνάμεων στο έδαφός της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Η Ουκρανία πρότεινε, επίσης, 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας. Αυστηρή προϋπόθεση για το Κίεβο η πλήρης κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές. Οι προτάσεις της Ουκρανίας προβλέπουν, ακόμη, εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα της ρήτρας συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, ώστε να επιλεγούν κράτη ως ειρηνευτικές δυνάμεις. Μεταξύ των πιθανών εγγυητών συγκαταλέγονται η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς.
Από την πλευρά της Ρωσίας, οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως «εποικοδομητικές». Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φομίν, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι η υπόσχεση αυτή να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία, δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.
Μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, η Ρωσία προτείνει τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού προηγηθεί υπογραφή διμερούς συνθήκης. Αυτό προϋποθέτει πρώτα να συνταχθεί μια συνθήκη. Στη συνέχεια να εγκριθεί από τους διαπραγματευτές. Να υπογραφτεί από τους υπουργούς Εξωτερικών σε προσωπική συνάντηση και μόνο μετά να οργανωθεί μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία.
Πάντως, οι συνέπειες των χθεσινών διαπραγματεύσεων και το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης φάνηκαν στις αγορές και στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κατέγραψαν αισθητή πτώση.
πηγή: Philenews