Χαρίτα Μάντολες «Η αλήθεια δεν διδάσκεται στα σχολεία»

50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο… 

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνάντησε τη γυναίκα – σύμβολο για την τραγωδία της Κύπρου, με ανοιχτή την πληγή του δράματος των αγνοουμένων, Χαρίτα Μάντολες.

Πώς εξηγούμε το πρόβλημα της Κύπρου στα μικρά παιδιά Κυρία Μάντολες; 

«Πρέπει να τους μιλούν οι γονείς τους για το πρόβλημα της Κύπρου. Να ανοίγουν την καρδιά τους και να τους λένε τι πραγματικά έχει γίνει. Επίσης, οι γιαγιάδες και οι παππούδες τους να τους μιλήσουν και οι ίδιοι πως έζησαν αυτές τις δύσκολες μέρες της εισβολής, της κατοχής, της προσφυγιάς, να τους μιλήσουν για το χωριό τους, για τα κατεχόμενα μας μέρη, να τους πουν τα όσα έζησαν και τι πέρασαν». 

Πώς θα καταφέρουν οι γονείς να κρατήσουν άσβεστη την μνήμη των κατεχομένων και του δράματος της τουρκικής εισβολής στα παιδιά τους;

«Μα φυσικά όταν θα λένε στα παιδιά τους τι έγινε το 1974. Και δεν είναι μόνο οι γονείς που πρέπει να μιλάνε για αυτό στα παιδιά αλλά και οι παλαιότερες γενιές ενώ βρίσκονται εν ζωή. Πάντοτε τους λέω στα σχολεία, όταν πηγαίνω ως ομιλήτρια για το πρόβλημα της Κύπρου μας, να δώσετε χαιρετίσματα στους παππούδες και στις γιαγιάδες σας. Να σας μιλούν για την ιστορία μας».

Πόση ελευθερία και πόσα όρια χρειάζονται τα παιδιά πιστεύετε;

«Τα παιδιά μας χρειάζονται αγάπη. Όταν τους δείξουμε ως γονείς αγάπη χωρίς θυμό και φωνές, τα παιδιά μας ακούνε. Να μάθουμε να είμαστε γονείς και φίλοι με τα παιδιά μας».  

«Εγώ συγχωρώ όλους τους ανθρώπους» είχατε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή σας. Είναι καλό να ξέρουμε από μικρά παιδιά να συγχωρούμε;

«Οπωσδήποτε να συγχωρούμε. Από μικρά παιδιά είναι καλό να μάθουμε να προσευχόμαστε, να συγχωρούμε, να πηγαίνουμε στον ιερέα για εξομολόγηση, να κοινωνούμε. Για να προοδεύουμε πρέπει να συγχωρούμε και να έχουμε πίστη μέσα μας. Η νεολαία μας να πιστεύει στο Θεό και Αυτός τους κατευθύνει, τους καθοδηγεί στο σωστό δρόμο».

Πώς μπορούν οι νεότερες γενιές να κρατήσουν ζωντανό το «Δεν ξεχνώ»; Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη;

«Αν τους διδάξουν οι γονείς τους για την απελευθέρωση του τόπου θα μπορούν να το συνεχίσουν αυτό και να το κρατήσουν ζωντανό. Δεν είναι δύσκολο στην πράξη. Τα άτομα που θέλουν ξεχνούν την ιστορία του τόπου μας. Εκείνοι όμως που θέλουν να απελευθερωθεί η κατεχόμενη πατρίδα μας σίγουρα δεν ξεχνούν ποτέ την ιστορία μας».

Πιστεύετε ότι το μάθημα της ιστορίας διδάσκεται όπως πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία μας;

«Δεν διδάσκεται καθόλου γιατί ίσως κάποιοι που την διδάσκουν να είναι αντίθετοι με τα θέλω μας και αυτοί είναι πιο πολλοί για αυτό. Η ιστορία μας πολλές φορές διδάσκεται παραβλέποντας τα αληθινά γεγονότα όπως τα ζήσαμε εμείς. Μου έτυχε να επισκεφθώ σχολείο για να μιλήσω για την τραγωδία της Κύπρου μας και μου άρπαξε το μικρόφωνο από το χέρι ο Διευθυντής του σχολείου γιατί ανάφερα τη λέξη απελευθέρωση και όχι επανένωση της πατρίδας μας». Τι σημαίνει επανένωση της πατρίδας μας Κύριε Χριστοδουλίδη; Εμείς θέλουμε απελευθέρωση της πατρίδας μας». 
 

Σημειώνεται ότι η αγαπημένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη υποδύεται την Χαρίτα Μάντολες στη σειρά του MEGA «FAMAGUSTA». 

Κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημα της Ευρυδίκης Περικλέους- Παπαδοπούλου υπό τον τίτλο «Ως αληθώς» Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες από τις εκδόσεις Νεφέλη.