“Child Abduction Alert” στην Κύπρο

 

{loadposition ba_textlink}

H Kύπρος προστίθεται από σήμερα στον κατάλογο των έντεκα χωρών που έχουν εγκαταστήσει τον μηχανισμό “Child Abduction Alert” που στοχεύει στην επικουρική στήριξη και συνδρομή του κοινού στις προσπάθειες της Αστυνομίας για εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών και την ασφαλή επιστροφή τους στα σπίτια τους.

Ο μηχανισμός εγκαθίσταται σε συνεργασία του “Hope for Children”, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το “Child Abduction Alert” έρχεται να προστεθεί ως στήριξη και στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας 116000 για εξαφανισμένα παιδιά.

H παρουσίαση του μηχανισμού, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ της Κομισιόν, έγινε σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ στην Λευκωσία. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει την ανάρτηση εντύπων για τα εξαφανισμένα παιδιά στα ΜΜΕ και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, την μετάδοση ραδιοφωνικών ανακοινώσεων αλλά και την ειδοποίηση σε κινητά τηλέφωνα μέσω ειδικών εφαρμογών.

Για να γίνει η μετάδοση των μηνυμάτων αυτών πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να δίνεται η συγκατάθεση της Αστυνομίας γιατί ο βασικός στόχος είναι το όφελος που θα προκύψει για τα παιδιά και τις οικογένειές τους να είναι μεγαλύτερο από τυχόν προβλήματα και ψυχολογικό κόστος.

Στην Κύπρο, με βάση στοιχεία του “Ηοpe for Children” και της Αστυνομίας οι περιπτώσεις αρπαγών παιδιών δεν είναι πάρα πολλές υπάρχουν όμως περιστατικά αρπαγής παιδιών από τον ένα γονέα και μεταφοράς τους σε άλλη χώρα και σε αυτές τις περιπτώσεις ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να τύχει καθολικής εφαρμογής γιατί θεωρείται ότι το ανήλικο παιδί βρίσκεται με τον ένα του γονέα ή κηδεμόνα. Μπορεί να δίνεται όμως πληροφόρηση, εκτός από την Αστυνομία, και στην γραμμή βοήθειας 116000.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του “Hope for Children” η γραμμή αυτή δέχτηκε το 2014 8 κλήσεις που αφορούσαν γονική αρπαγή, 11 κλήσεις για πληροφόρηση, 43 κενές κλήσεις, 4 δοκιμαστικές, 22 λεγόμενες σιωπηλές κλήσεις , 2 επιπρόσθετες κλήσεις περιστατικών και 1 για θέματα υπηρεσίας. Τρία περιστατικά αφορούσαν αγόρια και 2 κορίτσια, σε 4 περιπτώσεις δεν αναφέρθηκε φύλο ενώ οι ηλικίες των ανηλίκων είναι μεταξύ 2 και 9 χρόνων. Στις 3 περιπτώσεις το ανήλικο εντοπίστηκε, στις 5 όχι ενώ εκκρεμούν 2 υποθέσεις για εντοπισμό του παιδιού, 4 έχουν παραπεμφθεί στο Υπ. Δικαιοσύνης ενώ μία περίπτωση διερευνάται από την Αστυνομία.
Αναφορικά με την εθνικότητα/καταγωγή των παιδιών, 4 είναι κυπριακής καταγωγής, 1 Ουκρανικής, 2 Εσθονικής ενώ για δύο περιστατικά δεν δόθηκε πληροφόρηση.

Σε χαιρετισμό στην Διάσκεψη ο Αντώνης Στυλιανού, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του “Ηοpe for Children” έκανε λόγο για πρωτοποριακό μηχανισμό ο οποίος επιτρέπει την άμεση εμπλοκή του κοινού μέσω των ΜΜΕ και των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης σε περιπτώσεις εξαφανίσεων και αρπαγών παιδιών. Είπε ότι παρόλο που τα εγκλήματα απαγωγών στην Κύπρο είναι σχεδόν μηδενικά και τα περιστατικά εξαφανίσεων μεμονωμένα, το κοινό διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί μπορεί να δώσει πληροφόρηση που είναι αναγκαία ειδικά στα πρώτα λεπτά της εξαφάνισης των ανηλίκων.

Την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού χαιρέτισε η Κική Πογιατζή , Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) λέγοντας ότι θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών με την γρήγορη διάδοση πληροφοριών μέσω των ΜΜΕ που αυξάνουν και τις πιθανότητες εντοπισμού των παιδιών.

Εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΔ του Υπουργείου Ανδρέας Μυλωνά o οποίος σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες της Αστυνομίας για ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σπίτια τους και τα αποτελέσματα θα είναι πιο γρήγορα λόγω της άμεσης εμπλοκής του κοινού.

Σημείωσε ότι με βάση και το πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί με τον ΣΠΑΒΟ και το “Hope for Children” υπάρχει η δέουσα προσοχή στην διάχυση των πληροφοριών και ο απαιτούμενος συντονισμός ενεργειών. Αναφέρθηκε στο θέμα της γονικής αρπαγής και μεταφοράς παιδιών σε άλλα κράτη και στις ενέργειες που μπορεί να κάνει η ΚΔ με βάση και συνθήκες που έχει συνομολογήσει με τρίτες χώρες και τη διεθνή σύμβαση για διεθνείς απαγωγές.
Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο στόχος είναι η άμεση και ασφαλής επιστροφή των παιδιών και ότι σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εκούσια επιστροφή τότε ζητείται η αρωγή των δικαστηρίων.

Ανέφερε ακόμη ότι με τροποποίηση του ποινικού κώδικα έχει καταστεί ποινικό αδίκημα η αρπαγή προσώπων χωρίς τη συναίνεσή τους αλλά και η μετακίνησή τους.

Για το ρόλο της Αστυνομίας και την συνεργασία με το “Hope For Children” μίλησε ο Κώστας Βέης ο οποίος τόνισε ότι η προώθηση και διάδοση των πληροφοριών για εξαφανισμένα παιδιά θα γίνεται μόνο κατόπιν εξουσιοδότησης της Αστυνομίας για να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και να διασφαλίζεται το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών. Ο κ. Βέης είπε ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται με φειδώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τονίζοντας ότι η διάδοση πληροφοριών αφορούν σε προσωπικά δεδομένα του παιδιού και άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει σημείωσε, το όφελος να υπερβαίνει το κόστος.

Είπε ακόμη ότι σε περιπτώσεις γονικής αρπαγής ο μηχανισμός αυτός σπάνια ενεργοποιείται γιατί οι αρχές γνωρίζουν ότι το παιδί βρίσκεται με τον ένα γονέα.

Για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού μίλησε η Αντρια Νεοκλέους, Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τμήματος του “Hope for Children”.
Eίπε ότι η δημοσίευση των στοιχείων του εξαφανισμένου παιδιού γίνεται άμεσα ακόμη και σε περιπτώσεις διασυνοριακές δηλαδή όπου το παιδί έχει εξαφανιστεί σε άλλη χώρα αλλά υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι μεταφέρθηκε στην Κύπρο. Αφορά πέντε κατηγορίες εξαφανίσεων, δηλαδή περιπτώσεις όπου το παιδί, πάντα ανήλικο, εγκαταλείπει το σπίτι του, γονικές αρπαγές, περιπτώσεις ασυνόδευτων παιδιών, απαγωγών παιδιών και τραυματισμένων παιδιών.

Σημείωσε ότι χρειάζεται πάντοτε η επιβεβαίωση και έγκριση της Αστυνομίας η οποία είναι και η μόνη αρμόδια αρχή να διαπιστώσει αν το παιδί είναι σε κίνδυνο από τη στιγμή που φτάνει κοντά της η πληροφόρηση.
Επίσης αναγκαία προϋπόθεση είναι η συγκατάθεση του γονιού ή του κηδεμόνα, η πλήρης επιβεβαίωση ότι το παιδί είναι στην Κύπρο και η πλήρης αξιολόγηση ότι η δημόσια προβολή θα είναι επωφελής.

Τόνισε ακόμη ότι όταν το παιδί εντοπιστεί, τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα (όνομα, φύλο, ηλικία κλπ) διαγράφονται.
Εκτός από την διάδοση πληροφοριών μέσω των ΜΜΕ, των κινητών και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, θα λειτουργεί και o μηχανισμός Child Alert σε συνεργασία με την Google με σκοπό τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών ώστε οι ανακοινώσεις για εξαφανισμένα παιδιά στην Κύπρο να δημοσιεύονται και μέσω της αναζήτησης μηχανής του Google και του Google Public Alerts.

Πηγή: KYΠΕ